Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά: πρέπει να μειώνει την παραγωγή πλαστικού, αλλιώς θα αποτύχει

Ελλάδα

Greenpeace Greece held an open event in Syntagma square, the most central square of Athens, to announce the results of the plastics brand audit they conducted. Activists and volunteers created a “sea of plastic” in order to show that plastic pollution has an identity. Brands were being named in public, raising questions from bystanders on the very plastic packaging they were holding at the moment. All the plastic was collected for the purposes of brand auditing from a secluded beach in Evoia, Greece and a big percentage of the single-use plastic found there belongs to eight big companies. Without the meaningful contribution of these companies or others like them, whose products are flooding the market and the natural environment, plastic pollution cannot be handled. We need them to drastically reduce the amount of plastic they use and spread the message that another way of consuming is possible.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, το βράδυ, στο Παρίσι, η δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι (INC2), και αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδυναμώσουν τη Συνθήκη και να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Ενώ προχώρησαν κάποιες σημαντικές συζητήσεις, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία που προήλθαν κυρίως από χώρες-πετρελαιοπαραγωγούς, ειδικά τις πρώτες ημέρες, κάτι που δείχνει πώς μια αποτελεσματική και νομικά δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά θεωρείται απειλή από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η Greenpeace ήταν παρούσα όλες τις ημέρες των διαπραγματεύσεων και αντιμετώπισε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που “πλημμύρισε” τη συνάντηση με λομπίστες, με κάθε πιθανό τρόπο: με την επικοινωνία ξεκάθαρων θέσεων, με ενεργοποίηση και συμμετοχή του κοινού, με στρατηγική κατεύθυνση, με τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κινήματα και φορείς, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα τέλη του 2023 στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, στην Κένυα.

Η πλαστική ρύπανση και η κλιματική κρίση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, γι’ αυτό και μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να μειώσει την παραγωγή πλαστικού δραστικά. Έτσι θα υπάρχει ευθυγράμμιση με την ανάγκη να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5οC και ταυτόχρονα να απομακρύνει τις κοινωνίες μας από την πλαστική εξάρτηση. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα θεωρείται αποτυχία.

Είναι πλέον σαφές ότι η λύση στην πλαστική ρύπανση δεν είναι ούτε η ανακύκλωση, ούτε η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια διεθνής, νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα εξετάζει όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών και θα φέρει την παραγωγή τους σε βιώσιμα επίπεδα. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία”, δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Το πλαστικό μιας χρήσης πυροδοτεί την κλιματική κρίση. Για την υγεία μας, την υγεία των οικοσυστημάτων του πλανήτη αλλά και το κλίμα μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βγει μια Συνθήκη αποδυναμωμένη, που θα εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα κι όχι εμάς και τον πλανήτη.