Άνοιξε τις πύλες της η DEFEA – Θωρακιζόμαστε έναντι οποιασδήποτε απειλής λέει ο Παναγιωτόπουλος


Δέκα χρόνια πέρασαν ελέω μνημονίων, από τότε που διοργανώθηκε η τελευταία διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας και ασφαλείας DEFEA (Defence Exhibition Athens) η οποία άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα.

Στην DEFEA μετέχουν 315 αμυντικές βιομηχανίες και λοιπές εταιρείες του κλάδου από 22 χώρες, ενώ από αυτές, οι 97 είναι ελληνικές και περισσότερες από δέκα κυπριακές. 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος μετέχει σε εξειδικευμένη έκθεση άμυνας και ασφαλείας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο στόχος της έκθεσης είναι να «αναδειχθούν οι σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και να προκύψουν συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε «σύγχρονες λύσεις και τεχνολογικές εξελίξεις».

Να σημειωθεί επίσης ότι στην DEFEA εκτίθεται ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, κάτι που υπογράμμισε ο υπουργός λέγοντας ότι «η φετινή DEFEA θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».

“Η Ελλάδα εκσυγχρονίζει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων για να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή ασφαλείας και να επιτελεί το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο υπουργός Άμυνας.

Μετά τα εγκαίνια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης. Είδε από κοντά τα περισσότερα περίπτερα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά στελέχη εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, είχε και τη δυνατότητα να περιηγηθεί συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, στο περίπτερο με τις κυπριακές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασε το περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της αμυντικής τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς».

Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ «συμμετέχουν από κοινού» σε μια σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων ενώ υπογράμμισε: «Η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Συναντήσεις υπουργών

Η έκθεση ήταν μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για τον υπουργό Άμυνας να πραγματοποιήσει κατ΄ίδιαν συναντήσεις με ομολόγους του. Έτσι στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε ή θα συναντηθεί μέχρι το πέρας της έκθεσης, με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη, τον υπουργό ‘Αμυνας της Σλοβενίας Ματέι Τόνιν, τον υπουργό ‘Αμυνας της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι, τον υπουργό ‘Αμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Σίφετ Πόντζιτς, την υπουργό ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό ‘Αμυνας της Γεωργίας Ζουανσέρ Μπουρχουλάντζε και με τον εκτελεστικό διευθυντή του EDA Γίρι Σεντίβυ.

Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την ‘Αμυνα, στην οποία θα λάβουν μέρος οι ομόλογοί του της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και ο εκτελεστικός διευθυντής του EDA.

Την εκδήλωση διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ενώ θα αναπτυχθεί συζήτηση και θα διατυπωθούν προτάσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς σχετικώς με τις πρωτοβουλίες PESCO, CARD και EDP, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, στο περιθώριο της έκθεσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής major general Joe Jarrard.

Σαρανταπέντε αντιπροσωπείες

Πέρα από τους ξένους υπουργούς Άμυνας που επισκέπτονται στην έκθεση, σε αυτήν θα συμμετάσχουν  διευθυντές εξοπλισμών και περισσότερες από 45 επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Επίσης -όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Άμυνας- η παρουσία εταιρειών από 21 χώρες στη φετινή διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021 αποτελεί «εγγύηση» για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για παραγωγικές συνεργασίες ελληνικών και ξένων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. 

Η DEFEA 2021 διοργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). 

Συνολικά, 315 εταιρίες αμυντικής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων και άλλων αμυντικών κλάδων εκθέτουν τα προϊόντα τους και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της DEFEA, στα βαρέα εκθέματα, τα οποία θα βρίσκονται στον κλειστό χώρο του εκθεσιακού κέντρου, περιλαμβάνονται: 

Ένα άρμα μάχης Leopard 2Hel του ελληνικού Στρατού, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Zuzana (με το οποίο είναι εφοδιασμένη η Κυπριακή Εθνική Φρουρά) από την Τσεχία, πολυάριθμα οχήματα, ταχύπλοα σκάφη και, ανάμεσα στις αμερικανικές συμμετοχές και δύο ελικόπτερα. Επιπρόσθέτως, ελικόπτερα Apache, ένα ναυτικής συνεργασίας S70 Aegean Hawk, ένα μέσο μεταφορικό NH 70, ένα ελαφρύ επιθετικό Kiowa, αεροσκάφη αεροδιακομιδών και άλλα ιπτάμενα μέσα θα είναι σε στατική έκθεση στον χώρο του αεροδρομίου.

Αύριο Τετάρτη 14 Ιουλίου δεύτερη ημέρα της έκθεσης, θα μιλήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προς ένα εξειδικευμένο διεθνές ακροατήριο με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με τη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα.



Πηγή