Ήπειρος: Ημέρα της κρίσης για Καχριμάμη, Τατάγια αλλά και για το ανάστημα της δικαιοσύνης

  • Συνεδριάζει επιτέλους το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις παράνομες αναθέσεις στη δικηγόρο, με καθυστέρηση 20 μηνών!
  • Κρίνεται η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης- Έλεγχος από Άρειο Πάγο, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Εισαγγελία Εφετών
  • Απολύτως τεκμηριωμένη η καταγγελία της εκδότριας του «Τύπου Ηπείρου» και η απόφαση παραπομπής
  • Τι λέει η απόφαση, ο νόμος ,οι αστείες δικαιολογίες και οι άθλιες συκοφαντίες Καχριμάνη- Τατάγια
  • Γ. Ζάψας: Μας παρέσυρε ο Περιφερειάρχης!

Αντιμέτωπος με τις βαριές ευθύνες του, για όσα παράνομα διέπραξε με τις απευθείας αναθέσεις στη δικηγόρο των Αθηνών κ.Γεωργία Τατάγια, θα βρεθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξ. Καχριμάνης, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει για την υπόθεση με καθυστέρηση πάνω από ενάμιση χρόνο, ενώ πρωταγωνιστεί και σε πλήθος άλλων σκανδάλων που ερευνώνται και σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Είναι ο πρώτος Περιφερειάρχης (μετά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη της Θεσσαλονίκης ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος), που παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος μαζί με μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.
Η καταγγελία έγινε από την εκδότρια του «Τύπου Ηπείρου» κ.Ελένη Καραπάνου- Λίγκα (και ύστερα από ρεπορτάζ της εφημερίδας), τον Νοέμβριο του 2021 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας και η παραπομπή έγινε τον Μάϊο του 2022, με την υπογραφή του τότε Συντονιστή κ.Βασιλείου Μιχελάκη.


Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ «ΑΣΥΛΙΑ»

Χρειάστηκε να περάσουν τόσοι μήνες, να συνεχίζει τις παράνομες αναθέσεις του ο Περιφερειάρχης στη δικηγόρο (και όχι μόνο αυτές!), να προκαλεί με προπέτεια τους πάντες μετά της κ.Τατάγια, να γίνουν οι εκλογές διαλαλώντας τη δήθεν …αδικία που υφίσταται, να καταφέρει να επανεκλεγεί, να υπενθυμίσει με επιστολή – αίτηση της η κ.Καραπάνου στον Πρόεδρο των Εφετών κ.Παλούκη – που είναι και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού – το καθήκον του, για να αποφασίσει να καλέσει σε συνεδρίαση το Συμβούλιο, που έπρεπε να το είχε κάνει το πολύ σε δυο μήνες από την παραπομπή!!!


Η ΣΥΝΘΕΣΗ

Σε αυτό, εκτός από τον Πρόεδρο Εφετών κ.Αλέξ. Παλούκη, συμμετέχουν δυό ακόμη δικαστές – Εφέτες (οι κυρίες Φωτεινή Λιάρα και Αικατερίνη Αναστασιάδου), εκπρόσωπος – εισηγητής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (η κυρία Ευγενία Καλλιανέζου), ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Βασίλειος Γοργόλης (ή ο αναπληρωτής του Αντιπεριφερειάρχης Δυτ.Μακεδονίας) και η γραμματέας για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Περιφερειάρχης μπορεί να παρίσταται με δικηγόρο για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, ενώ δεν επιτρέπεται το ίδιο στην καταγγέλλουσα κ.Καραπάνου – Λίγκα!


ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ «ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ»

Η πρωτοφανής και για αυτό απίστευτη, όσο και παράνομη καθυστέρηση της συνεδρίασης, προκάλεσε πολλά σχόλια για τη σκοπιμότητά της και για το τι υποτίθεται ότι μεθοδεύεται (πχ για να απαλλάξουν τον κ.Καχριμάνη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που λένε -πχ ο κ.Ζάψας- ότι τους παρέσυρε ο Περιφερειάρχης).
Διότι και η δικηγόρος- «πέτρα του σκανδάλου» κ.Τατάγια με τον κ.Καχριμάνη, εξέφραζαν δημοσίως με επιστολές και εξώδικα τους, την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει, οι αναθέσεις νομικών υποθέσεων μόνο απευθείας γίνονται, ενώ ο κ.Καχριμάνης αφήνει υπονοούμενα ότι έχει την εύνοια λειτουργών της Δικαιοσύνης!!!


ΤΑ … «ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ»

Ότι ο κ.Καχριμάνης εναγκαλίζεται σαχλαμαρίζοντας με τον πρωθυπουργό εν ονόματι ανίερων πολιτικών σκοπιμοτήτων, δε θα πει ότι οι της Δικαιοσύνης θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.
Ούτε ορισμένοι να είναι ίσως … ευγνώμονες που του ζήτησε «ρουσφέτι» δια λόγου! ένας εφέτης- όπως γράφτηκε και σε επίσημα πρακτικά- για να πληρώσει το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου μιά ποσότητα πετρελαίου και μάλιστα χωρίς παραστατικά τα οποία “κόπηκαν” μεταγενέστερα ή που χρηματοδοτήθηκε η αντικατάσταση της στέγης του Δικαστικού Μεγάρου και η ενεργειακή αναβάθμισή του.
Θα ήταν τραγικό κάτι τέτοιο!


Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Οι αναθέσεις σε δικηγόρους φυσικά και «απευθείας» γίνονται, αλλά ο νόμος προβλέπει κάτω από ποιες προϋποθέσεις, με ποιόν τρόπο και ποιες αμοιβές, όταν μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει μόνιμο δικηγόρο (που μιά χαρά τα καταφέρνει και σε δίκες με εξειδικευμένο αντικείμενο, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα) και οργανωμένη νομική υπηρεσία.
Στο απόσπασμα της απόφασης που δημοσιεύουμε θα δείτε μερικούς από τους λόγους της παραπομπής του κ.Καχριμάνη, όπως πχ ότι δεν ανατίθονταν στην κ.Τατάγια μόνο …«ειδικές» υποθέσεις, αλλά μέχρι και …Πταισματοδικείου, με τη σαθρή δικαιολογία ότι ο δικηγόρος της Περιφέρειας δεν προλαβαίνει λόγω …φόρτου εργασίας ή … «δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία», υποχρεώνοντας τον να υπογράψει κιόλας!
Βάναυση προσβολή του δικηγόρου και της νοημοσύνης όλων και με αμοιβές πέραν των οριζομένων!


Η «ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ …. ΘΕΡΑΠΕΙΑ…»!

Επειδή, όμως, οι αποκαλύψεις του «Τύπου Ηπείρου» συνεχίζονταν για το σκάνδαλο, η κ.Τατάγια προφανώς επινόησε το κόλπο της «εκ των υστέρων θεραπείας»!
Έτσι ο Περιφερειάρχης στις 28 Ιουλίου του 2021, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαίτησε (εισηγητής ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ.Δημ. Σιώλος), να υπερψηφιστεί η πρόταση για έγκριση- νομιμοποίηση με αναδρομική ισχύ, όλων των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής για τις αναθέσεις νομικών υποθέσεων και για τις αμοιβές και η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί πλέον στην Οικονομική Επιτροπή!
Διότι, λέει, ο νόμος που ισχύει είναι …λανθασμένος και πρέπει να …διορθωθεί, με την εισήγηση να υπερψηφίζεται μόνο από την παράταξη του κ.Καχριμάνη και τον τότε ανεξάρτητο κ.Σάκη Βλέτσα!
Μας προέκυψε και …νομοθέτης ο κ.Καχριμάνης για να γελάει κάθε πικραμένος!


Η ΛΑΣΠΗ …

Φυσικά και αυτό το τερτίπι απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι κανένας νόμος δεν προβλέπει αυτού του είδους «θεραπεία» των παρανομιών, «εκ των υστέρων» ή «μετέπειτα», όπως λένε!
Αλλά η κ.Τατάγια, αφού δεν μπορούσε να βρει κάτι πιο πειστικό για να υποστηρίξει τον Περιφερειάρχη, άρχισε να εκτοξεύει λάσπη.
Ότι δηλαδή η καταγγελία και τα ρεπορτάζ έγιναν αμέσως μετά από αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του διευθύνοντος συμβούλου κ.Αγραφιώτη, της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων (από που κι ως που να γνωρίζαμε την αλληλογραφία Αγραφιώτη- Αποκεντρωμένης- Τατάγια- Καχριμάνη;) κι ακόμη ότι «πιέστηκε» ο Συντονιστής κ.Μιχελάκης (που ήταν ο πιό «απόμακρος» και καθόλου δεκτικός σε «πιέσεις») να παραπέμψει τον κ.Καχριμάνη!!!
Γελοιότητες που οσονούπω θα καλεστούν να τις αποδείξουν στα ακροατήρια.
Μέχρι που έφτασαν σε σημείο εξαιτίας της ταραχής τους, η κ.Τατάγια, απελπισμένη που συνεχίζονται (και γενικότερα) οι αποκαλύψεις για τον κ.Καχριμάνη, να ζητήσει την αυτεπάγγελτη δίωξή μας για…«αμφισβήτηση του Συντάγματος και του Πολιτεύματος»- για να πάει, όπως ήταν αναμενόμενο, στο αρχείο, στο καλάθι των αχρήστων η φαιδρή καταγγελία.


Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ …

Πιο αισχρά ψέματα δε θα μπορούσαν να ειπωθούν από μια διακεκριμένη, όπως αυτοαποκαλείται, δικηγόρο και τα οποία υιοθέτησε δυστυχώς και ο εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσών Περιφερειάρχης στον πανικό του!
Καμιά σχέση με κανέναν από τους δυό και πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν μέχρι τότε ο κ.Μιχελάκης μιά χαρά συνεργάζονταν με τον Περιφερειάρχη και ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ απολάμβανε μετά του κ.Αγραφιώτη και του υιού του, τα αγαθά της έγκρισης επενδυτικών προγραμμάτων με την υπογραφή του κ.Καχριμάνη, όπως αποκαλύφθηκε!


Η ΤΑΤΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αυτά βεβαίως είναι από εκείνα τα αρρωστημένα σενάρια απελπισμένων. Η αλήθεια είναι ολοφάνερη και τα ντοκουμέντα αδιάσειστα.
Επί παραδείγματι, πέραν των άλλων υποθέσεων, ανατέθηκε στην κ.Τατάγια να ελέγχει έγγραφα υπηρεσιών! Ποιά ήλεγξε και τι εισηγήθηκε;
Όπως και η παροχή νομικής υποστήριξης των Τεχνικών Υπηρεσιών. για να διερευνάται αυτή την ώρα πλήθος σκανδάλων με τα έργα και να αναμένονται διώξεις!
Τι ακριβώς έκανε και ποιό «έργο» παρέδωσε και σε ποιον; Κι ακόμη να συμβουλεύει τις Τεχνικές Υπηρεσίες πως να χειρίζονται τα έγγραφα για τις κατασχέσεις υπέρ τρίτων!
Πόσες υποθέσεις ήλεγξε και τι παρέδωσε; Και μιλάμε για έξτρα και υψηλές αμοιβές!


ΟΙ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΕΣ

Ενδεικτικά περιστατικά αυτά, αλλά να φτάσει στο σημείο το δίδυμο Καχριμάνης- Τατάγια να διακηρύσσουν ότι «… πέρασε πολύς καιρός και δεν έχει νόημα η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου…», είναι εξωφρενικό και παραπλανητικό για τη δημιουργία εντυπώσεων!
Όπως και πως άλλαξε ο νόμος 3852/2010 και ο Συντονιστής έπρεπε με την παραπομπή να προτείνει και την ποινή!
Πιο άσχετη «νομική» άποψη δε θα μπορούσε να υπάρξει.
Διότι ο νόμος όντως τροποποιήθηκε το 2018, σχετικώς με την εποπτεία των Ο.Τ.Α και τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συσταθεί αρμόδιο όργανο.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, οπότε ισχύουν τα άρθρα 233 και 234 του νόμου 3852/2010, όπως πριν!
Δηλαδή ο Συντονιστής παραπέμπει, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει για την αθωότητα ή την ενοχή και μετά ο Συντονιστής προτείνει- αποφασίζει για την ποινή.


ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ …

Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε φυσικά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, παρά την απαράδεκτη και παράνομη καθυστέρηση συνεδρίασής του.
Όμως μετά και από όσα ενδεικτικώς προαναφέραμε δεν θα είναι εύκολο να απαλλάξει τον Περιφερειάρχη από τις αυταπόδεικτες ευθύνες του.
Κάτι τέτοιο θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, με τη σύμπραξη και υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών, για να απολέσει κάθε πολίτης και όση εμπιστοσύνη απέμεινε προς τη Δικαιοσύνη.
Η τιμωρία του είναι «μονόδρομος, αναπόφευκτη, επιβεβλημένη και από τη γενική περίπου Δικαίου αντίληψη.


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ, Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΣΙΛΩΑΜ

Ήδη αυτή η υπόθεση (και άλλες) έφτασε μέχρι την ηγεσία του Αρείου Πάγου και διερευνώνται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, όπως και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ασφαλώς (και) για τον …υπότροπο Περιφερειάρχη.
Αυτόν που δεν διστάζει να περιφρονεί θεσμούς, Δικαιοσύνη και Πειθαρχικά όργανα, εν ονόματι της επανεκλογής του.
Ως η ψήφος των πολιτών να αποτελεί άλλοθι για τη διάπραξη παρανομιών ή να θεωρείται ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που κατά τις Γραφές «θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», όταν μάλιστα σε έκθεση της Κομισιόν η περιφέρεια της Ηπείρου περιγράφεται ως η πλέον διεφθαρμένη της Ευρώπης και καθόλου άδικα όπως αποδεικνύεται!


ΩΣ ΠΟΤΕ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;

Άλλωστε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκκρεμούν εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο καταγγελίες για άλλες απευθείας αναθέσεις και τον προστατεύει δήθεν «διερευνώντας».
Αλλά πλέον επιλαμβάνονται άλλα θεσμικά όργανα για να αποδώσουν τις ευθύνες που ανήκουν σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο (και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση), ενώ «ανοίγονται» νέες δικογραφίες με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών και έπεται συνέχεια.
Εξ άλλου πέραν αυτών, εκκρεμεί (έως πότε;) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η καταγγελία της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» (Σπύρος Ριζόπουλος), για την ωμή παρέμβαση του κ. Καχριμάνη σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για επένδυση φωτοβολταϊκών στο Μαργαρίτη Θεσπρωτίας, υπέρ του γιού του και της νύφης του, ενώ απαγορεύεται από όσα επιτάσσει ο νόμος για τη «σύγκρουση συμφερόντων»!
Να μην ξεχνάμε και τις μηνύσεις για την καταστροφική του παρέμβαση στον ποταμό Λούρο, το πρόστιμο των 180.000 που επιβλήθηκε, τα 3,3 που πρέπει να δοθούν στην ΤΕΡΝΑ και πολλά άλλα…


ΑΣΥΔΟΣΙΑ …

Εξ αυτών το κυριότερο, με το σκάνδαλο (αποκάλυψη του «Τύπου Ηπείρου») με τα υλικά που αγοράστηκαν (και δεν δωρήθηκαν!) από την Ιντρακάτ (από τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις) και σκουριάζουν στον Κατσικά (θα έδινε δήθεν πάνελ και σε κτηνοτρόφους· σε ποιούς;), ενώ άλλα με αμφισβητούμενης εγκυρότητας παραστατικά, βρέθηκαν να χρησιμοποιούνται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των παιδιών του στην Αγ.Μαρίνα – και άλλα αποθηκευμένα – κρυμμένα σε χώρο της Πολιτικής Προστασίας, όπως αποκάλυψε ο κ.Γιώργος Πρέντζας της «Λαϊκής Συσπείρωσης»!


ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ

Αξίζει δε να ληφθεί υπόψη και το σκάνδαλο μεγατόνων που αποκάλυψε ο «Τύπος Ηπείρου», με τα σκάνδαλα στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, όπου ως πρωταγωνιστείς από την Αρχή Διαφάνειας περιγράφονται ο πρόεδρος κ.Γρηγόρης Γκίκας, ο αρχιλογιστής κ.Δημ. Φίλης, με πολύ ..ενδιαφέρουσα συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη.
Αυτή την έκθεση- βόμβα της Αρχής Διαφάνειας, χειρίζονται πλέον οι Εισαγγελικές Αρχές και «βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή», όπως απάντησε η Αρχή Διαφάνειας, δηλαδή αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.
Ήδη τη Δικαιοσύνη απασχολούν και οι αποκαλύψεις από το stotapsi.gr, για «το φαγοπότι Γκίκα- Φίλη σε βάρος των μετόχων του ΚΤΕΛ, θυγατρικών και κοινοπραξίας», όπου πάλι εμπλέκεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που παρέχει κάλυψη- στήριξη στον κ.Γκίκα!


ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ!

Έτσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα, τα οποία οφείλουν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Να μην καμφθούν από τις αποπροσανατολιστικές, επιθετικές έως υβριστικές- συκοφαντικές τάσεις και τις νομικίστικες κορώνες της κ.Τατάγια, ούτε από τα κλαψουρίσματα του Περιφερειάρχη, όπως συνηθίζει να κάνει όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ούτε και να υποκύψουν σε πιθανές πολιτικές σκοπιμότητες.
Απαιτείται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων!


Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Η υπόθεση αφορά τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, τα οποία και τα δυό ξεφτιλίστηκαν (και από τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις προς πολιτικούς φίλους), για να κάνει τα πολιτικά κι όχι μόνο παιχνίδια του ο Περιφερειάρχης.
Εκείνος δηλαδή που οφείλει να αποτελεί για τους πολίτες υπόδειγμα και να δίνει τον τόνο σεβασμού των κανόνων λειτουργίας μιας ευνομούμενης Πολιτείας, της Περιφέρειας εν προκειμένω.
Το δε υπό της κ.Τατάγια ρηθέν, ότι σε βάρος των οικονομικών της συμφερόντων αναλαμβάνει τις νομικές υποθέσεις της Περιφέρειας, μάλλον ως κακής ποιότητας ανέκδοτο πρέπει να εκληφθεί, όπως και πως το κάνει για το καλό της πατρίδας της, της Ηπείρου, για να ολοκληρωθεί η φαρσοκωμωδία…


ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Αυτό το κωμικοτραγικό επιχείρημα (περί λαθεμένης παραπομπής και παρελθόντος πολύ χρόνου…) πρόβαλλε ο Περιφερειάρχης προ ημερών, όταν ο κ.Γιώργος Ζάψας κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα και για άλλα φλέγοντα, όπως τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κλπ.
Και πιστός στις οδηγίες- εντολές της κ.Τατάγια, δήλωσε τούτες τις αστειότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων και να επηρεάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο:

«Προεκλογικά ανακινήθηκε εκ νέου το ζήτημα της παραπομπής του Περιφερειάρχη και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με απόφαση του απελθόντος Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Β. Μιχελάκη.
Ο Περιφερειάρχης απέφυγε τότε  να τοποθετηθεί, καθώς ήταν πρόδηλος ο σκοπός όσων το επανάφεραν με «καταγγελτικό» τρόπο στη δημοσιότητα.
Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και για να μη αιωρούνται απορίες και ερωτηματικά επισημαίνοντα τα εξής:
•Η απόφαση του πρώην Συντονιστή υποκινήθηκε από δημοσιεύματα και αναφορά εκπροσώπου περιοδικού εντύπου για απευθείας αναθέσεις νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας (κυρίως στα Ανώτατα Ακυρωτικά της χώρας).

•Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε τότε τοποθετηθεί ενημερώνοντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ότι οι νομικές υπηρεσίες εκ του νόμου (άρθρο 10 ν. 4412/2016), σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 2014/24ΕΕ άρθρο 10), ανατίθενται απευθείας από όλους τους δημόσιους οργανισμούς, όπως έχει κριθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεσηC-264/2018).

•Παρά ταύτα, ο τότε Συντονιστής παρέπεμψε στο ζήτημα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ωστόσο πρόκειται για μια ‘παραπομπή’  άνευ αντικειμένου, καθώς δεν  έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο (ν. 3852/2010) διαδικασία, με αποτέλεσμα ακόμη και αν συγκληθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο να μην έχει αντικείμενο να κρίνει. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκαλείται προκειμένου να κρίνει επί της πρότασης του Συντονιστή για την ποινή.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση στο παραπεμπτήριο έγγραφο του κ. Β. Μιχελάκη δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση ούτε ποινή!

  • Με δεδομένο ότι για την απευθείας ανάθεση νομικών υπηρεσιών δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικό, ούτε τυπικό κώλυμα, η απόφαση του τότε Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο με πολιτικά κριτήρια, ενδεχομένως και υπό το πρίσμα των πιέσεων που υφίστατο και οι οποίες έπαυσαν «αυτόματα» με την «παραπομπή» της υπόθεσης στο Πειθαρχικό.
  • Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν…» ————————————————— ————————————————— ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΑΤΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ —————————————————- Τη σκυτάλη πήρε …οργισμένη όπως πάντα η κ.Τατάγια, ύστερα από άρθρο μας πριν από δυό εβδομάδες στον «Πρωϊνό Λόγο» και φυσικά πήρε την απάντηση να …«επικαιροποιήσει τις νομικές της γνώσεις».
    Διότι στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη, για τις προς αυτή απευθείας αναθέσεις παρανόμως και την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κάπου τα μπερδεύει.
    Τροποποιήθηκαν το 2018, λέει κι αυτή, τα άρθρα 233- 234 του νόμου 3852/2010, που έλεγαν ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιβάλλει την ποινή, αφού προηγουμένως αποφανθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο και πλέον (με την τροποποίηση) ήταν υποχρεωμένος με την παραπομπή να προτείνει και ποινή!
    Μέγα λάθος, άγνοια ή υπεκφυγή; Πάντως αν όντως πιστεύει όσα γράφει, τότε μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε μελαγχολικές και καθόλου κολακευτικές σκέψεις για τον χειρισμό των σοβαρών υποθέσεων της Περιφέρειας, της Ηπείρου.
    Διότι η τροποποίηση που λέει, προέβλεπε τη σύσταση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των Ο.Τ.Α για να ισχύσει, σύμφωνα με την με αριθμό 27/13-8-2018 εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών.
    Λειτουργία, όμως, της “Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ” μέχρι και σήμερα δεν υφίσταται. Ως εκ τούτου εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010, ως ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους.
    Δηλαδή, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραπέμπει και αφού αποφανθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, τότε σε περίπτωση ενοχής προτείνει την ποινή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ

Η απόφαση παραπομπής όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων “…η διάταξη του άρθρου 176 ν.3852/2010 επιτρέπει την πρόσληψη πληρεξούσιου δικηγόρου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε όσες περιφέρειες, είτε δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι, με μηνιαία αντιμισθία, είτε αυτοί που έχουν προσληφθεί δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται σε ανώτατα δικαστήρια. Μπορεί επίσης, να αναθέτει την παροχή γνωμοδοτήσεων, μόνο εφόσον δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι με μηνιαία αντιμισθία. Εάν οι Περιφέρειες διαθέτουν έμμισθο δικηγόρο, όλως εξαιρετικώς, επιτρέπεται η ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικού ή δικαστικού χειρισμού, ανά υπόθεση, ζητημάτων τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα της περιφέρειας και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία… η απόφαση αυτή απαιτείται να διαλαμβάνει πλήρη και ειδική αιτιολογία, με την οποία να καταδεικνύεται τόσο η αδυναμία του δικηγόρου με έμμισθη εντολή να χειρισθεί την ανατιθέμενη υπόθεση, όσο και η ιδιαίτερη σοβαρότητα και δυσκολία της, το είδος των ειδικών γνώσεων που απαιτεί…”.
………………….
Εν προκειμένω, το πλήθος των αποφάσεων ορισμού δικηγόρου για το χειρισμό αποφάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (μας προσκομίσθηκαν 72 αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής που λήφθηκαν τα έτη 2017-2021) δεν υποδηλώνουν εξαιρετική διαδικασία. Ομοίως, με το αριθμ.54043/491/8-4-2022 έγγραφο της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας που προσκομίζεται και βεβαιώνει ότι για το χρονικό διάστημα από 3-10-2019 έως 30-7-2021, ο έμμισθος δικηγόρος εκπροσώπησε την Περιφέρεια σε 208 δίκες, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για ορισμό δικηγόρου, έφτασαν να είναι 27, δύσκολα στοιχειοθετείται το “εξαιρετικό” των περιστάσεων, καθώς επιπλέον, οι αποφάσεις αυτές διαθέτουν πανομοιότυπη κι επαναλαμβανόμενη αιτιολογία, αναφορικά με το φόρτο εργασίας του νομικού συμβούλου, χωρίς την επίκληση επιπλέον στοιχείων που να το εξειδικεύουν και την αδυναμία μετακίνησής του εκτός Ιωαννίνων. Επίσης η εκπροσώπηση της Περιφέρειας στις εν λόγω δίκες αφορά ένα ευρύ φάσμα αντικειμένου και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εξειδικεύεται η ιδιαίτερη σοβαρότητα και δυσκολία τους ή οι εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται”.
……………….,…
«Αναφορικά με την κατά παρέκκλιση διαδικασία ορισμού των αμοιβών των δικηγόρων και το ύψος των αμοιβών ως προς το αποφασίζον όργανο (το περιφερειακό συμβούλιο κατά το νόμο), δεν δικαιολογεί ούτε σύγχυση, ούτε συγγνωστή πλάνη, λέει η απόφαση. Απεναντίας, συνεχίζει, “η προσπάθεια ερμηνείας της διάταξης με σκοπό να καταδειχθεί η διάσταση μεταξύ της αιτιολογίας της τροποποίησής της και του λεκτικού της και η παραδοχή ότι οι Περιφέρειες δεν την εφαρμόζουν και ακολουθούν την προγενέστερη διαδικασία, υποδηλώνουν ότι η Οικονομική Επιτροπή εσκεμμένως αποφάσιζε για την αμοιβή δικηγόρου, παρά τη ρητή διάταξη νόμου, τουλάχιστον χάριν ευκολίας. Το γεγονός δε ότι με την αριθμ.10/26/28-07-2021, απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία μεταβιβάστηκε η εν λόγω αρμοδιότητα στην Οικονομική Επιτροπή, εγκρίθηκαν εκ των υστέρων όλες οι προηγούμενες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ορισμού αμοιβής δικηγόρου, δεν επιφέρει καμία έννομη συνέπεια και δεν νομιμοποιείται η διαδικασία, καθώς από το νόμο δεν προβλέπεται η δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης πρότερων αποφάσεων”.

Γιώργος Ζάψας (12/5/22)
Ο Καχριμάνης φταίει για την Τατάγια και το Πειθαρχικό ….

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, έδειξε ως βασικό υπεύθυνο για ό,τι συνέβη με τις απευθείας αναθέσεις στη δικηγόρο κ. Γεωργία Τατάγια, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Γιώργος Ζάψας, που είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή και του ιδίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Ο κ.Ζάψας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Παρέλαβα σήμερα το επίσημο έγγραφο πειθαρχικής δίωξης μου και παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο(άρθρο 234 του ν. 3852/2010) όλων των μελών της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία μετέχω ως εκπρόσωπος της 2ης σε δύναμη περιφερειακής παράταξης.
Σε αναμονή της τοποθέτησης του βασικού πολιτικά υπευθύνου για την πειθαρχική δίωξη, του Προέδρου της Επιτροπής και Περιφερειάρχη Ηπείρου, δημοσιοποιώ το σχετικό έγγραφο και δηλώνω ότι με τη συμμετοχή μου στην εν λόγω Επιτροπή υποστήριξα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον, έχοντας εμπιστοσύνη στην Υπηρεσία και ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καλούνται να αποφασίσουν με όρους πολιτικούς για την σκοπιμότηταέργων επ’ ωφελεία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σε κάθε περίπτωση η πάγια θέση μας είναι ότι στις Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου εισάγονται θέματα των οποίων τη νομιμότητα των εισηγήσεων και του παραγόμενου αποτελέσματος εγγυάται η περιφερειακή Αρχή και με αυτό το σκεπτικό θα αντικρούσω την πειθαρχική δίωξη μου».

Ιωάννινα, 12/5/2022
Γιώργος Ζάψας, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής,
επικεφαλής περιφ)κής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»