Ήπειρος: Η κατεδάφιση των προστατευόμενων περιοχών στην Ήπειρο με τις ευλογίες των αγαπημένων της κυβέρνησης

Πωγώνι, Λίμνη Ζαραβίνα, NATURA 2000, Ήπειρος

Συναυλία σε εκχερσωμένες εκτάσεις της μοναδικής λίμνης Ζαραβίνας, που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΦΕΚ 920/τΔ/20-12-2021) έχουν προγραμματιστεί για αυτή τη βδομάδα από τον Δήμο Πωγωνίου. Η λίμνη Ζαραβίνα  που βρίσκεται έναντι της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κακαβιάς είναι φυσική λίμνη της επαρχίας Πωγωνίου Ιωαννίνων σε υψόμετρο 458 μ., είναι μία από τις βαθύτερες λίμνες, έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από τον Αύγουστο του 1983 (ΦΕΚ Β 572/04-10-1983), ενώ αργότερα εντάχθηκε μαζί με το γειτονικό δάσος της Μερόπης, την κοιλάδα του Γορμού ποταμού και το Ωραιόκαστρο, στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος NATURA-2000, με υψηλή μάλιστα προτεραιότητα προστασίας και με κωδικό GR2130010.

Ταυτόχρονα μόλις ολοκληρώθηκαν αγώνες θαλάσσιου σκι στον παράνομο «στίβο» που δημιουργήθηκε παλαιότερα με εκτεταμένες εκχερσώσεις και μπαζώματα στον καλαμώνα Αμφιθέας της λίμνης Παμβώτιδα που συγκαταλέγονται στις προσπάθειες παγίωσης των παρανομιών και αναστολής οποιαδήποτε νομικής προστασίας της λίμνης που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Και αυτό είναι κατανοητό αφού περαιτέρω αδιανόητες προτάσεις για επανεξέταση της οριοθέτησης της λίμνης με παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών, έχουν πλημμυρίσει ξανά τον τοπικό τύπο, με σκοπό περαιτέρω μπαζώματα και οικοπεδοποίηση της ακτογραμμής της λίμνης με αφορμή την κατασκευή περιφερειακού ποδηλατοδρόμου που εξήγγειλε μάλιστα πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Όλα τα παραπάνω συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα στα νέα κατορθώματα του περιβαλλοντικού κυβερνητικού έργου στην Ήπειρο. Με τέτοιου είδους πρακτικές είναι αχρείαστη η απόσυρση των περιβαλλοντοκτόνων διατάξεων του νέου νομοσχεδίου, κίνηση στην οποία πρόσφατα προχώρησε η ΝΔ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Δαδιά, όταν αυτές υλοποιούνται ήδη στην πράξη με την ανοχή των αρμόδιων αρχών και πρωταγωνιστές αυτοδιοικητικούς, όπως πληροφορούμαστε από τα τοπικά ΜΜΕ. Άλλωστε αυτοί δρουν ελέω θεού, αφού είναι εκκωφαντική η πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων για τις συνεχείς καταγγελίες μας αναφορικά με επικείμενη καταστροφή του υγροτόπου «Τσαμαρά», τις αυθαιρεσίες που συνεχίζονται στο Πάπιγκο και στις δεκάδες ακόμα περιβαλλοντικές πληγές στην Ήπειρο που αναφέρονται στο ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων μαζί με τις προτάσεις μας για την θωράκιση του φυσικού πλούτου της περιοχής, μια από τις σημαντικότερες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και ρωτάμε: κατά πόσο ενήμερος και τελικά συνυπεύθυνος, είναι ο ηπειρώτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς και οι υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητά του για αυτή την λαίλαπα αυθαιρεσιών;

Πολιτική Κίνηση Ιωαννίνων των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ