Ήπειρος: Μητροπολίτης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος διαλύουν τη «ΣΧΕΔΙΑ»

Τα κατάφεραν πάλι οι Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης Ηπείρου, να μετατρέψουν σε σκάνδαλο τη λειτουργία του κέντρου πρόληψης εξαρτήσεων «Σχεδία», με περίεργη εμπλοκή εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών (λόγω άγνοιας;), του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» που καλύπτει ψυχίατρο, την ανοχή κυρίως του Ιατρικού και του δικηγορικού συλλόγου, όπως θα δείτε στη συνέχεια.
Το θέμα προσέλαβε τεράστια δημοσιότητα ύστερα από τα ρεπορτάζ στον «Πρωινό Λόγο» και στον «Τύπο Ηπείρου», τα οποία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του κέντρου κ.Στέφανος Τζιμογιάννης με επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο, αλλά τα γεγονότα και ο κ.Κούτρας με ανακοίνωσή του σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Ασχολούμαστε όμως ξανά διότι προέκυψαν καινούργια πολύ σοβαρά στοιχεία και διότι πρόκειται για νοσηρή κατάσταση, που περιέργως όλοι επιθυμούν να «θάψουν». 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η υπόθεση αφορούσε την παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκου με την ουσία ναλτρεξόνη σε ναρκομανείς από τον επιστημονικά υπεύθυνο κ.Βασίλειο Κούτρα, καθηγητή της Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και τη χορήγηση βεβαιώσεων για δικαστική χρήση από τον ίδιο. Αυτές οι βεβαιώσεις χρησιμοποιούνταν στις δίκες από κατηγορούμενους για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, είτε για επιεικείς ποινές είτε και ακόμη για αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους! Αξίζει να σημειωθεί ότι στις βεβαιώσεις ο κ.Κούτρας υπογράμμιζε ότι «το πρόγραμμα είναι στεγνό», χωρίς φάρμακα δηλαδή ενώ τους έδινε ναλτρεξόνη, άρα ψεύδονταν! Η δε συνταγογράφηση θεωρήθηκε παράνομη, διότι η «Σχεδία» παρέχει μόνο ψυχολογική υποστήριξη – θεραπεία, χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων, ούτε καν ασπιρίνης. Για αυτούς τους λόγους ο ΟΚΑΝΑ, η Αρχή Διαφάνειας και ο κ.Στέφανος Τζιμογιάννης με δύο εκ των συνεργατών του, υπέβαλαν μήνυση κατά του κ.Κούτρα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη 19/5/21 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε το θέμα με την παρουσία των κκ.Τζιμογιάννη – Κούτρα, αλλά και εκπροσώπων του Μητροπολίτη κ.Μάξιμου και του Περιφερειάρχη, που ξιφούλκησαν κατά του κ.Τζιμογιάννη, υπερασπιζόμενοι τον κ.Κούτρα, όπως και μετά πάθους ο δήμαρχος κ.Ελισάφ. Και οι δύο απείλησαν να αποχωρήσουν (Μητρόπολη και Δήμος) από τη «Σχεδία», όπως έκανε νωρίτερα και ο Περιφερειάρχης κ.Καχριμάνης, ως να θέλουν να διαλύσουν το κέντρο πρόληψης! Ο κ.Τζιμογιάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ.Κούτρας υπεραμύνθηκε του «έργου» του και της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγούσε, ο κ.Θωμάς Μπέγκας με την κ.Τατιάνα Καλογιάννη στήριξαν με θέρμη τον κ.Τζινογιάννη, όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΗ

Είπαμε για τους Μητροπολίτη, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη κκ.Μάξιμο, Ελισάφ και Καχριμάνη, αντιστοίχως. Διότι Μητρόπολη, Δήμος και Περιφέρεια, είναι τρεις εκ των φορέων που συμμετέχουν στη «Σχεδία» ως εταίροι – μέλη, όπως οι Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος που προαναφέραμε. Αυτοί οι τρεις πρωτίστως καλύπτουν και στηρίζουν τον κ.Κούτρα και θέλουν να διώξουν τον κ.Τζιμογιάννη από το κέντρο πρόληψης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αιτιολογήσει την απόφασή τους, ούτε καν ο κ.Ελισάφ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Απριλίου (και την Τετάρτη), όπου συζητήθηκε το θέμα ύστερα από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν στο πλευρό του κ.Τζιμογιάννη.

 ΤΟ … ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μία εξήγηση είναι ότι ο κ.Τζιμογιάννης αρνήθηκε, όπως αποκαλύφθηκε, να είναι υποψήφιος με την παράταξη του κ.Ελισάφ στις εκλογές του 2019 – και είναι γνωστά το πείσμα και η μνησικακία του. Άλλωστε το πρώτο που έκανε ο δήμαρχος μια ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν να απαιτήσει την απομάκρυνση του κ.Τζιμογιάννη και την ανανέωση οπωσδήποτε της σύμβασης του κ.Κούτρα, ενώ σε επιστολή του τόνιζε ότι ο κ.Τζιμογιάννης παραμένει στη «Σχεδία» με την … ανοχή της Δημοτικής Αρχής, ενώ τον είχε ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπο του Δήμου.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΛΙΣΑΦ

Αν υπάρχει άλλη εξήγηση-πέραν του ότι ο κ.Κούτρας ήταν φοιτητής του κ.Ελισάφ – απομένει στους «τρεις» να τη δώσουν χωρίς καθυστέρηση, για να μην αιωρούνται διάφορα περί συναλλαγών και συμφερόντων. Επιβάλλεται όμως να πει ο κ.Ελισάφ ως δήμαρχος και πολύ περισσότερο ως καθηγητής της ιατρικής, αν συμφωνεί με τη χορήγηση φαρμάκων σε χρήστες ναρκωτικών, όταν η «Σχεδία» παρέχει μόνο ψυχοθεραπευτικά προγράμματα και ο ΟΚΑΝΑ απαγορεύει τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου. Να πει ειδικότερα για το φάρμακο με την ουσία ναλτρεξόνη, που σύμφωνα με όσα αναφέρονται και στο ΦΕΚ 448/14-4-2003, χορηγείται σε άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικά και αλκοόλη, λειτουργώντας ανταγωνιστικά με αυτές τις ουσίες (κατά κάποιον τρόπο τις υποκαθιστά), αλλά απαγορεύεται να τις συνταγογραφεί η «Σχεδία» και όποιος τις συνταγογραφεί τιμωρείται αυστηρά.

 ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ

Συνταγές όμως όπως καταγγέλθηκε, δεν έδινε μόνο ο επιστημονικά υπεύθυνος (που αυτοχρίστηκε …διευθυντής), αλλά όπως πληροφορηθήκαμε και η σύζυγός του κ.Λυγερή Ηλιοπούλου, ψυχίατρος του νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Στα γραφεία της «Σχεδία» και μάλιστα στα συρτάρια του γραφείου του κ.Κούτρα, βρέθηκε συνταγολόγιο με την υπογραφή της κ. Ηλιοπούλου για το φάρμακο με την ουσία της ναλτρεξόνης. Από που κι ως που και με ποιο δικαίωμα ή αρμοδιότητα η γιατρός του «Χατζηκώστα» χορηγούσε τέτοιες συνταγές μέσω της «Σχεδία»; Όπως έγινε γνωστό ο κ.Κούτρας, που δεν έδωσε επαρκή εξήγηση για το συνταγολόγιο της συζύγου του, χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, σε κάποια έγγραφα προς τον ΟΚΑΝΑ, με …μικρά γράμματα, ανέφερε τη σύζυγό του ως συνεργάτιδα της «Σχεδία», προφανώς για να «νομιμοποιηθεί» η ανάμιξή της στη χορήγηση συνταγών, η οποία όπως είπαμε απαγορεύονταν για το κέντρο πρόληψης. Αυτή τη δραστηριότητα της κ.Ηλιοπούλου κι αν δεν τη γνώριζε η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως πιστεύουμε, σίγουρα την πληροφορήθηκε από τα ρεπορτάζ για την υπόθεση. Αλλά κι αν ούτε αυτό συνέβη, τώρα  τι προτίθεται να κάνει, μαζί η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας;

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 

Σε όλα αυτά η τακτική της στρουθοκαμήλου, που ακολουθεί το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, είναι εξοργιστική. Αποφεύγει να πάρει θέση για τις παράνομες συνταγογραφήσεις από τον επιστημονικά υπεύθυνο του κέντρου πρόληψης  κ.Κούτρα. Ποια είναι η άποψή του για τη ναλτρεξόνη, πως, σε ποιους και με ποιες προϋποθέσεις πρέπει να χορηγείται; Γιατί δεν ευαισθητοποιήθηκε από την αποκάλυψη ότι ο κ.Κούτρας, που είναι μόνο πτυχιούχος της Ιατρικής, άρα γιατρός άνευ ειδικότητας, εμφανίζεται σε εκδηλώσεις ως … ψυχίατρος; Είναι ή όχι αυτό αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος; Τι προτίθεται να κάνει για τις παράνομες συνταγογραφήσεις, μέσω της «Σχεδία, και από την ψυχίατρο του «Χατζηκώστα» κ.Λυγερή Ηλιοπούλου; Γνωρίζει τη διαδικασία της έκδοσης βεβαιώσεων για δικαστική χρήση; Η συνέχιση της σιωπής δε δικαιολογείται ούτε από το ότι ο κ.Κούτρας είναι προστατευόμενος των κκ.Μαξίμου, Ελισάφ και Καχριμάνη, από τους οποίους δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι παίρνει εντολές. Ότι η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.Τσιάρα είναι περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης του κ.Καχριμάνη, δε σημαίνει ότι πρέπει να κλείνει τα μάτια σε τέτοια φαινόμενα.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Την ίδια τακτική της στρουθοκαμήλου ακολουθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου. Η πρόεδρος κ.Μαρία Νάκα (συνεργάτιδα του κ.Καχριμάνη άλλοτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο) και τα μέλη του, κάνουν πως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε καίτοι έχουν εκπρόσωπο στη «Σχεδία» και στη διοίκησή της. Μάλλον δεν τους βολεύει να πάρουν ξεκάθαρη και δημόσια θέση, διότι πολλοί δικηγόροι έχουν πελάτες χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών που κάνουν χρήση στα δικαστήρια των βεβαιώσεων του «ψυχιάτρου» κ.Κούτρα (μέσω της «Σχεδία»), ότι παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης ή που δηλώνουν ότι θέλουν να ενταχθούν σε αυτά, έτσι ώστε να απαλλάσσονται ή να τους επιβάλλονται επιεικείς ποινές ή και να αναστέλλεται η έκτιση της ποινής τους. Δεν μπορεί, όμως, να μη γνωρίζει το ΔΣ (και όλοι οι δικηγόροι) ότι επρόκειτο για «βιομηχανία» έκδοσης τέτοιων βεβαιώσεων, πιθανώς και για άτομα που θα έπρεπε να βρίσκονται στις φυλακές και να μην αποφυλακίζονται με βεβαιώσεις που εκδίδονταν από κέντρο πρόληψης, αναρμόδιο για τέτοια έκδοση.

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Όλοι τα γνώριζαν όπως και την παράνομη έκδοση βεβαιώσεων, βεβαίως εισαγγελείς και δικαστές – κι αν όχι, τότε το πρόβλημα του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης είναι πολύ σοβαρό. Αλλά είναι δυνατόν να μην είχαν υπόψη τους το νόμο 4139/2013 (ΦΕΚ Α- 74/20-3-2013), που ορίζει ποιοι Οργανισμοί θεραπείας μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις για δικαστική χρήση; Το άρθρο 51 του προαναφερθέντος νόμου είναι σαφές: ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, με την προσθήκη το 2019 (νόμος 4600/2019- άρθρο 169) των νοσοκομείων «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και «Αγία Ειρήνη» Κέρκυρας. Όχι, όμως, τα κέντρα πρόληψης όπως η «Σχεδία», που είναι ένα από αυτά και που διά αυτού ο κ.Κούτρας χορηγούσε  βεβαιώσεις για δικαστική χρήση (παρ ότι δεν είναι επιστημονικός διευθυντής όπως ο νόμος ορίζει), ενώ επιβάλλεται η διερεύνηση αν έκανε το ίδιο και η σύζυγός του κ. Λυγερή Ηλιοπούλου.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ

Ίσως να διέλαθε, αυτό που περιλαμβάνει ο νόμος, της προσοχής εισαγγελέων και δικαστών, με τον όγκο των υποθέσεων που χειρίζονται και να εξαπατήθηκαν (;) από συνηγόρους κατηγορουμένων. Ας διαταχθεί έρευνα για να καταδειχθεί τι ακριβώς συνέβη, ποιοι έκαναν χρήση τέτοιων βεβαιώσεων, πως αποκτήθηκαν, αν οι χρήστες παρακολούθησαν όντως τα προγράμματα απεξάρτησης μέσω ψυχολογικής στήριξης (χωρίς φάρμακα) και το σημαντικότερο αν επωφελήθηκαν άτομα που κατηγορούνταν για διακίνηση, εμπορία δηλαδή ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η έρευνα δεν έχει καμιά σχέση με την προκαταρκτική που βρίσκεται σε εξέλιξη, ύστερα από μηνύσεις που υποβλήθηκαν. Ποιος εισαγγελέας θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση;

«ΣΥΣΤΗΜΑ»

Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ολόκληρο σύστημα, που απροκάλυπτα στηρίζουν οι Μητροπολίτης Μάξιμος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ.Ελισάφ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Καχριμάνης, με δεκανίκια Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο και Οικονομικό Επιμελητήριο Εργατικό Κέντρο, Υπηρεσίες Εκπαίδευσης κλπ. Φυσικά και δεν αναμένουμε καμιά θετική εξέλιξη. Θα μείνουν όλοι στο απυρόβλητο, η «Σχεδία» θα πελαγοδρομεί, ναρκομανείς θα παίρνουν φάρμακα και οι δικηγόροι βεβαιώσεις για να απαλλάσσονται στα δικαστήρια οι πελάτες τους…

 του Κώστα Δ. Καλτσή