Αδήλωτα τετραγωνικά: Υπέρογκα ποσά σε ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας λάθος χρεώσεων από δήμους

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν στους δήμους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους την περίοδο από την 1η-1-2022 έως την 24η-3-2022, κατά την οποία δεν ίσχυε η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις αδήλωτες επιφάνειες ακινήτων στους ΟΤΑ, χρεώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με υπέρογκα πρόσθετα ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων, υπολογισμένα αναδρομικά για τα προηγούμενα 14 έτη, καθώς επίσης και με βαρύτατα πρόστιμα και βαρύτατες προσαυξήσεις.

Τους ιδιοκτήτες αυτούς δεν τους ενέταξε το υπουργείο Εσωτερικών στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση και φορολογήθηκαν κανονικά με τις επαχθείς τακτικές διατάξεις που εκτοξεύουν στα ύψη τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους προσέρχονται στους δήμους για να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ιδιοκτησιών τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η δυσάρεστη αυτή έκπληξη έγινε γνωστή όταν το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση υποβληθείσα από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέφερε ότι από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 18 του πρόσφατου ν. 4915/24.3.2022 για τα αδήλωτα τετραγωνικά εξαιρούνται όσοι πολίτες υπέβαλαν στους οικείους δήμους δηλώσεις προ της δημοσίευσης του νόμου (δηλαδή για το ενδιάμεσο διάστημα 1.1.2022 έως 24.3.2022) και συνεπώς όλοι αυτοί πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη 14 ετών, συν τα βαρύτατα προβλεπόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.

Πηγή