Αιχμηρή απάντηση Ντακαλέτση σε Μπούκα για το Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας

Ήπειρος

Οφείλουμε κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γ. Μπούκα, επειδή με την «καταγγελία» του, δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης να προβάλλει ένα από τα σημαντικότερα έργα της. Προφανώς και ο πρώην Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Δωδώνης ενοχλείται που θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό της Δωδωνούπολης. 

Η επιτυχία των προγραμμάτων Milestones, στα οποία είναι επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Δωδώνης, δίνει ένα παράδειγμα καλών πρακτικών αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων. Στο πλαίσιο του Milestones ΙΙ, ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με τρεις ακόμα φορείς, κατέθεσε πρόταση στο διακρατικό πρόγραμμα Interreg Ελλάδος-Αλβανίας 2014-2020 και έλαβε εγκρίσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους 468.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 291.437,45 ευρώ επενδύθηκαν για τη δημιουργία του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας στο πρώην δημαρχείο Δωδωνούπολης και τα 177.131,80 ευρώ για τη συντήρηση τοιχογραφιών του Ι.Ν. Ταξιαρχών Κωστάνιανης.

Όσον αφορά ειδικά τη δράση του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας, είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Ιωαννίνων, θα τονώσει την επισκεψιμότητα στο Δήμο Δωδώνης και θα διευρύνει τα οφέλη του αρχαιολογικού χώρου σε μια μεγαλύτερη ακτίνα του Δήμου μας, καθώς το Μουσείο αυτό θα προβάλει με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο και με εφαρμογές νέας τεχνολογίας, την τελετουργική διαδικασία που λάμβανε χώρα στο Μαντείο και στο Ιερό της αρχαίας Δωδώνης. 

Κτιριολογικά, το έργο του Μουσείου είναι ολοκληρωμένο, για δε την προμήθεια του εξοπλισμού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η πληρωμή ούτε ενός ευρώ από το Δήμο μας, ως εκ τούτου, είναι αποκύημα της φαντασίας η μομφή της «οικονομικής ζημίας» και της απώλειας πόρων, διατυπώμενη μάλιστα από έναν πρώην Δήμαρχο, με την επαγγελματική ιδιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου που την εκφράζει. Ο τελευταίος παραβλέπει παράλληλα και το γεγονός ότι μια δράση που κοστολογείται με 74.400 ευρώ, πρόκειται να γίνει με τα μισά χρήματα, ήτοι 37.000 ευρώ. 

Για την προμήθεια του εξοπλισμού δεν δόθηκε παράταση λόγω αδυναμίας συντονισμού των εταίρων του προγράμματος και άλλων εξωγενών με το Δήμο καθυστερήσεων. Ωστόσο, τονίζουμε πως το έργο αυτό ήδη ανατέθηκε και παράλληλα δρομολογήθηκε η ένταξή του σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Μιας όμως και ο κ. Μπούκας ζητά «για όλα υπεύθυνες απαντήσεις», ας τις δώσει εκείνος πρώτα στους συνδημότες μας, αναφορικά με τα παρακάτω (αν και είναι μακρύς ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων της δημοτικής του θητείας, την τετραετία 2006-2010):

Α) Ο κ. Μπούκας ως Δήμαρχος, πάσχισε για να λάβει δάνειο – και τελικά το κατάφερε μετά από ένα χρόνο και 6 συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου! – 400.000 ευρώ που προορίζονταν για να αποπληρώσει συσσωρευμένες οφειλές που αποδίδονταν κατά τους ισχυρισμούς του, στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Στην πορεία όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι όροι λήψης του δανείου από τον ίδιο, όχι μόνο δεν αποπληρώθηκαν οι οφειλές που επικαλέστηκε ο πρώην Δήμαρχος αλλά οι δύο επόμενες δημοτικές αρχές του «Καλλικρατικού» Δήμου Δωδώνης αποπλήρωσαν το δάνειο και τους αναλογούντες τόκους σε αυτό, καθώς το σημαντικότερο, αποπλήρωσαν και τις οφειλές για τις οποίες ελήφθη το δάνειο (!), επιβαρυμένες με τους τόκους τους και τα δικαστικά έξοδα υπέρ των πολιτών που δικαιώθηκαν. Τα χρήματα αυτά στην καλύτερη περίπτωση δεν έπρεπε ποτέ να εκταμιευτούν από την τράπεζα, βάσει των όρων του δανείου, και εφόσον δεν αποπληρώνονταν οι οφειλές. Μήπως γνωρίζει το συνολικό μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης που κληροδότησε στο Δήμο Δωδώνης ο κ. Μπούκας; 

Β) Ήρθε ο καιρός να εξηγήσει στους συνδημότες μας ο κ. Μπούκας τι απέγινε με τις μετοχές της εταιρείας λαϊκής βάσης «ΦΗΓΟΣ ΑΕ» – ιδέας του πρώην Δημάρχου – που αγόρασαν οι πολίτες κατόπιν προτροπής του, χάνοντας τα χρήματά τους και που ως σήμερα, διεκδικούν να πάρουν πίσω. Θα δώσει κάποτε τις οφειλόμενες απαντήσεις στους δημότες αυτούς;

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά, πως κάθε πρόκληση έναντι του Δήμου και της δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν θα μένει αναπάντητη, αλλά θα απαντάται με τρόπο που να αναδεικνύει τα έργα και τις ημέρες όσων ενδιαφέρονται να διοικήσουν το Δήμο Δωδώνης για την επόμενη πενταετία. Η ορθή και επιτυχημένη διαχείριση των τελευταίων ετών, η αποτελεσματική διοίκηση και το ορατό έργο στο Δήμο Δωδώνης που είναι ο απολογισμός των δύο τελευταίων θητειών, δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν.