Βαρυμπόμπη – Μητσοτάκης: Δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο κινητό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» στη Βαρυμπόμπη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο πυροσβεστικό σώμα που καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να περιορίσει τις φωτιές που ξέσπασαν στη βόρεια Αττική.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι πυρκαγιές στα περιαστικά δάση είναι πιο εφιαλτικές. Συγκεκριμένα, είπε: «Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά τους καταγραφή των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει γίνει όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής, το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και εξήρε τον έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη δίνουν τιτάνιο αγώνα 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην «φύγει» προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί.



Πηγή