Γερμανία: Ύστατη ελπίδα το πρωτεϊνικό εμβόλιο για να πειστούν οι αρνητές


Η Γερμανία θα προσφέρει στον πληθυσμό της ένα νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο Covid-19 συγκρίσιμο με τα συμβατικά εμβόλια κατά της γρίπης αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα να επηρεάσει μια σημαντική μειοψηφία που παραμένει δύσπιστη για τη νέα τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Nuvaxovid που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax πρόκειται να φτάσουν στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της χώρας, Καρλ Λάουτερμπαχ. Ένα ακόμη εκατομμύριο δόσεις πρόκειται να φτάσουν την επόμενη εβδομάδα, με τη συνολική παραγγελία της γερμανικής κυβέρνησης για το έτος 2022 να ανέρχεται σε 34 εκατομμύρια δόσεις.

Το προϊόν της Novavax μέχρι τώρα χρησιμοποιούταν μόνο στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, αλλά είχε επιτραπεί για χρήση στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Αναμένει ακόμη έγκριση στις ΗΠΑ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας. Σε αντίθεση με τα νέα εμβόλια mRNA που παράγονται από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna ή με τον ιϊκό φορέα που κατασκευάζεται από την AstraZeneca και την Johnson and Johnson, το Nuvaxovid είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας. Περιέχει ένα μη μολυσματικό συστατικό στην επιφάνεια του ιού Sars-CoV-2, το οποίο προκαλεί μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έρχονται σε επαφή μαζί του. Η Novavax ανακοίνωσε τον Ιούνιο του περασμένου έτους ότι το εμβόλιο της είχε αποδειχθεί περισσότερο από 90% αποτελεσματικό έναντι των συμπτωματικών λοιμώξεων με την παραλλαγή Alpha, σε δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Η εταιρεία λέει ότι το προϊόν της είναι εξίσου αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών Delta και Omicron, ειδικά μετά από ένα ενισχυτικό εμβόλιο που χορηγήθηκε έξι μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich σημειώνει ότι τα δεδομένα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών παραμένουν περιορισμένα. Έρευνες στη Γερμανία υποδεικνύουν σημαντικό ενδιαφέρον για το Novavax jab μεταξύ των 19,8 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να κάνουν εμβόλιο κατά του Covid-19. Από τους 4.000 μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε νοσοκομεία που ερωτήθηκαν στο Βερολίνο, 1.800 εξέφρασαν ενδιαφέρον για το εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη.

Στη βόρεια πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, το υπουργείο Υγείας είπε ότι 6.000 άνθρωποι είχαν βάλει το όνομά τους σε λίστα αναμονής για το Nuvaxovid μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν το νέο εμβόλιο θα αποδειχθεί ότι θα αλλάξει το παιχνίδι σε μια χώρα της οποίας το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί στο 75% περίπου εδώ και μήνες. Ο Λαρς Κορν, συν-συγγραφέας μιας τρέχουσας έρευνας για τις αντιεμβολιαστικές στάσεις που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης, είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θα συνεχίσουν να απορρίπτουν εντελώς κάθε μορφή εμβολιασμού.



Πηγή