ΓΚΙΚΑΣ-ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ-ΦΙΛΗΣ
Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΥΠΟΣ” ΗΠΕΙΡΟΥ, 13 ΙΟΥΛΊΟΥ 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ!

Τους “έκαψε” με Πόρισμα ΒΟΜΒΑ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Απίστευτη λεηλασία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, των θυγατρικών και των ΜΕΤΟΧΩΝ!!!  

Αγνοούνται ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

Ευθύνες Καχριμάνη για σύμπραξη,  συγκάλυψη κομπίνας και παράβαση καθήκοντος

Ρεσιτάλ παρανομιών, ετσιθελισμός, ασυδοσία, σκανδαλώδεις αποφάσεις και πράξεις, εικονικά οικονομικά στοιχεία, ελλείμματα εκατομμυρίων, διασπάθιση των χρημάτων κρατικών επιχορηγήσεων, των μετόχων και των επιβατών, ρεμούλα δηλαδή και με μιά λέξη χάος, είναι η κατάσταση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, στις θυγατρικές και κοινοπραξίες του, με ευθύνη πρωτίστως του προέδρου του Δ.Σ Γρηγόρη Γκίκα, με τη συνέργεια αρχιλογιστή Δημ. Φίλη, την κάλυψη- στήριξη – σύμπραξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ.Καχριμάνη, της Διεύθυνσης Μεταφορών- Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλων αρχών και υπηρεσιών.

Αυτά και πολλά άλλα συγκλονιστικά διαπίστωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Τομέας Δημοσίων Έργων και Μεταφορών- Υποτομέας Μεταφορών), ύστερα από πολύμηνη έρευνα και έλεγχο, με τα ευρήματα να καταλαμβάνουν  383 σελίδες στην εμπιστευτική έκθεσή της, που υπογράφτηκε τον Μάρτιο 2023 και κοινοποιήθηκε στους εμπλεκομένους και σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση του ΚΤΕΛ, ο Γκίκας και ο Φίλης, στα περισσότερα που ζήτησε διευκρινίσεις η Αρχή, αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία και όσα εξήγησαν κρίθηκαν ανεπαρκή.

Ο «Τύπος Ηπείρου» δημοσιοποιεί σήμερα ορισμένα από τα στοιχεία της έκθεσης- και αν χρειαστεί θα επανέλθει-  με την προσδοκία να τερματιστεί η έκνομη δράση της ομάδας (Λερναία Υδρα είναι..), που θεωρεί την Ήπειρο τσιφλίκι της και λεηλατεί, περιφρονώντας πολίτες και νόμους.

Είναι οι ίδιοι που απαιτούν …αναγνώριση των δήθεν υπηρεσιών τους προς το …λαό και της …προσφοράς τους! 

Διαβάστε όσα αποκαλύπτουμε και …δοξάστε τους, κυρίως οι μέτοχοι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αφού όλα όσα γίνονται αφορούν το μόχθο τους και με δεδομένο ότι για τον έλεγχο υποχρεωτικά πρέπει να ενημερωθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.@@@@

Να δώσει λόγο δηλαδή στους μετόχους τους οποίους κρατά στα σκοτάδια, δεδομένου ότι και παλιότερα για να τους δώσει στοιχεία χρειάστηκε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη!

 Ο έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας,  ξεκίνησε ύστερα από επώνυμες καταγγελίες μετόχων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και μαζί του ελέγχθηκε η σχέση του με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, τη «θυγατρική» Γραφείο Γενικού Τουρισμού Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, την ΕΠΕ (Trans KTEL) που έφτιαξε στην Αλβανία και την Κοινοπραξία διεθνών μεταφορών «Νέοι Ορίζοντες».

Λογιστής- διαχειριστής σε όλο αυτό το πλέγμα εταιριών ο Δημ.Φίλης, όπως και σε άλλα … πολλά ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα (!), για να κινδυνεύουν όλα να τιναχτούν στον αέρα, εξ αιτίας των λογιστικών αλχημειών του και των εντελώς αναξιόπιστων καινοφανών οικονομικών θεωριών (και μαρτυριών του)- όπως σημειώνεται στην έκθεση, αλλά και σε απόφαση του Αρείου Πάγου, που κι αυτή έχουμε στη διάθεσή μας.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να «συμπυκνώσουμε» όσα αναφέρονται στην έκθεση- βόμβα- που όλοι προσπαθούν να κρύψουν ή να αποτρέψουν τις συνέπειές της- οι οποίες είναι υποχρεωτικό να υπάρξουν, σύμφωνα με την Αρχή Διαφάνειας.

Συνιστά δε στις Αρχές να κινήσουν επειγόντως τις διαδικασίες: ελέγχου του «πόθεν έσχες»,  Ποινικών διώξεων, ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων από την ΑΑΔΕ,  αλλά μαζί και Πειθαρχικού Ελέγχου κατά των δημοσίων λειτουργών, αιρετών και μη και να της το γνωστοποιήσουν αμέσως.

 Αυτό αφορά άμεσα και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, ενώ η προθεσμία των δύο μηνών που είχε οριστεί πέρασε. Έγινε κάποια διαδικασία; Αν όχι κινδυνεύουν να καθήσουν όλοι μαζί στο εδώλιο.

Από όσα όμως παρατίθενται στην έκθεση προκύπτουν και ευθύνες για την αρμόδια ΔΟΥ και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι άφησαν ασύδοτο τους  Γκίκα- Φίλη.

Πάμε τώρα στο ζουμί της δύσοσμης υπόθεσης, την οποία Καχριμάνης- Γκίκας- Φίλης κλπ κάνουν ό,τι μπορούν για να  τη «θάψουν».

Πρώτα από όλα διαπιστώθηκε ότι το ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου λειτουργεί παρανόμως. Διότι η άδεια που εκδόθηκε το 2013 με την υπογραφή του Καχριμάνη ήταν προσωρινή και αφορούσε την εγκατάσταση πρακτορείου- εκδοτηρίου εισιτηρίων και όχι σταθμού λεωφορείων, ενώ πριν λειτουργούσε χωρίς καμιά άδεια!

Στο σημείο αυτό, σημειώνεται και το αυθαίρετο του κτίσματος αρχικά, ενώ επισημαίνεται και ο κίνδυνος που διατρέχουν εργαζόμενοι και επιβάτες, λόγω της θέσης που λειτουργεί το ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου. 

Ο Γκίκας που είναι πρόεδρος του ΔΣ επί εικοσαετία, με τον Φίλη στο λογιστήριο, διαπιστώθηκε ότι δρούσαν με απολύτως «ιδιοκτησιακή» αντίληψη.

Τόσο που δεν δημοσίευαν στο ΓΕΜΗ τους ισολογισμούς από το 2014 (και κάποια χρόνια εκείνους του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού), στους απολογισμούς παρουσίαζαν αλλοιωμένα- αναληθή οικονομικά στοιχεία.

Μάλιστα διέθεταν και χωρίς φειδώ μερίσματα στους μετόχους για να τους έχουν με το μέρος τους, αλλά όπως σημειώνεται στην έκθεση και είπαν αρκετοί μέτοχοι, αυτό ήταν ζημιογόνο για την επιχείρηση, η οποία δεν είχε καν αποθεματικό, αλλά παρουσίαζε κάθε χρόνο ζημιές που μεταφέρονταν στο νέο έτος, οπότε πλέον αυτές έφτασαν να ξεπερνούν τα 2,7 εκατ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. «Χρησιμοποιήθηκαν, αναλώθηκαν» , όπως το λέει η Αρχή,  στο διάστημα 2002-2021 πάνω από 9,5 εκατ. των ειδικών εισφορών, «…χωρίς τα εκ του κανονιστικού πλαισίου απαιτούμενα εχέγγυα», με βαριές ευθύνες της Διεύθυνσης Μεταφορών- Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που θα έπρεπε να ελέγχει.

Υπογραμμίζεται δε από την Αρχή πως δεν κατατέθηκαν στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς πολλά εκατομμύρια, ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη σχηματισμού αποθεματικού.

 Δανείζονταν συνεχώς από τράπεζες με εκχώρηση …μελλοντικών εισπράξεων ειδικών εισφορών του 5% (που κακώς εισπράττεται ακόμη), το οποίο καταβάλλουν οι επιβάτες, ενώ απαγορεύεται τέτοιου είδους διαχείριση και είναι απορίας άξιον πως οι τράπεζες αποδέχτηκαν τέτοια συναλλαγή.

Το ΚΤΕΛ ένας οργανισμός με τεράστια δυναμική βουλιάζει οικονομικά και στα σκάνδαλα, με απόλυτη ευθύνη των Γκίκα- Φίλη και τη συνενοχή των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων όπως η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας και του ίδιου του Περιφερειάρχη.

Από τα 165 λεωφορεία κατά το 2008, τα 151 ήταν μισθωμένα από τους ιδιοκτήτες τους και 14 ιδιοκτησίας της θυγατρικής του ΚΤΕΛ, ενώ το 2022 τα ιδιόκτητα του ΚΤΕΛ ήταν μόνο 4.

Τα άλλα μεταβιβάστηκαν στη θυγατρική «Γραφείο Γενικού Τουρισμού- Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», με ποσά που προκαλούν τις βάσιμες υπόνοιες των ελεγκτών για κομπίνα.

Κατά την εκτίμηση δε των ίδιων, για αυτή την εταιρία δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την ίδρυσή της.

Μια εταιρία κι αυτή με εμφάνιση ζημιών και παράνομες επιχορηγήσεις από το ΚΤΕΛ, όπως 120.000 το 2017, 258.000 το 2019 και άλλα ποσά κατά τα προηγούμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κακώς αυτή η θυγατρική χρησιμοποιούσε ως έδρα τις εγκαταστάσεις στην οδό Γ.Παπανδρέου και θα έπρεπε να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχείρηση και όχι ως συγκοινωνούντα δοχεία με το ΚΤΕΛ.

Υπενθυμίζουν δε οι ελεγκτές ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε πράξη ενοικίασης χώρων του ΚΤΕΛ ή συστέγαση.

Επιπροσθέτως η ΕΠΕ παρανόμως έκανε (και κάνει) συγκοινωνιακά δρομολόγια με τα τουριστικά λεωφορεία, μεταφέροντας κυρίως επιβάτες προς Κακαβιά και μάλιστα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, όπως και λεωφορεία του ΚΤΕΛ με αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα και με πλαστά- εικονικά εισιτήρια.

Αυτή η θυγατρική παραβιάζει και τους κανόνες της νομοθεσίας κατά την εκμετάλλευση των Διεθνών Τακτικών Γραμμών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Η Αρχή Διαφάνειας επισημαίνει την καταστρατήγηση των μέτρων, τις ύποπτες μετακινήσεις, αλλά και την περίεργη ίδρυση από το ΚΤΕΛ στην Αλβανία άλλης ΕΠΕ, την KTEL TRANS.sh.p.k, που μετέφερε επιβάτες μέχρι την Κακαβιά και εισερχόμενοι πεζοπορώντας στο Ελληνικό έδαφος, τους παραλάμβαναν λεωφορεία του ΚΤΕΛ και του Γραφείου Γενικού Τουρισμού.

Ένα αλισβερίσι που πέραν των άλλων σήμαινε και φορολογικές παραβάσεις και ποινικές ευθύνες, ενώ οι Γκίκας- Φίλης αρνήθηκαν να πουν στην Αρχή με ποιά κεφάλαια στήθηκε αυτή η εταιρία, αρκούμενοι στο ότι …« τη χρηματοδότησε κάποιος Αλβανός συνεργάτης», χωρίς να δώσουν άλλες εξηγήσεις.

Υπάρχει λοιπόν ως δεδομένο και προς διερεύνηση το ενδεχόμενο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, αφού δεν μπορεί να εξακριβωθούν τα ποσά που εισπράττονταν στην Αλβανία και τι απέγιναν, με επισήμανση και των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

 Εντοπίστηκε όμως  από την Αρχή και τούτο : Το ΚΤΕΛ και οι τοπικές Αρχές γνώριζαν ότι εκ των ιδιοκτητών λεωφορείων στερούνταν Αδειών Άσκησης Επαγγελματιών Μεταφορέων (ΑΟΜ) και πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας!

Κι όμως τους επέτρεπαν να εκτελούν δρομολόγια αφήνοντας τους ανενόχλητους οι αρμόδιες Αρχές της Περιφέρειας.

Προκαλεί δε εντύπωση που στο ΚΤΕΛ,τουλάχιστον κατά τα έτη 2020-2022, δεν είχε χορηγηθεί από την Περιφέρεια άδεια για συγκοινωνιακά δρομολόγια, άγνωστο για ποιο λόγο, που θα πει ότι όλα τα δρομολόγια γίνονταν παρανόμως και με παρανόμως αυξημένη τιμή των εισιτηρίων.

Κανένας έλεγχος λοιπόν, όπως και στο πρατήριο καυσίμων του ΚΤΕΛ στη λεωφόρο Γράμμου και σε περιοχή Natura, με απόλυτη ευθύνη του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που υπέγραψε μιά άδεια και η οποία ποτέ δεν ανανεώθηκε.

Ασφαλώς και φταίει η Διεύθυνση Μεταφορών- Επικοινωνιών της Περιφέρειας που δεν προέβη σε έλεγχο της λειτουργίας του πρατηρίου, όπως δεν έκανε έλεγχο σε κανένα πρατήριο καυσίμων στην περιοχή από το 2019, με όποιους κινδύνους για πιθανό ατύχημα.

Σημειώστε ότι παρανόμως από αυτό το πρατήριο καυσίμων προμηθεύονταν καύσιμα και η θυγατρική «Γραφείο Γενικού Τουρισμού ΕΠΕ», ενώ δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για την ιδιοκτησία του οικοπέδου!

Εν τω μεταξύ η σχέση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με το αντίστοιχο της Μεσσηνίας  ήταν γεμάτη παρανομίες, οικονομική αδιαφάνεια, πλαστά- εικονικά εισιτήρια, μεταφορά αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ένα αλαλούμ χωρίς προηγούμενο.

Φυσικά (!) και σε εκείνο διαπιστώθηκαν σχεδόν πανομοιότυπες παραβάσεις- οικονομικές «εκκρεμότητες», αλλά μας ενδιαφέρει αυτό των Ιωαννίνων.

Που έφτιαξε μια αλυσίδα επιχειρήσεων και «συνδέσεων- συμμετοχών», για να χάνει η μάνα το παιδί και το αντίστροφο, για να μη βρίσκει κανείς (κυρίως οι μέτοχοι) τι ακριβώς γίνεται.

Όπως έγινε, σημειώνει η Αρχή Διαφάνειας, και με την Κοινοπραξία «Νέοι Ορίζοντες»- με τη συμμετοχή του ΚΤΕΛ και Αλβανικών εταιριών-  με διαχειριστή τον Γκίκα μέχρι το 2022 (με μιά μικρή διακοπή και εκ νέου διαχειριστής) και λογιστή τον Φίλη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κοινοπραξία χρησιμοποιούσε κι αυτή παρανόμως ως έδρα τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στην οδό Γ.Παπανδρέου, αργότερα δε άλλες διευθύνσεις στην Αθήνα και χώρους στάθμευσης χωρίς καμιά άδεια, με παρανομίες δε μέχρι και τα μισθώματα.

Μάλιστα δε, όταν ζητήθηκαν από την Αρχή στοιχεία δε δόθηκαν, αλλά βρέθηκε κάποιο έγγραφο για έναν χώρο στάθμευσης των λεωφορείων, αλλά αυτός ανήκε στον … ΕΦΚΑ!

Γίνεται επίσης λόγος για το πλέγμα των επιχειρήσεων που απαρτίζουν την Κοινοπραξία, όπου δε βρίσκεται άκρη για το πως έκαναν τη διαχείριση οι Γκίκας- Φίλης (οι οποίοι αρνούνται να αποδώσουν λογαριασμό, όπως έγραφε site των Ιωαννίνων πριν από λίγο καιρό).

Η Αρχή μεταξύ των άλλων επισημαίνει και την τυπική παράβαση του η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκουν σε Αλβανικές εταιρίες, αντιστρέφοντας έτσι τον κανόνα που λέει ότι η πλειοψηφία πρέπει να ανήκει στην Ελληνική πλευρά αν η έδρα βρίσκεται στη χώρα μας.

Είναι πολλά και αποκαλυπτικά όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το «πάρτυ»  που γίνεται επί χρόνια στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, τις θυγατρικές- Κοινοπραξία και στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό, που μεταβλήθηκαν σε μαγαζάκι του Γκίκα , με τη σύμπραξη του λογιστή Δημ. Φίλη, τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Αλ.Καχριμάνη και την απουσία ελέγχων από τη Διεύθυνση Μεταφορών- Επικοινωνιών.

Μπορεί να μην σχηματίζονταν αποθεματικό και να δανείζονταν με  …«αέρα» από τις τράπεζες, αλλά τα χρήματα έρεαν. 

Από τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας εισέπραξε 569.116 ευρώ κατά το 2020 (για 150 λεωφορεία), αλλά με βασική προϋπόθεση να μην ήταν προβληματική η επιχείρηση κατά το προηγούμενο έτος. Ήταν όμως αφού οι μεταφερόμενες ζημιές ήδη είχαν ξεπεράσει τα 2,5 εκατ.

  Σε αυτά προσθέστε άλλες 550.000 ευρώ  ως ενίσχυση για την κατασκευή αμαξοστασίου κλπ στην Ανατολή, αλλά από τη Γενική Συνέλευση η απόφαση αφορούσε μόνο την αγορά οικοπέδου και όχι για «έργα κατασκευής- εκσυγχρονισμού υποδομών», που ξεκίνησαν χωρίς καν απόφαση σκοπιμότητας.

Συνέπραξε όμως και η Διεύθυνση Επικοινωνιών- Μεταφορών και σε άλλες παρανομίες. 

Είχαν ζητηθεί κατά τον έλεγχο οι Φάκελοι που σχετίζονταν με τις ενισχύσεις και στα αποσταλέντα στοιχεία – και από την αντίστοιχη Διεύθυνση του Υπουργείου- δεν υπήρχε η απόφαση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων το 2019.

Αυτή στάλθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, που αφήνει περιθώρια για το κατά πόσο ήταν πραγματική.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τίποτα δε γίνονταν νομίμως.

Να όμως που ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης είχε (και εξακολουθεί… ) τη δική του άποψη περί νομιμότητας και διοίκησης.

Όπως ορίζεται και είναι σε όλους γνωστό,  η Ά δόση καταβάλλεται με την έναρξη των εργασιών και η δεύτερη με την αποπεράτωση.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η βεβαίωση για την έναρξη των εργασιών – άρα και για την εκταμίευση της Ά δόσης των 300.000 ευρώ το 2020- εκδόθηκε με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, την ίδια ημέρα που υπεβλήθη το αίτημα!

Η Αρχή ζήτησε το σχέδιο της βεβαίωσης με τις υπογραφές όλων των αρμοδίων υπαλλήλων και στελεχών της Διεύθυνσης Επικοινωνιών- Μεταφορών, πότε ξεκίνησαν οι εργασίες και πως διαπιστώθηκε, η απάντηση δόθηκε από τον Καχριμάνη ότι αυτός εξέδωσε τη βεβαίωση, ενώ προέκυψε ότι το αίτημα υποβλήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη αντί της υπηρεσίας και πως ο φάκελος του θέματος φυλάσσονταν στο γραφείο του και όχι στην αρμόδια υπηρεσία!

Αραγε έχει πολλούς φακέλους επιχειρήσεων στο γραφείο του, αντί να βρίσκονται στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών;

Και ευλόγως οι ελεγκτές θέτουν το ερώτημα: Για ποιό λόγο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης προέβη σε εξέταση αιτήματος της εταιρίας και χωρίς την αυτοψία αρμοδίων τεχνικών υπαλλήλων προχώρησε αυθημερόν σε έκδοση βεβαίωσης, πιστοποιώντας την έναρξη των εργασιών εγκαταστάσεων, για τις οποίες απαιτείται άδεια ίδρυσης (που δεν υπήρχε) πρατηρίου καυσίμων- σταθμού- πλυντηρίων- λιπαντηρίου οχημάτων;

Δε γνωρίζουμε αν ακολουθεί την ίδια τακτική και με άλλες εταιρίες, αλλά έχει και συνέχεια το θέμα: δε βρέθηκε κανένα τιμολόγιο στο φάκελο για το έργο, που να έχει εκδοθεί πριν από το 2020, ενώ κάποια τιμολόγια εκδόθηκαν δυό χρόνια μετά την εκταμίευση των χρημάτων της επιχορήγησης κσι αφορούν δαπάνες  μόνο 40.901,10 ευρώ, ενώ 209.099 αναζητείται σε κάποιο λογαριασμό!

Αλλά δείτε τώρα τι συνέβη: Στις 26/ 2/20 ο Καχριμάνης δίνει τη βεβαίωση, στις 6/3/ 20 η πράξη δέσμευσης ποσού 250.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό και την από 22/9/20 βεβαίωση ελέγχου των δικαιολογητικών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών, το ΚΤΕΛ με βάση τα τιμολόγια που παρουσίασε εμφανίζει την εκταμίευση δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή στις 29/4/22 !!!

Εν κατακλείδι, «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», αφού και ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί με μη σύννομες διαδικασίες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι πέραν των άλλων  στην ΚΤΕΛ ΑΕ παραλείπονταν συστηματικώς η εκκαθάριση στο τέλος κάθε χρήσης, με πολλά ερωτηματικά για τις κρατικές ενισχύσεις, όλα με την ανοχή- συνενοχή των εμπλεκομένων υπηρεσιών. 

Από το στόχαστρο της Αρχής πάντως δεν ξέφυγε ούτε η Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών, στην οποία προσάπτει τη μομφή του ασυμβίβαστου της εμπλοκής σε αρμοδιότητες με αμιγώς οικονομικό χαρακτήρα, όπως ρυθμίσεις συσσωρευμένων οφειλών εκτός ΔΟΥ και πολλά άλλα.

Τώρα το λόγο έχουν οι Εισαγγελείς των Ιωαννίνων, η Εισαγγελία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι αρμόδιες Αρχές για τον Πειθαρχικό Έλεγχο και όποιες άλλες, για την απόδοση των ευθυνών που ανήκουν σε κάθε εμπλεκόμενο στο πρωτοφανές σκάνδαλο, διότι- όπως περιγράφονται από την Αρχή Διαφάνειας- έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κακουργηματικής μορφής.