Δημοσκόπηση Act for Earth: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω» τεχνητό κρέας, απαντούν 6 στους 10

Αμφιβάλουν για το κατά πόσο είναι υγιεινό και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εντάξουν το τεχνητό κρέας στη διατροφή τους οι περισσότεροι αναγνώστες του Act for Earth που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα.

 

Η γενική δυσπιστία για αυτή τη διατροφική επιλογή που προκρίνεται ως «απάντηση» στην κλιματική επιβάρυνση του πλανήτη λόγω της κτηνοτροφίας και της κρεατοφαγικής διατροφής γενικά, αφορά μάλιστα και όσους δηλώνουν πως θα ήθελαν να το δοκιμάσουν, καθώς ταυτόχρονα δηλώνουν «επιφυλακτικοί». Μόλις ένα 7,5% απαντά πως διάκειται θετικά προς αυτή την επιστημονική πρόταση, χωρίς «δεύτερες σκέψεις».

Αναλυτικότερα, το Act for Earth έθεσε τους αναγνώστες του το εξής ερώτημα: «Πώς αξιολογείται την εισαγωγή τεχνητού κρέατος στην ανθρώπινη διατροφή;» και οι πιθανές απαντήσεις συγκέντρωσαν τα παρακάτω ποσοστά:

– Το θεωρώ θετικό 7,5%

– Είμαι επιφυλακτικός/ή, αλλά θα το δοκιμάσω 25%

– Αμφιβάλλω για το εάν είναι υγιεινό 10%

– Δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω 57,5%

Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό αναφέρουν ότι αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2050. Μέχρι τότε, η παγκόσμια ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 73% και 58%, αντίστοιχα. Το τεχνητό κρέας, υποστηρίζουν πολλοί, είναι η απάντηση στην υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, η παραγωγή των οποίων επιβαρύνει σημαντικά τον πλανήτη.

Αρχικά, ο όρος «τεχνητό κρέας» χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή τροφίμων που παράγονται από φυτά και έχουν παρόμοια γεύση με το «παραδοσιακό κρέας». Σόγια, σιτάρι, όσπρια, δημητριακά ή μύκητες χρησιμοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον, όμως, το «τεχνητό κρέας» αναφέρεται όλο και περισσότερο σε τρόφιμα που παράγονται από βλαστικά κύτταρα πραγματικού κρέατος ζώων. Αυτού του είδους οι τροφές ονομάζονται επίσης «κρέας in vitro», «καλλιεργημένο κρέας», «συνθετικό κρέας» ή «καθαρό κρέας».

Η διαδικασία παραγωγής τεχνητού κρέατος από βλαστικά κύτταρα είναι πολύ συντομότερη από την παραδοσιακή: Μόλις δύο μήνες παραγωγής τεχνητού κρέατος από βλαστικά κύτταρα από έναν χοίρο θα ήταν αρκετοί για την παραγωγή χιλιάδων τόνων χοιρινού κρέατος. Πρόκειται για σχετικά καινούρια τεχνολογία, που υπόκειται σε περιορισμούς, αλλά δεν θεωρείται πλέον «επιστημονική φαντασία». Ήδη από το 2018, η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ για την εισαγωγή κρέατος εργαστηρίου από τρεις ισραηλινές εταιρείες.

Την ίδια ώρα πάντως, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτού του είδους η διατροφή είναι υγιεινή και τι προβλήματα ενδέχεται να δημιουργήσει στον άνθρωπο στο άμεσο ή πιο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακύκλωση ως εξής:

Ενώ βρίσκεστε σε διακοπές, συνεχίζετε τις οικολογικές σας συνήθειες;

– Ναι, κάνω ανακύκλωση και χρησιμοποιώ λιγότερο το αυτοκίνητο

– Ναι, αλλά δεν το καταφέρνω πάντα

– Ναι, όταν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές

– Όχι, δεν μπορώ να καταπιέζομαι ως προς αυτό

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

Πηγή