Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία – Πάνω από 120 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ


Αντιμέτωπη με αμείλικτα ερωτήματα είναι η κυβέρνηση που θα πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται μετά από πέντε μήνες σκληρού και συνεχούς lockdown να υπάρχει ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων από την αρχή της πανδημίας.

Εφιαλτική κατάσταση

Κυρίως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται μετά από έναν χρόνο πανδημίας κόσμος να πεθαίνει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και το προσωπικό του ΕΣΥ να έχει γονατίσει, όπως οι ίδιοι οι υγειονομικοί καταγγέλλουν.

Και ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια πειστική απάντηση γιατί εξαντλείται ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παρακάλια προς τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστεί αντί να τον επιτάξει όπως ζητάει ο κόσμος και η αντιπολίτευση.

Δραματικές εκκλήσεις από τους υγειονομικούς

Η δραματική έκκληση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ότι πεθαίνει ο κόσμος εκτός ΜΕΘ και πως είναι τουλάχιστον 51 οι διασωληνωμένοι από κορωνοϊό εκτός της εντατικής, καθώς και πως γίνονται νοσηλείες ασθενών ακόμα και διασωλήνωση σε φορεία είναι πολύ χαρακτηριστική της τραγικής κατάστασης του συστήματος υγείας.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είτε για covid είτε για άλλο λόγο ήταν 124. Ενώ πλέον γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διαλογή ασθενών λόγω αναμονής για εισαγωγή σε κάποια ΜΕΘ.

Τα αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από υγειονομικές πηγές είναι συντριπτικά και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να κρυφθούν πίσω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση.

Εξίσου δραματικές ήταν οι αναφορές που έκαναν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα οι συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ.

«Ακόμα και σήμερα, με τα χιλιάδες κρούσματα, η κυβέρνηση παρακαλάει τους ιδιωτικούς ομίλους να δώσουν κάποια από τα κρεβάτια στις κλινικές τους ενώ διπλασιάζει την αποζημίωσή τους» τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αφροδίτη Ρέτζιου ζητώντας εδώ και τώρα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

«Από ώρα σε ώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα και το ΕΣΥ να βγει εκτός αναπνευστήρα», προειδοποίησε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Γιατί οι ιδιώτες γιατροί λένε «όχι» στην έκκληση Κικίλια

Το ζήτημα της αστικής ευθύνης των ιατρών αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες», συζητήθηκαν σε συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργου Ελευθερίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

«Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας . Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κληθείς να σχολιάσει το 48ωρο τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επίταξη ιατρικών υπηρεσιών, αν τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επανειλημμένως στείλει δέσμη προτάσεων και μέτρων στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διασφαλίσει νομικά και επιστημονικά τους γιατρούς που θα προσέλθουν στο ΕΣΥ για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους», ανέφερε ο κ. Ελευθερίου.

Κρούσματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Μεταξά»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Μεταξά», Παύλος Σαρώφ, για την κατάσταση που επικρατεί εκεί και τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρώφ, από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί περίπου το 55%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δε δέχονται τον εμβολιασμό.

Όπως είπε, τα θετικά κρούσματα προέρχονται από ασθενείς, οι οποίοι κόλλησαν από συγγενείς ή συνοδούς.

Για αυτούς, έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στον έκτο όροφο του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Σαρώφ, λειτουργεί κανονικά και δεν πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του.

Εγκληματικές ευθύνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης πλέον μιλούν ανοιχτά για διασωληνώνσεις εκτός ΜΕΘ και χρησιμοποιούν οξεία ρητορική για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης κάτι που τους προηγούμενους μήνες παρά την σφοδρή κριτική τους είχαν αποφύγει να κάνουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική του εμβολιασμού ως φάρμακο δια πάσαν νόσο, δείχνει τα όριά της καθώς παρά το ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να τιθασεύσουν την έξαρση της πανδημίας, όσο συνολικά το σύστημα υγείας δεν θωρακίζεται κατά τον τρόπο που ζητούν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των υγειονομικών.

Επιπλέον η κατάσταση αυτή δείχνει και τα όρια της στρατηγικής του εγκλεισμού, αλλά και την αποτυχία αυτού του μοντέλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η όλη αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών κινείται γύρω από το αν τα μέτρα είναι «έξυπνα» ή «βλακώδη», για το αν το lockdown ακορντεόν έχει αποτύχει ή όχι.

Η στρατηγική της συνεργασίας με τους ιδιώτες απέτυχε

Ενώ ταυτόχρονα η αντιπαράθεση κυβέρνηση και κομμάτων της αντιπολίτευσης έγκειται και στο ότι η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν προχωράει σε επίταξη αλλά επιμένει στη γραμμή –που εκ του αποτελέσματος έχει αποτύχει- της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα.

Αλέξης ΤσίπραςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΦώφη Γεννηματά και χθες ζήτησαν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο την υποχρεωτική υπαγωγή του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό του ΕΣΥ.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις Κικίλια λέγοντας ότι «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με κάθε τρόπο, μπαίνουν και άλλα όπλα στη μάχη. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλοι δίνουμε τη μάχη. Προσβλέπουμε στην οικειοθελή, για την ώρα, συνδρομή και ιδιωτών γιατρών. Διαφορετικά, όπως είπε και ο Υπουργός Υγείας χθες, θα προχωρήσουμε σε ό,τι είναι συνταγματικά προβλεπόμενο».



Πηγή