Εμβόλια: Πάνω από 4 εκατ. δόσεις της Pfizer στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο (vid)


Συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», έχοντας ήδη καλύψει πλήρως ή μερικώς πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας αναμένονται πάνω από 4 εκατ. δόσεις της Pfizer έως τον Ιούνιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένει την όποια νεότερη σύσταση/οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα σύντομο βίντεο με τους αριθμούς των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα στο βίντεο αναφέρεται ότι έχουν γίνει συνολικά έως σήμερα 2.500.000 εμβολιασμοί, 1.770.000 με την 1η δόση και 770.000 με τη 2η δόση.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εμβολιασμών, Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε χθες πως η συμμετοχή των δύο μεγάλων ηλικιακών ομάδων πολιτών, 55-59 και 50-54, καθώς και των εκπαιδευτικών, θα κρίνει τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της εμβολιαστικής εκστρατείας σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται διαθέσιμα εμβόλια.

Όπως ανέφερε, η προσέλευση των πολιτών για τα εμβόλια mRNA (Pfizer/Moderna) είναι στο 97% ενώ για εκείνο της AstraZeneca στο 93%. Τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια αυτή την περίοδο είναι από την εταιρεία AstraZeneca.

O FDA έχει εστιάσει ήδη σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων περιστατικών θρομβώσεων, όπως η ηλικία και το φύλο, ώστε στο πόρισμα που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εμπεριέχει και ξεκάθαρες συστάσεις για τις ομάδες-στόχους του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ επανεξετάζει όλα τα ήδη γνωστά περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις χώρες μέλη της ΕΕ και σχετίστηκαν χρονικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, με έμφαση στην ηλικία και το φύλο τόσο των θανόντων όσο και των ασθενών, προκειμένου να αποφανθεί για το αν πρέπει να εξαιρεθούν πολίτες από τα δύο επίμαχα εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χορηγείται στις ηλικιακές ομάδες 18-29 χρόνων και 18-24 χρόνων, αντίστοιχα.



Πηγή