ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: Με το κινητό θα δηλώνουμε τις υπερωρίες


Μεγαλύτερη ευελιξία έρχεται στο χρόνο απασχόλησης ανοίγοντας «παράθυρο» ακόμα και για τετραήμερη απασχόληση, με την ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ειδικότερα, o εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει για ένα διάστημα του έτους μέχρι 10 ώρες την ημέρα χωρίς την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης. Ωστόσο, για αντίστοιχο διάστημα του ίδιου έτους θα πρέπει να δουλεύει μέχρι 6 ώρες την ημέρα ή να παίρνει ρεπό. 

Μάλιστα, θα μπορεί να ρυθμίζει το χρόνο εργασίας ακόμα και μέσα στην ίδια εβδομάδα. Δηλαδή να δουλεύει τέσσερις ημέρες της εβδομάδας για 10 ώρες και την πέμπτη ημέρα να μην απασχολείται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Θα υπάρχει, επομένως, αυτή η δυνατότητα εάν το ζητήσει ο εργαζόμενος ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το Σωματείο του.

Για να διασφαλιστεί η τήρηση του ωραρίου και της νομοθεσίας έρχεται η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», η οποία θα μπορεί να είναι συνδεδεμένη, ακόμα, με το κινητό του εργαζόμενου. Πρακτικά, ο μισθωτός θα «χτυπά» την κάρτα όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.

Στις προωθούμενες αλλαγές αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής Οικονομίας. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σημείωσε:  

«Αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων και έχει ως γνώμονα τι ισχύει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες». Ξεχώρισε, δε, ως πιο βασική αλλαγή του νομοσχεδίου την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που «επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών. Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμάμε το φαινόμενο της “μαύρης” εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες. Είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα και ένα μέτρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο».

Τι προβλέπει η διάταξη για την άδεια πατρότητας

Άδεια πατρότητας «φέρνει» το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα. Το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη περιλαμβάνει μία πληθώρα διατάξεων, που, μεταξύ άλλων, αφορούν στο ωράριο εργασίας, στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και στην τηλεργασία.

Μία από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αφορά στην καθιέρωση άδειας πατρότητας. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει τα εξής: 

  • Κάθε εργαζόμενος πατέρας πλήρους απασχόλησης δικαιούται άδειας πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες δώδεκα ημέρες πρέπει να χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης, είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης . 
  • Κάθε εργαζόμενος πατέρας μερικής απασχόλησης δικαιούται άδεια πατρότητας δέκα εργάσιμων ημερών, η οποία χορηγείται κατά τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο.
  • Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη, με αποδοχές, και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.
  • Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόσθετες ρυθμίσεις, που σχετίζονται με τις άδειες.

Ειδικότερα, θεσπίζονται:

  • Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών). 
  • Άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας. 
  • Δικαίωμα απουσίας, λόγω ανωτέρας βίας. 
  • Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση). 

Όπως τονίζεται από την πλευρά του υπουργείου, πρόκειται για ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, αίρουν αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών και συμβάλλουν στη συμφιλίωση προσωπικής – οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Εργασιακό νομοσχέδιο – O «επτάλογος» των αλλαγών που έρχονται

Επτά κομβικές αλλαγές προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Αναλυτικά οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής: 

  1. Υπερωρίες: Η υπερωριακή απασχόληση, που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 96 ώρες το χρόνο στη Βιομηχανία και τις 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες.
  2. Αποζημιώσεις: Εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών (που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα), με εκείνες των υπαλλήλων (που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών).
  3. Τηλεργασία: Νομοθετείται το δικαίωμα «αποσύνδεσης». Δηλαδή να μπορεί κάθε εργαζόμενος να απέχει πλήρως από τη διεκπεραίωση εργασιών (με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο) εκτός ωραρίου και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Στόχος είναι να θωρακιστούν τα δικαιώματα των τηλεργαζόμενων, καθώς φαίνεται πως ο τρόπος αυτός εργασίας θα διατηρηθεί και στη μετα-Covid εποχή.
  4. Απεργίες στις ΔΕΚΟ: Προβλέπεται παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  5. Για παράδειγμα, στο μετρό κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών, ανεξαρτήτως του αριθμού προσωπικού που πρέπει να απασχολείται, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.
  6. Συνδικάτα. Προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και ψήφος εξ αποστάσεως στα συνδικάτα
  7. Εργασία τις Κυριακές. Ορίζονται κάποιες πρόσθετες εξαιρέσεις στο γενικό κανόνα. Ενδεικτικά αναφέρονται κλάδοι, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Υπενθυμίζεται πως η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
  8. Εργαζόμενοι στις πλατφόρμες. Αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/έργου. Επίσης, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/έργου αποκτούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εργαζομένων, καθώς προβλέπονται συνδικαλιστικά δικαιώματα για τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις εν λόγω πλατφόρμες.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή