Ερντογάν: Διώχνει τη μουσουλμανική αδελφότητα


Κι επειδή με τη Σαουδική Αραβία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο σουλτάνος κάνει τα πάντα για να προκαλέσει ρωγμή στην ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία.

Προς τούτο ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να κλείσει κανάλια της Αδελφότητας, και να ζητήσει την αποχώρηση από την Τουρκία της ηγεσίας τους, σε μια προσπάθεια να δώσει τα διαπιστευτήριά του στο Κάιρο, και να δημιουργήσει ένα έδαφος γόνιμο για συνομιλίες και πιθανές συμφωνίες στο μέλλον.

Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι τα βαθύ αιγυπτιακό κράτος, δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Το πρόβλημα υπάρχει μεταξύ του Σίσι και του Ερντογάν, και είναι καθαρά προσωπικό. Όσο ο Ερντογάν παρέχει άσυλο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία ως στόχο έχει την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι, τόσο ο πρόεδρος Σίσι θα είναι απέναντι στην τουρκική ηγεσία.

Πρόσφατα σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν στο Βερολίνο, και του έδωσε -κατόπιν εντολής προφανώς- μια λίστα με τις ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, που θα ενθάρρυναν ένα κλίμα προσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών. Πρώτη και καλύτερη στη λίστα, η αποπομπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να κερδίσει χρόνο, αλλά διαπίστωσε πως το Καϊρο δεν έχει διάθεση να κάνει ούτε βήμα πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr από ξένες διπλωματικές πηγές, οι στενοί συνεργάτες του Ερντογάν, με πρώτο τον Ιμπραήμ Καλίν, εισηγήθηκαν την αλλαγή στάσης απέναντι στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, με το επιχείρημα ότι “προηγείται η Τουρκία”.

Ο ίδιος ο Καλίν σε ξένους διπλωμάτες συνομιλητές του, εξηγούσε ότι πρέπει η Τουρκία να προτάξει το συμφέρον της, χωρίς όμως να δείξει αγνωμοσύνη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, εάν η αποστασιοποίηση της Άγκυρας από την Αδελφότητα είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, τότε θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Και επίσης φέρεται να είπε πως εάν ήθελε να κάνει κάτι πιο δραστικό η Άγκυρα, θα παρέδιδε στην Αίγυπτο κάποιους εκ της ηγεσίας της αδελφότητας για να τα ξαναβρεί χωρίς αστερίσκους, με το Κάιρο.

Θα επηρεάσει τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις;

Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας πως δεν πετυχαίνει η προσέγγιση με την Αίγυπτο έχοντας ως πρόταγμα το “καρότο” της συμφωνίας για μεγαλύτερη ΑΟΖ στην Αίγυπτο, πήρε την σημαντική απόφαση να τα βάλει με την Αδελφότητα, η οποία ίσως επηρεάσει και τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου. Να κλείσει τα δορυφορικά κανάλια προπαγάνδας της Αδελφότητας που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη τα οποία επέκριναν σκληρά τον Αλ Σίσι.

Πρόκειται για τα κανάλια Al-Sharq, Watan TV και Mekameleen.

Η Αίγυπτος αντέδρασε αμέσως και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι “είναι μία καλή κίνηση από την τουρκική πλευρά, η οποία δημιουργεί θετικό κλίμα. Τα κανάλια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εντός Τουρκίας προκαλούσαν.’’

Επίσης ο Ερντογάν έδωσε νέα εντολή, όπου απαιτεί από την Μουσουλμανική Αδελφότητα εντός της χώρας του, να ”παγώσει” κάθε πολιτική της δραστηριότητα και να διαλύσει κάθε κίνημα, ή κόμμα που είχε ιδρυθεί.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα ”παγώνει” τη χορήγηση υπηκοότητας στον Alaa Samahi, ιδρυτή του κινήματος ”Hasm Brotherhood”. Ο Alaa Samahi, ασκεί καθημερινά δριμύτατη κριτική στον Σίσι από τα social media και από τα ΜΜΕ στα οποία εμφανίζεται

Σήμερα υπήρχε υποτίθεται αντίδραση από το προσωπικό αυτών των καναλιών, καθώς αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να φύγουν από την Τουρκία.

Ο Μοχάμεντ Νάσερ, ιδιοκτήτης καναλιού, δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες το βράδυ, στο οποίο ανέφερε πως εάν γίνει προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, ο ίδιος θα μεταναστεύσει στον Καναδά ή τη Βρετανία.

Θα συνεχίσουν εκτός Τουρκίας

Ταυτόχρονα ανέφερε, ότι οι ηγέτες της Αδελφότητας θα συνεχίσουν την πολιτική τους εναντίον του Καΐρου ακόμη και εκτός της Τουρκίας.

Ο δημοσιογράφος Moataz Matar, ο οποίος εργάζεται για το δορυφορικό κανάλι Al Sharq, εξέφρασε το σεβασμό του στην απόφαση Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι και ο ίδιος θα εγκαταλείψει την Τουρκία, φεύγοντας για την Βρετανία, τον Καναδά, τη Βραζιλία ή την Αφρική.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις σημαντικές οικογένειες της Αδελφότητας, εγκατέλειψαν χθες την Τουρκία και κατευθύνθηκαν στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αδελφότητας, Ιμπραήμ Μουνίρ, δήλωσε ότι η οργάνωση του εμπιστεύεται μόνο την Τουρκία.

Επιφυλακτική η Αίγυπτος

Το Κάιρο διαθέτει τεράστια διπλωματική εμπειρία, και δεν “τσιμπάει” με τις κινήσεις Ερντογάν. Όμως βλέπει θετικά τις εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι “η κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο γνωρίζει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους αδελφούς μουσουλμάνους και είναι επιφυλακτική απέναντι στην όποια προσέγγιση, ενώ όπως απέδειξε και στο μερικό καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις (πήρε περισσότερα από τη μέση γραμμή) και δεν βιάζεται να βελτιώσει τις σχέσεις της. Διότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει το πρόβλημα και όχι η Αίγυπτος”.

Πάντως υπάρχουν επαφές μεταξύ των δυο χωρών, σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο ακόμη, ενώ η Αίγυπτος πηγαίνει με αργά και προσεκτικά βήματα σε οποιαδήποτε προσέγγιση, καθώς γνωρίζει τα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την παρουσία της Λιβύη και στην Αφρική ευρύτερα.

Οι ίδιοι διπλωμάτες θεωρούν τις κινήσεις Ερντογάν μια καταρχήν προσωρινή “κατάπαυση του πυρός” μεταξύ της αδελφότητας και της Τουρκίας ως προς την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι δεν εμπιστεύονται την Άγκυρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι με την πρώτη ευκαιρία οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την επίθεση μέχρι να ρίξουν από την κυβέρνηση τον Αλ Σίσι και την κυβέρνηση του.

Άλλωστε έχει περάσει μόλις 14 μήνες, από τότε που οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου είχαν εντοπίσει τα ίχνη φυγόδικων Αιγυπτίων σε τουρκικό έδαφος, οι οποίοι -σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ τουλάχιστον- με την βοήθεια της ΜΙΤ, θα εκτελούσαν Αιγύπτιους αξιωματούχους και θα ξεσήκωναν τον κόσμο στις 25 Ιανουαρίου 2020



Πηγή