ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Πως ζυγίζονται οι αντίπαλοι;


Η προπαραμονή κάθε πυγμαχικού αγώνα, είναι η μέρα «της ζύγισης». Οι αθλητές εμφανίζονται ημίγυμνοι μπροστά σε δημοσιογράφους και κοινό, επιδεικνύουν τα μούσκουλά τους και ζυγίζονται ώστε να διασφαλιστεί πως το βάρος τους είναι εντός της κατηγορίας κιλών που έχουν δηλώσει για να αγωνιστούν. Στην κατηγορία των υπερβαρέων όμως, δεν υπάρχει άνω όριο στο βάρος του πυγμάχου. Η ζύγιση γίνεται μόνον προς τέρψη των θεατών.

Το μεγάλο ματς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ανακοινωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Και παρότι ο κινέζος πρόεδρος Ξι Γινπίνγκ δεν έχει απαντήσει λεκτικά, κανείς δεν αμφισβητεί πως εδώ και καιρό έχει «σηκώσει το γάντι».

Εν αναμονή, λοιπόν, του μεγάλου αγώνα, ας ζυγίσουμε κι εμείς τους μεγάλους μονομάχους!

  • Ο πληθυσμός της Κίνας ξεπερνά τα 1400 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ΗΠΑ είναι η 3η σε πληθυσμιακό μέγεθος χώρα του κόσμου με 331 εκ. πολίτες.  
  • Η έκταση και των δυο χωρών είναι περίπου η ίδια: 9.834 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα για τις ΗΠΑ (3η σε μέγεθος χώρα στον κόσμο) και 9.597 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα για την Κίνα (4η στον κόσμο)
  • Τα  15,4 τρισεκατομμύρια δολάρια του κινεζικού ΑΕΠ σήμερα αντιστοιχεί στο 75% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. ( $20,80 τρις ). Το αμερικανικό εθνικό προϊόν προέρχεται κατά 0,9% από την γεωργία, 19% από την βιομηχανία και κατά 80% από τις υπηρεσίες. Το κινεζικό ΑΕΠ επιμερίζεται σε 9% γεωργία, 40% βιομηχανία και 51% υπηρεσίες. 
  • Η σύγκριση των δυο χωρών σε συναλλαγματικά αποθέματα (Foreign Reserves)κλίνει συντριπτικά υπέρ της Κίνας, η οποία με 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται στην 1η θέση παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 27η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με 140 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικού αποθέματος.
  • Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα χρυσού, (gold reserves), οι ΗΠΑ κατατάσσονται πρώτες, με 8.134 τόνους χρυσού, ενώ οι Κίνα έρχεται 6η στον Κόσμο με 1.948 τόνους.
  • Στην ευκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας (ease of doing business) οι ΗΠΑ παίρνουν τον χαρακτηρισμό πολύ υψηλή και κατατάσσονται 6ες στον κόσμο. Η Κίνα ανήκει επίσης στην πολύ υψηλή κατηγορία και καταλαμβάνει την 31η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
  • Οι εξαγωγές των ΗΠΑ ανέρχονται σε $ 1,44 τρις ενώ της Κίνας σε $ 2,6 τρις. Οι αμερικανικές εξαγωγές χοντρικά επιμερίζονται σε 10% αγροτικά προϊόντα, 10% καύσιμα και ορυκτά και 80% βιομηχανικά προϊόντα.  Οι κινεζικές εξαγωγές αφορούν κατά 3,5% αγροτικά προϊόντα, 2,5% καύσιμα και ορυκτά και 94% βιομηχανικά. 
  • Οι εισαγωγές της Κίνας ανέρχονται σε $ 2,06 τρις.  Το σύνολο των εισαγωγών στις ΗΠΑ ανέρχεται σε $ 2,35 τρις.
ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Πως ζυγίζονται οι αντίπαλοι; | skarentzos
Ο Νικόλας Σκαρέντζος έχει σπουδάσει Διεθνή Πολιτική Οικονομία και Διεθνείς Σχέσεις. Παρόλο που έχει διανύσει το μεγαλύτερο διάστημα της επαγγελματικής του ζωής εργαζόμενος σε τράπεζες, έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, σύμβουλος διεθνών σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και διευθυντικό στέλεχος της Βραδυνής

Το 10% των εισαγωγών της Κίνας αφορά καύσιμα και ορυκτά, αφού η χώρα υστερεί σε ορυκτό πλούτο. Η εξάρτηση αυτή αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κινεζικής οικονομίας που αναζητά συνεχώς πρώτες ύλες για να ταΐσει την απύθμενη ζήτηση πρώτων υλών που γεννά η ασταμάτητη οικονομική της ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, με το 22% των εισαγωγών στις ΗΠΑ να προέρχονται από την Κίνα. Εν μέρει, επειδή πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στην Κίνα, λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.  Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας είναι η ΕΕ.

  • Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 4.400.000 ώρες Gigawatt (GWh), και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, πίσω από την παραγωγή της Κίνας, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής, με 7.500.000 ώρες Gigawatt (GWh)
  • Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (αγγλικά: Human Development Index, HDI)  μετράει τα επιτεύγματα μιας χώρας στις τρεις βασικές συνιστώσες της ανθρώπινης ανάπτυξης: 
    • Μια μεγάλη και υγιή ζωή, όπως προσδιορίζεται από το προσδόκιμο ζωής στην γέννηση,
    • Γνώση και μόρφωση, όπως χαρακτηρίζεται από το ποσοστό αναλφαβητισμού και τον αναμενόμενο βαθμό εκπαίδευσης, και
    • Ποιότητα ζωής, όπως χαρακτηρίζεται από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την ατομική αγοραστική δύναμη. 

Κάθε χρόνο, τα μέλη του ΟΗΕ καταχωρούνται και κατατάσσονται σύμφωνα με το ΔΑΑ τους. Ο ΔΑΑ για της ΗΠΑ είναι 0,925. Χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλός και κατατάσσει τις ΗΠΑ στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ο δείκτης για την Κίνα είναι 0,760, θεωρείται υψηλός και κατατάσσει την Κίνα στην 85η θέση. 

  • Η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο, είναι η Amazon του Jeff Βezos.  Δεύτερη παγκοσμίως ακολουθεί η κινεζική Alibaba του Jack Ma.
  • Ο πλουσιότερος Αμερικανός, και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι σήμερα ο Elon Musk, με περιουσία περί τα $ 198 δις. Ο πλουσιότερος Κινέζος, ο Zhong Shanshan, κατατάσσεται 7ος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία $ 85 δις.
  • Στον ανταγωνισμό για την συλλογή ολυμπιακών μεταλλίων, οι ΗΠΑ είναι πρώτες στον κόσμο, με 1127 χρυσά, 907 αργυρά και 794 χάλκινα. Η Κίνα κατατάσσεται 7η με 237 χρυσά, 195 αργυρά και 176 χάλκινα μετάλλια.
  • Η Κίνα έχει κατακτήσει 8 Βραβεία Νόμπελ. Οι ΗΠΑ 338. 
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 1.897 δορυφόρους, τους περισσότερους απ’ όλους, η Κίνα είναι 2η με 412 και η Ρωσία 3η με 176.  

Ίσως πιο σημαντικό από όλα, είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι μακράν η στρατιωτικά ισχυρότερη χώρα στον πλανήτη, με την Κίνα να θεωρείται 3η μετά τη Ρωσία. Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2020 ανήλθε στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός για το ίδιο έτος ανήλθε στα 237 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι εύκολο να βρει κανείς αναλυτικές πληροφορίες για την σύγκριση ΗΠΑ – Κίνας στο στρατιωτικό επίπεδο, και δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες.  Όμως, ίσως αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά πως οι ΗΠΑ μετρούν ένα σύνολο από 13.500 πολεμικά αεροσκάφη όλων των τύπων, ενώ η Κίνα περί τα 3.500.  Οι ΗΠΑ κατέχουν 11 αεροπλανοφόρα, ενώ η Κίνα 2.

Σημαντικό είναι επίσης να προσθέσουμε πως οι χώρες που κατατάσσονται στις θέσεις 4 έως 9 σε στρατιωτική δύναμη, είναι όλες πιστές σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η σχέση ΗΠΑ-Κίνας θα αποτελέσει το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Σημαντικό ρόλο στην ισορροπία μεταξύ των δυο γιγάντων θα παίξουν οι στάσεις των υπολοίπων παικτών, όπως η Ρωσία, η Ινδία και η ΕΕ. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν σαφή στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή.  Αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας δείχνει πως, αργά ή γρήγορα, ο οικονομικός ανταγωνισμός θα οξυνθεί και θα οδηγήσει σε περισσότερες προστριβές και συγκρούσεις. Πιθανόν οι ΗΠΑ και η Κίνα να μην στοχεύουν στην τελική, ολική αντιπαράθεση, αλλά σε μια ψυχροπολεμικού τύπου ισορροπία που θα προσφέρει σταθερότητα και ευημερία στις ασιατικές σφαίρες επιρροής τους.

Όπως πάντα, ο χρόνος θα δείξει.

Πηγές: UN, Wikipedia



Πηγή