Η απάντηση του Δήμου Δωδώνης για το σύμφωνο συμβίωσης του 30χρονου αλλοδαπού

Ήπειρος

Σχετικά με το περιστατικό που μέσω δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες εμπλέκει το Ληξιαρχείο της δημοτικής ενότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Δωδώνης σε υπόθεση έκδοσης παράνομης ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης 30χρονου αλλοδαπού, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:

O 30χρονος άνδρας Αλβανικής καταγωγής, απευθύνθηκε δύο φορές στην υπηρεσία του Ληξιαρχείου του Δήμου Δωδώνης, ζητώντας την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης Συμφώνου Συμβίωσης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση άνδρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Η Ληξίαρχος της δημοτικής ενότητας Αγίου Δημητρίου αρνήθηκε να προχωρήσει στην έκδοση της πράξης που ζητήθηκε, καθώς το προσκομισθέν σύμφωνο συμβίωσης εμφάνιζε ως τόπο κατοικίας του φερόμενου ζευγαριού τη Θεσσαλονίκη. Ισχυρίστηκε δε ο άνδρας πως από λάθος του συμβολαιογράφου δηλώθηκε ο συγκεκριμένος τόπος κατοικίας, καθόσον αληθινός τόπος κατοικίας του είναι η Νέα Μουσιωτίτσα. Η Ληξίαρχος ζήτησε επίσης, εκ του περισσού, και χωρίς να υφίσταται η υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου δικαιολογητικού, αποδεικτικό της κατοικίας του ζευγαριού στη Νέα Μουσιωτίτσα του Δήμου Δωδώνης, όπως ισχυρίζονταν ότι ισχύει.

Μετά από τρεις μήνες, συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση 30χρονος άνδρας εμφανίστηκε ξανά στο Ληξιαρχείο, με διορθωμένο το σύμφωνο συμβίωσης, σφραγισμένο και βεβαιωμένο από συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία του οποίου είναι αληθή. Προσκόμισε επίσης και το δικαιολογητικό «Απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας» που εκ του περισσού όπως τονίσαμε, ζητήθηκε από την υπηρεσία. Έφερε τέλος, αντίγραφο ταυτότητας της γυναίκας, με την οποία σύναψε το σύμφωνο συμβίωσης, το διαβατήριό του και ένα πιστοποιητικό μεταφρασμένο από τα Αλβανικά στην ελληνική γλώσσα. 

Κανένα επίσημο στοιχείο που να αμφισβητεί την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν στο Ληξιαρχείο, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας, ως και σήμερα. Ως εκ τούτου νομότυπα, το Ληξιαρχείο του Δήμου Δωδώνης εξέδωσε τη Ληξιαρχική Πράξη στις 23/05/2023. Αφ’ ης στιγμής προσκομιστεί στο Δήμο οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η πλαστότητα των κατατεθειμένων δικαιολογητικών, άμεσα ο Δήμος Δωδώνης θα απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Να επισημανθεί εδώ πως ο ληξίαρχος δεν είναι επιφορτισμένος με το έργο του ελέγχου της νομιμότητας της συμβολαιογραφικής πράξης του συμφώνου συμβίωσης. Να σημειωθεί επίσης, ότι το Ληξιαρχείο είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία που ορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Οι πράξεις του Ληξιαρχείου ελέγχονται μόνο από το Πρωτοδικείο και ουδεμία σχέση υπάρχει εκ του νόμου, με την πολιτική διοίκηση του εκάστοτε Δήμου. 

Τονίζουμε καταλήγοντας απευθυνόμενοι προς τους «Εισαγγελείς» του πληκτρολογίου που εξακολουθούν να τρέχουν στον ολισθηρό κατήφορο των καταγγελιών κατά πάντων (δημοτικής αρχής, προέδρων κοινοτήτων, υπαλλήλων του Δήμου, εργολάβων δημοσίων έργων κτλ.) πως δεν θα καταφέρουν να «λερώσουν» το Δήμο Δωδώνης, γιατί μοναδικό γνώμονα λειτουργίας και διοίκησης της δημοτικής αρχής αποτελούσε και αποτελεί πάντα η απαρέγκλιτη και αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.