Ιωάννινα: Έφυγε από τη ζωή ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ

Ιωάννινα, Ελισάφ

Σήμερα αργά το απόγευμα έφυγε από τη ζωή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Μωυσής Ελισάφ.

Γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα μόνο 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Ο πατέρας του είχε κατάστημα µε υφάσματα και η µμητέρα του ασχολούνταν µε τα οικιακά.

Στο Ολοκαύτωμα πλήρωσε βαρύ φόρο, καθώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες του, όπως και άλλοι δέκα συγγενείς του δεν επέστρεψαν από τα κολαστήρια του Άουσβιτς.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Υπήρξε καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center , Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ (1993-1994).

Ήταν ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι European Atherosclerosis Society, European Hypertension Society και International Society of Hypertension.

Ο κ. Ελισάφ ήταν συνδιευθυντής σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής σαράντα (47) διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών. Επιπλέον , είναι κριτής σε 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Επίσης, ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος, ενώ διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΚΙΣΕ.

Είχε 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη βασική και κλινική έρευνα στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων, της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Είχε εκδώσει 2 βιβλία με αντικείμενο τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών καθώς και τις δυσλιπιδαιμίες.

Διετέλεσε επανειλημμένα Δημοτικός Σύμβουλος και ήταν Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος , Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014).

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέγεται στην Ελλάδα.

Καλό ταξίδι Δήμαρχε.