«Καμπανάκι» για βαρύ Ιανουάριο – Έκτακτο πλάνο στα νοσοκομεία, πως συμβάλλει ο ιδιωτικός τομέας


Για έναν πολύ δύσκολο Ιανουάριο προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ μόλις χθες η χώρα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ πανδημίας με πάνω από 50.000 κρούσματα σε μόλις ένα 24ωρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το «καμπανάκι» χτυπά και πάλι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι ήδη πιεσμένο από τη μετάλλαξη «Δέλτα», με την «Όμικρον» παράλληλα να επικρατεί στο 70%. Μάλιστα, σε εβδομαδιαία βάση σημειώνεται αύξηση 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια κατά την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τις 260.000, ενώ σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μόνο χθες στην Αττική.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος νοσηλείας από τη νέα μετάλλαξη αναμένεται να είναι βραχύς και η νόσος που προκαλεί δεν φαίνεται να απειλεί τους εμβολιασμένους, ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων οδηγεί χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 και πάλι στα νοσοκομεία.

Στη νέα αυτή επιβάρυνση, έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες μολύνσεις του υγειονομικού προσωπικού από την Όμικρον, κατάσταση που απειλεί να αποδεκατίσει τα ήδη επιβαρυμένα και αποψιλωμένα νοσοκομεία.

Αύξηση κατά 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία – Το 70% από την Όμικρον

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια κατά την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τις 260.000, ενώ σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα σημειώθηκαν μόνο χθες στην Αττική.

Ωστόσο, σταθεροποίηση παρουσιάζουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ και των θανάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η κάλυψη των απλών κλινών Covid ανέρχεται περίπου στο 55% και των κλινών ΜΕΘ Covid στο 93%.

Προς το παρόν τα «μηνύματα» που εκπέμπει η νέα μετάλλαξη, με φόντο και τα στοιχεία από χώρες του εξωτερικού, είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά τη βραχύβια διάρκεια των συμπτωμάτων της, άρα και των νοσηλειών, συγκριτικά με τη «Δέλτα».

Πάντως, στο υπουργείο Υγείας οι Αρχές έχουν τεθεί σε εγρήγορση, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται κορύφωση του «κύματος».

Έτσι, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ολοκλήρωσε την προαναγγελθείσα συνεργασία με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), το Δ.Σ. του οποίου συμφώνησε τελικά να παραχωρήσει στο ΕΣΥ Αττικής από την ερχόμενη Δευτέρα (10/1/22) 300 κλίνες Covid, με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ιδιωτικές κλινικές θα θέσουν τις κλίνες που παραχωρούν στην απόλυτη διάθεση του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ), ώστε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ασθενείς με Covid να κατευθύνονται απευθείας σ’ αυτούς, από τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, ετοιμάζεται να παραχωρήσει και ειδικό εξοπλισμό (high flow) από το απόθεμά του, στις ιδιωτικές κλινικές που δεν διαθέτουν παρόμοια μηχανήματα.

Οι 300 νέες κλίνες Covid αποτελούν μόλις το 10% της συνολικής δυναμικότητας κλινών του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, κι έτσι δεν αποκλείεται -εάν υπάρξει δραματική αύξηση των αναγκών στο ΕΣΥ- να υπάρξουν περαιτέρω απαιτήσεις και να επεκταθεί η συνεργασία.



Πηγή