Κοινωνικός Τουρισμός: 9+1 απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Διπλή προθεσμία ισχύει για τα 350.000 εισιτήρια του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός» που θα μπουν σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι από το υπουργείο Εργασίας. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (για 300.000 voucher) μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 17 του μήνα, ενώ για την αντίστοιχη δράση του ΟΠΕΚΑ (50.000 voucher) η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15 του μήνα. 

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου παραμένουν σε ισχύ και τα περσινά εισιτήρια. Υπενθυμίζεται ότι επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο. 

Η «Βραδυνή της Κυριακής» δημοσιεύει απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα σχετικά με το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

1. Πώς γίνεται η επιλογή των δικαιούχων στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ; 

Απάντηση: Η επιλογή γίνεται με μοριοδότηση, ανάλογα με οικονομικά, ασφαλιστικά και οικογενειακά κριτήρια. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και άνεργους, που κατά το 2020:

  • πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, ή
  • έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών, ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω, ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

2. Επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα για δύο συνεχόμενες χρονιές; 

Απάντηση: Για να είναι κάποιος δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Επίσης, δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

3. Σε ποιο ύψος καθορίζεται η συμμετοχή των δικαιούχων; 

Απάντηση: Η συμμετοχή του δικαιούχου –ανά διανυκτέρευση– κυμαίνεται από 1 έως 11,5 ευρώ. Ειδικά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως, καθώς και στο Νομό Έβρου οι εργαζόμενοι έχουν μηδενική συμμετοχή.

4. Πόσες ημέρες διακοπές μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού;

Απάντηση: Οι ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως και στο Νομό Έβρου οι εργαζόμενοι δικαιούνται έως 10 διανυκτερεύσεις.

5. Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; 

Απάντηση: Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66%. Τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοϊκή εταιρία. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τα παιδιά. Να σημειωθεί πως για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

6. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα περσινά εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού; 

Απάντηση: Ναι, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει χρονικός περιορισμός. Ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

7. Τι ισχύει για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ;

Απάντηση: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: 

  • Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.
  • Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως την Κυριακή 6 Ιουνίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ στην ενότητα Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες – παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021. 

8. Πώς γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ;

Απάντηση: Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας. Θα πρέπει να προσκομίσουν:

  1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει o Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (πχ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ.
  2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
  3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

9. Τι προβλέπεται για την επιδότηση από τον ΟΠΕΚΑ; 

Απάντηση: Ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών (Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο), με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά –χωρίς παροχή πρωινού– θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

10. Πότε υποβάλλονται αιτήσεις; 

Απάντηση: Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ υποβάλλονται έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας. 

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ υποβάλλονται μέχρι τις 17 του μήνα. Η υποβολή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ & ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021)

(ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ)

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
5 ΑΣΤΕΡΙΑ 33 € 11,5 € 44,5 € 74%
4 ΑΣΤΕΡΙΑ 32 € 8,5 € 40,5 € 79%
3 ΑΣΤΕΡΙΑ 30 € 4 € 34 € 88%
2 ΑΣΤΕΡΙΑ 26 € 3 € 29 € 90%
1 ΑΣΤΕΡΙ 24 € 1 € 25 € 96%

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ & ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 – ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

(ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ)

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
5 ΑΣΤΕΡΙΑ 27,5 € 11,5 € 39 € 71%
4 ΑΣΤΕΡΙΑ 26,5 € 8,5 € 35 € 76%
3 ΑΣΤΕΡΙΑ 25 € 4 € 29 € 86%
2 ΑΣΤΕΡΙΑ 22 € 3 € 25 € 88%
1 ΑΣΤΕΡΙ 20 € 1 € 21 € 95%

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ & ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 – ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

ΛΕΣΒΟΣ, ΛΕΡΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΧΙΟΣ, ΚΩΣ & ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

(ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ)

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
5 ΑΣΤΕΡΙΑ 39 € 0 € 39 € 100%
4 ΑΣΤΕΡΙΑ 35 € 0 € 35 € 100%
3 ΑΣΤΕΡΙΑ 29 € 0 € 29 € 100%
2 ΑΣΤΕΡΙΑ 25 € 0 € 25 € 100%
1 ΑΣΤΕΡΙ 21 € 0 € 21 € 100%

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή