Κορωνοϊός: Μετά το εμβόλιο έρχεται το χάπι


Ένα νέο όπλο που μπορεί να αποδειχτεί ακόμη πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη κατά της πανδημίας η εταιρία Pfizer.

Με τον κορωνοϊό να επιμένει σε όλον τον πλανήτη και τον εμβολιασμό του πληθυσμού να προχωράει με σταθερά αλλά αργά βήματα, η εταιρία γνωστοποίησε ότι προχωράει στην κατασκευή ενός φαρμάκου που θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού.

Πρόκειται για το φάρμακο με την κωδική ονομασία PF-07321332, του οποίου πρόσφατα ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές φάσης 1.

Η ανακάλυψη του PF-07321332 αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοφανούς προσπάθειας 210 ερευνητών που ξεκίνησε εξαρχής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. Τα πρώτα 7 mg παρασκευάστηκαν στο τέλος Ιουλίου 2020. Τα πολύ υποσχόμενα φαρμακολογικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σύνθεση 100 gr έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, ενώ εντός του επόμενου μήνα, οι χημικοί ανέπτυξαν μέθοδο για τη σύνθεση 1 kg.

Η φάση 1 της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικής δοκιμής γίνεται σε υγιείς ενήλικες, προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και πόσο καλά αυτό γίνεται ανεκτό. Οι εν λόγω αναστολείς δουλεύουν προσδενόμενοι σε ένα ένζυμο του ιού (την πρωτεάση) και τον εμποδίζουν έτσι να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά. Οι έως τώρα εργαστηριακές δοκιμές της ουσίας PF-07321332 έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Το υποψήφιο αυτό χάπι αποτελεί τον πρώτο αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της COVID-19. Η αναστολή αυτού του ενζύμου εμποδίζει τη διάσπαση μεγάλων πρωτεϊνών σε τμήματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του ιού.

Αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές.

Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο 2020 έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές (τώρα σε φάση Ιβ) άλλου αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (που είχε αναπτυχθεί το 2004 για την αντιμετώπιση του SARS), το οποίο, όμως, είναι κατάλληλο για χορήγηση ενδοφλέβια σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Τι γίνεται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πριν από λίγες ημέρες, σταμάτησε στις ΗΠΑ η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, καθώς σημειώθηκαν περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Περίπου 7 εκατ. πολίτες στη χώρα έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ 9 εκατ. δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο τι περιστατικά θρομβώσεων θορύβησαν τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να είναι παρόμοια με τα εξαιρετικά σπάνια συμβάντα που έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό). Καταγράφηκαν έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, μία εκ των οποίων κατέληξε και άλλη μία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί.

Η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία να παραλάβει 55 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου. Πλέον, όμως, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις επόμενες δόσεις που αναμένονται μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρίας ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει ξεκινήσει έρευνα για τα περιστατικά θρομβώσεων.

Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα παρέλαβε την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου 33.600 δόσεις – από τις 70.000 που περιελάμβανε η συμφωνία για τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 12 Απριλίου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει πως οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν στη χώρα μας τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι, πλέον, δεδομένο και το πιθανότερο σενάριο είναι το υπουργείο Υγείας να περιμένει το τι θα πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος την ημέρα που έφτανε στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα του σκευάσματος της Johnson & Johnson εξέδωσε σύσταση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να «παγώσουν» τους εμβολιασμούς για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή