Μάνος Ξυδούς: «Έφυγε» σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια


Για όσους έχουν ξεπεράσει την τρίτη δεκαετία της ζωής του και παράλληλα, έχουν γαλουχηθεί με την ροκ κουλτούρα της Ελλάδας, η σημερινή μέρα κάπως τους «χτυπάει» περίεργα.

Η είδηση ήταν λιτή και απέριττη, -μια μέρα σαν αυτή πριν από 11 χρόνια- όπως ήταν και η ζωή του αγαπημένου Πρίγκιπα της Δυτικής Όχθης.

«Ο Μάνος Ξυδούς πέθανε από ανακοπή καρδιάς» και κάπως έτσι, χάσαμε ένα κομμάτι της πιο έντονης και άγριας εφηβείας μας.

Το «κακό» έγινε στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής εκπομπής στο Φάληρο και η ταχεία του μεταφορά στο Τζάνειο δεν στάθηκε δυνατή να τον κρατήσει στη ζωή. Τον είχε προδώσει η καρδιά του και ας είχε υποβληθεί σε χειρουργείο έναν χρόνο πριν. Και ας έλεγε πως είναι καλά.

Ο αφανής ήρωας των Πυξ Λαξ

Το 1989 ο Ξυδούς γνωρίστηκε με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και το Μπάμπη Στόκα. Εκείνος δούλευε στην EMI και εκείνοι έψχναν να βρουν τα μουσικά τους πατήματα. Τους έκανε την παραγωγή του πρώτου τους δίσκου και τελικά έγινε μέλος του συγκροτήματος. Έγραφε στίχους, μουσική, φωνητικά και υπήρξε από την πρώτη ώς την τελευταία στιγμή εκεί. Στην άνοδο, στις «ήττες», στην αποθέωση και στην διάλυση του 2004.

Ο Μάνος Ξυδούς έφυγε και πήρε μαζί του την πιο άγρια και όμορφη πλευρά της εφηβεία μας. Μπορέι να έχουν περάσει 11 χρόνια, όμως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Για την καλή ψυχή και ευγενική φυσιογνωμία του, που δεν συνάδει καθολου με τον τρόπο που ροκάρει όταν ερμηνεύει το «Εσυ εκεί».



Πηγή