Ναζιστική πρόκληση στην Κρήτη: Θέλουν να τιμήσουν τους πεσόντες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές «αδερφούς τους»


Μία προκλητική «εκδήλωση» μνήμης δημιούργησε αντιδράσεις στην Κρήτη. Αυτή αφορά Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι εξουδετέρωσαν σημαντικό μέρος των κατοίκων του νησιού κατά τη γερμανική εισβολή τον Μάιο του 1941.

Η «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», όπως ονομάζεται ο φορέας, σκοπεύει να καλέσει αλεξιπτωτιστές για μία εβδομάδα στην Κρήτη και το Μάλεμε των Χανίων, με σκοπό να τιμηθεί η πρώτη μείζων επιχείρηση αεραπόβασης στην σύγχρονη στρατιωτική Ιστορία.

Το πρόβλημα, βέβαια, που προκύπτει είναι ότι οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στην αφίσα της εκδήλωσης, μοιάζει να μην σέβονται την μνήμη των Κρητικών.

Η αφίσα γράφει:

«ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ. Πέρασαν ακριβώς 80 χρόνια από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που κατέκτησαν το νησί της Κρήτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την γενναιότητά τους», ενώ δίπλα προσθέτει: «17-23 Μαΐου 2021. Ας τιμήσουμε τους πεσόντες αλεξιπτωτιστές αδερφούς μας που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη εναέρια στρατηγική επιχείρηση στην Ιστορία».

Την αφίσα συμπληρώνουν σύμβολα όπως ο Σιδηρούς Σταυρός, που παραπέμπει σε ναζιστικό σύμβολο, αν και πολλές χώρες αποδίδουν και σήμερα μετάλλια σε αυτό το σχήμα, όπως και η Ελλάδα, με τους Πολεμικούς Σταυρούς Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξης.

Μετά και τις πολλές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση της συγκεκριμένης «εκδήλωσης» εξαφανίστηκε από το site της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών. Παρ όλα αυτά, όπως αναγράφεται στην νέα σελίδα που βρίσκεται στη θέση της, η ανάρτηση είτε αφαιρέθηκε είτε απλώς «δεν είναι προσβάσιμη».



Πηγή