Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και η Αντιπολίτευση θα δώσουν τη νίκη στον Καχριμάνη;

Πριν προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από τις απανωτές εθνικές εκλογές, που αν και υποτονικές έως βαρετές μας απασχόλησαν αρκετό διάστημα, καλούμαστε και πάλι να αποφασίσουμε για το μέλλον της Ηπείρου, σε ότι αφορά την Περιφερειακή Αρχή.

Λίγες είναι οι Περιφέρειες που εκ των προτέρων έχουν…νικητή. Όπως δηλαδή η Ήπειρος που θα παραδώσει την τύχη της και πάλι στα χέρια του Αλ.Καχριμάνη. Τώρα θα πει κανείς, “εσύ το λες αυτό;”… Φυσικά! Διότι το να ασκείς Δημοσιογραφία, το να αποκαλύπτεις ελάχιστα από τα σκάνδαλα που γνωρίζεις, το να ξέρεις το βρώμικο ποιον ενός κυκλώματος που έχεις απέναντι, δεν σε καθιστά και …ανόητο.

Στην Ήπειρο, αυτή των μεγάλων Ανδρών, των γραμμάτων αλλά και των γροσιών, έμελλε να παρουσιαστεί ένα μόρφωμα εδώ και δεκαετίες. το οποίο οι συγκυρίες αλλά και η πανουργία του “πονηρού βλάχου”, το μετέτρεψαν σε ένα καθεστώς που ως ταφόπλακα καθήλωσε τον τόπο στον πάτο να βουλιάζει μέσα στη διαφθορά και την σήψη.

Το περίεργο δεν είναι η εμφάνιση ενός πολιτικού μορφώματος στον τόπο μας, αλλά η απουσία, παντελής σχεδόν θα έλεγα ως σήμερα, πολιτικών αναστημάτων που να αποφασίσουν να απελευθερώσουν την Ήπειρο από τα δεσμά της διαπλοκής. Αν όχι από αγάπη για τον τόπο, έστω βρε αδερφέ, από φιλοδοξία για τον εαυτό τους.

Κι όμως, επί σειρά ετών …άφαντη η ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτό το “κράτος εν κράτει” που κατσικώθηκε στην Ήπειρο και που ζει κυριολεκτικά παρασιτικά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Κανένα αυτί δεν ίδρωσε επί σειρά ετών, ενώ όλοι λίγο έως πολύ, γνώριζαν τη δράση του εν λόγω πολιτικού μορφώματος.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις κατά καιρούς, παραβρίσκονταν ως θεατές στα έδρανά τους και παρακολουθούσαν την διασπάθιση των κονδυλίων, την κατάχρηση της εξουσίας και την πλήρη αδιαφάνεια να ξετυλίγεται μπροστά τους. Ίσα που δεν χειροκροτούσαν κιόλας, ακόμα και τις φορές που τους πρόσβαλε ως προσωπικότητες ο Περιφερειάρχης με τον γνωστό τραχύ και “παλαιού κοινοτάρχη” χαρακτήρα του, αυτόν τον ξεπερασμένο εδώ και δεκαετίες.

Για τα “μάτια του κόσμου”, μέσα στα Περιφερειακά Συμβούλια ή στις Επιτροπές, άρθρωναν κάποιες ωχρές αναιμικές αντιστάσεις και μέχρι εκεί. Ένας Περιφερειάρχης που οι γνώσεις του (εκτός αναθέσεων) είναι μηδαμινές, ένας Περιφερειάρχης που η τεχνολογία και η εξέλιξη του είναι “καραμέλες” που δεν μπορεί καν να αντιληφθεί, ένας Περιφερειάρχης που και στον λόγο του αλλά και στα γραπτά του αποδεικνύει τη φτώχεια τόσο της μόρφωσης του όσο και το ότι ανήκει σε άλλες μακρινές εποχές, κατόρθωνε να τους αποστομώνει απλά μπερδεύοντας τα λόγια του ή λέγοντας ψέμματα…Τόσο απλά, τόσο ανύπαρκτες οι αντιστάσεις της Αντιπολίτευσης.

Αναρωτιέται κανείς, τη μεγαλύτερη ευθύνη τελικά την έχει η Περιφερειακή Αρχή που βαδίζει αυτό τον σκοτεινό και δυσώδη δρόμο προς όφελός της, ή όλοι αυτοί οι κύριοι που με την ψήφο των Ηπειρωτών μπήκαν στα Περιφερειακά έδρανα και αντί να τιμήσουν τον ρόλο τους, επέτρεψαν να μετατραπεί η Περιφέρεια Ηπείρου σε ένα άνευ προηγουμένου πάρτυ κακοδιαχείρισης και ρεμούλας;

Αναρωτιέμαι, αν θα επρόκειτο για τη δική τους περιουσία, την προσωπική, την οικογενειακή θα είχαν άραγε την ίδια σκανδαλώδη αντιμετώπιση απέναντι στο πολιτικό μόρφωμα Καχριμάνη; Μήπως θα είχαν αποτανθεί πολλάκις στις Αρμόδιες Αρχές ώστε να βρουν το δίκιο τους και να ανακόψουν την πορεία αυτής της τοπικής γάγγραινας; Το πιθανότερο εικάζω.

Εδώ όμως ο λόγος ήταν για χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων, για χρήματα που δεν έφτασαν στον προορισμό τους και δεν κατάφεραν να κάνουν έστω λίγο καλύτερη την καθημερινότητα των Ηπειρωτών. Άρα ποιος καίγεται;

Απορίας άξιον, πως να αισθάνονται ως “πολιτικοί Άνδρες”, (μη παίρνετε μετρητοίς τον όρο απλά πρέπει κάπως να τους ονομάσουμε). βλέποντας πως επί των ημερών τους η Ήπειρος ξέμεινε από έργα, έμεινε εκτός μεγάλων κυβερνητικών σχεδιασμών, αποδεκατίστηκε και συνεχίζει ραγδαία σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και αυτός ο πρωτογενής τομέας που αποτελεί το λάβαρο του Περιφερειάρχη, πάει κατά διαβόλου και αργοσβήνει. Πως αισθάνεστε λοιπόν κύριοι της Αντιπολίτευσης; Πως αισθάνεστε με την κατάντια του τόπου, που το μόνο που έχουμε να επιδείξουμε είναι …κόμβοι (μεγάλο φαγοπότι ως γνωστόν, κάποιοι θα εξασφαλίσουν και τα τρισέγγονά τους από αυτούς τους “κύκλους” της ντροπής, καθαρισμοί πρανών και αναστήλωση βάθρων γεφυρών, (που αφού πρώτα “κάποιοι” βούτηξαν τα υλικά και άδειασαν ποτάμια και βουνά, αφού εκμεταλλεύτηκαν τα τζάμπα υλικά που όμως τιμολογούνταν και πλήρωναν και πληρώνουν οι Ηπειρώτες, μετά βγάζουν αναθέσεις για “μπαζώματα¨και τα πληρώνουμε εις διπλούν), πως αισθάνεστε που οι απ’ευθείας αναθέσεις και τα κατά άρθρο 32, είναι το μόνιμο εργαλείο της Περιφερειακής Αρχής ώστε να μοιράζεται το χρήμα σε ημέτερους και να τρέφεται αυτό το “τέρας” που εκθρέψατε κι εσείς οι ίδιοι;

Θα μπορούσα να γράφω μήνες για όλα αυτά που έχω διαπιστώσει σχετικά με το μεγάλο φαγοπότι της Περιφέρειας, αλλά το θέμα δεν είναι η Περιφερειακή Αρχή αλλά η Αντιπολίτευση.

Διότι ΟΧΙ κύριοι, δεν είναι φαινόμενο ο Καχριμάνης ούτε “άχαστος” ούτε πανέξυπνος, ούτε πανίσχυρος. Είναι ένα πολιτικό ον που εκμεταλλεύτηκε διαχρονικά την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης, Εκμεταλλεύτηκε για να το πω απλά, το “ολίγον” του αναστήματός σας!

Σκεφτήκατε ποτέ, κύριοι συνυπεύθυνοι και συναυτουργοί της κατάντιας του τόπου, να πάρετε παραμάσχαλα, 10,20,30 σκάνδαλα (αν δεν έχετε στα συρτάρια σας, έχω όλη την καλή διάθεση να σας δώσω όσα ζητήσετε) και να κατεβείτε στην Αθήνα, να περάστε το κατώφλι των Αρχών αλλά και της Κυβέρνησης και να τους πείτε: “Κύριοι στην Ήπειρο γίνεται το μεγάλο φαγοπότι, πάρτε τα στοιχεία και ξεβρωμίστε μας”;

Μάλλον όχι.. Αυτό είναι το λυπηρό, αυτή είναι η αιτία για ότι συμβαίνει σήμερα και για όσα θα έρθουν από τον Οκτώβρη και μετά..

Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να χάσει ο Καχριμάνης τις εκλογές. Το κύκλωμα είναι “άχαστο” διότι έχει δικτυωθεί και στους τέσσερις νομούς και εμπεριέχει ή ανίδεους πολίτες που τους έριξε δέκα μέτρα άσφαλτο και μπορούν να τον αποκαλούν “Αλέκο” θεωρώντας οι μωροί αυτό το δικαίωμα …ύψιστη τιμή, ή επιτήδειους που σαν βδέλλες ρουφάνε και αυτοί το μερτικό τους από αυτά που περισσεύουν από το τσιμπούσι.

Το ζητούμενο είναι, αν θα δούμε στα Περιφερειακά έδρανα, πολιτικά αναστήματα, που ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα μπουν, θα αποφασίσουν μέσα στους πρώτους μήνες να τον καταστήσουν έκπτωτο. Αν θα υπάρξουν άνθρωποι, που με όπλο τη νομιμότητα θα τον στείλουν σπίτι του απολογούμενο για πληθώρα πράξεων. Αν θα υπάρξουν Άνδρες στην Ήπειρο, που δεν θα παρακολουθούν χαζογελώντας μια οικογένεια κρατικοδίαιτη να έχει μετατραπεί σε ζάμπλουτη, ανεξήγητος πλούτος που δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες της, την ίδια στιγμή που Ήπειρος και Ηπειρώτες βουλιάζουν, δεν θα παρακολουθούν τα κάθε λογής τσιράκια του καθεστώτος να αναπτύσσονται και να “πουλάνε” μούρη ενώ θα έπρεπε να λογοδοτούν σε κλιμάκια Εισαγγελέων για τα τεκταινόμενα στην Ήπειρο, δε θα παρακολουθούν κάθε λογής “καρύδια” να κάνουν “ντόλτσε βίτα” τάχα για την προβολή της Ηπείρου και να κατασπαράζουν ένα πακτωλό χρήματα, δεν θα μείνουν εν τέλει αμέτοχοι στην κατρακύλα του Δημόσιου βίου στην Ήπειρο αλλά και στην άνευ προηγουμένου κατασπατάληση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων.

Δύσκολο γι αυτόν τον τόπο μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική ομολογουμένως. Πιθανολογώ πως με ένα ποσοστό 25% περίπου που παίρνει επί της ουσία η Περιφερειακή Αρχή, (διότι βάσει αποχής οι μισοί ψηφίζουν και από αυτούς παίρνει τους μισούς), θα συνεχίσει αυτό το καθεστώς να μεγαλουργεί για ίδιον όφελος για μια πενταετία ακόμα. Η Ιστορία διδάσκει πως όλα έχουν ένα τέλος, νομοτέλεια ακόμα και για τα καθεστώτα. Απλά κανείς δεν γνωρίζει, την ώρα και τη στιγμή που θα σπάσει το απόστημα.

Για δύο πράγματα μπορώ να είμαι σίγουρη πάντως. Το ένα είναι πως μόλις αρχίσει το “καράβι να μπάζει νερά”, αυτοί που θα πηδήξουν πρώτοι θα είναι οι δικοί του που σήμερα βολεύονται στις καρεκλίτσες τους ή στις αναθεσούλες τους και στα εργάκια τους, στις μελετούλες τους κλπ….

Όχι μόνο θα πηδήξουν από το σκαρί που θα βουλιάζει, αλλά θα σταυρώνουν με λύσσα πρώτοι το καθεστώς προκειμένου να βγάλουν απ’ έξω τις αμαρτωλές ουρές τους. (Εδώ θα είμαστε και τότε βέβαια και θα ανατρέξουμε στα συρτάρια μας για όσα τους αφορούν).

Το δεύτερο που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως προσωπικά η συνείδηση μου θα είναι καθαρή. Η εφημερίδα ασκεί έλεγχο χωρίς αλισβερίσια , πάλεψε και θα παλέψει να ελευθερωθεί η Ήπειρος από ανθρώπους κακορίζικους και πιράνχας και σε αυτό είναι τεράστια και τιμητική για μένα η συμβολή του Κώστα Καλτσή, που πέραν της “πένας του” που απλόχερα χαρίζει στον ΤΥΠΟ, προσωπικά με δίδαξε με το παράδειγμά του, τον τρόπο να μη φοβάσαι το τέρας που έχεις απέναντι, ας απειλεί, ας τρέχει στα δικαστήρια, απλά να το πολεμάς! Αν δεν το πολεμάς, είσαι καταδικασμένος να του μοιάσεις!

Τέλος μια ευχή! Να υπάρξει αυτό το πολικό πρόσωπο που είναι αποφασισμένο να γυρίσει σελίδα στην Ήπειρο! Δεν είναι παντοδύναμο το καθεστώς, (μπάζει από παντού), αλλά είναι “ολίγη” η αντιπολίτευση. Μακάρι να εμφανιστεί ο πολιτικός που θα στείλει το λογαριασμό στη Περιφερειακή Αρχή και να τον στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη δίνοντας του ότι και όσα έχουμε στα χέρια μας, δημοσιευμένα ή πολύ περισσότερο ακόμα αδημοσίευτα!

Αν μια εφημερίδα (ΤΥΠΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ) τον έστειλε στο Πειθαρχικό, (και έπονται και άλλα σύντομα) τότε μια Αντιπολίτευση μπορεί να τον στείλει σπίτι του…Τον ίδιο και τους συν αυτώ…

Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα…..

Ελένη Καραπάνου – Λίγκα