Ογκωδέστατη δικογραφία για στημένες διακινήσεις στο Αιγαίο – Περιλαμβάνονται και μέλη ΜΚΟ


Μία ογκωδέστατη δικογραφία για παράνομα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, στην οποία μάλιστα καταγράφεται εμπλοκή και μελών ΜΚΟ, είναι στα χεριά του εισαγγελέα, μετά από έρευνα του τμήματος διαχείρισης πληροφοριών της αστυνομικής διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο.

Για την υπόθεση σημαντικό ρόλο σε επίπεδο ερευνών έπαιξε και η ΕΥΠ όπου διαπιστώθηκε η εμπλοκή 37 ατόμων.

Μέσω της άρσης απορρήτου διαπιστώθηκε πως δύο παράνομα κυκλώματα προχωρούσαν σε στημένες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.

Όπως προέκυψε μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων ενημέρωναν τις ελληνικές αρχές για παράτυπους μετανάστες που είχαν φτάσει με βάρκες στα νησιά του Αιγαίου, ενώ όπως αποδείχθηκε από την άρση απορρήτου, όταν έφταναν τα επίμαχα mail στην ελληνική αστυνομία, οι βάρκες δεν είχαν ξεκινήσει καν από τα τουρκικά παράλια, που σημαίνει ότι είχαν γνώση για τη δράση των δουλεμπόρων πριν καν ξεκινήσουν από τη γειτονική χώρα.

Στο «μικροσκόπιο» τα τηλέφωνα των διακινούμενων

Για πάνω από ένα χρόνο οι αστυνομικοί στη Μυτιλήνη έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τα τηλέφωνα ατόμων που φέρονταν να ήταν διακινούμενοι.

Από την άρση απορρήτου διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τηλεφωνικοί αριθμοί που, ενώ θεωρητικά έπρεπε να ανήκουν σε παράτυπο μετανάστη που τον διακινούσαν δουλέμποροι από την Τουρκία, ο αριθμός αυτός φαινόταν να έχει ενεργοποιηθεί σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα όπως η Κομοτηνή, ο Έβρος, η Χίος κλπ.

Επίσης, από τα περίπου 190 e-mail με συντεταγμένες παράτυπων μεταναστών που χρειάζονταν βοήθεια και θεωρητικά είχαν φτάσει στο ελληνικό έδαφος, οι μισοί από τους συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση του ελληνικού δικτύου.

Η επίσημη ανακοίνωσή της ΕΛΑΣ

Διακριβώθηκε η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Μυτιλήνης.

Διαπιστώθηκε η εμπλοκή 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων, μέλη Μ.Κ.Ο. και διαμένοντες σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Μυτιλήνης, ενώ στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνονται 16 ακόμη άτομα.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Το ιστορικό της υπόθεσης στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.





Source link