Οι 5+1 προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτει κάθε εργασιακό περιβάλλον

Τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας και οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών, επηρέασαν πολλούς τομείς της ζωής μας και σε ακόμη πιο σημαντικό βαθμό, τον εργασιακό. Ωστόσο, πέρα από την ευελιξία, που αναδείχθηκε στον «κανόνα» στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα, αυτό που οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιήσαμε, είναι πως υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν οι συνθήκες και φυσικά η άποψη που έχουμε, αναφορικά με το τι είναι και τι πρέπει να καλύπτει ένα εργασιακό περιβάλλον στις μέρες μας.

Πράγματι, πολλά από αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα εν έτει 2022, αποτελούν ακόμη βασικά και ανεκπλήρωτα ζητούμενα πολλών εργαζόμενων στη χώρα μας, ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή παραδείγματα εταιρειών που κάνουν τη διαφορά, στρώνοντας το έδαφος για μία καλύτερη εργασιακή πραγματικότητα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να μας κάνουν να ξεχωρίσουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον; Ποια είναι τα στοιχεία-«κλειδιά» που μπορούν να αναβαθμίσουν τη σύγχρονη εργασιακή καθημερινότητα; Η μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές βίας, η αποδοχή και η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας για μία καθημερινότητα χωρίς αποκλεισμούς, η πολιτική ίσων αμοιβών μεταξύ των φύλων, η στήριξη της προσβασιμότητας για κάθε άνθρωπο, η ψυχολογική υποστήριξη των εργαζόμενων και η κατανόηση των αναγκών τους αποτελούν στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που σέβεται το εργατικό του προσωπικό και κάθε ανάγκη ξεχωριστά. Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω, πρέπει κάθε εταιρεία ή επιχείρηση να έχει θέσει πρώτα στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Πηγή