Ο πλανήτης «καίγεται» – Πρωτοφανή κύματα καύσωνα


«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα», επισημαίνει o Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, για τον πλανήτη.

Οι σπάνιες υψηλές θερμοκρασίες δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες αλλά και πολλές περιοχές του πλανήτη, ακόμη και τις πιο κρύες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τις θερμοκρασίες να σπάνε κατά πολύ το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Στο Λίτον του Καναδά η θερμοκρασία έφτασε τους 49,5 βαθμούς, με αποτέλεσμα να λιώσει ακόμη και η άσφαλτος, να επέλθουν δεκάδες θάνατοι, και αργότερα πυρκαγιές. Πρόκειται για θερμοκρασία-ρεκόρ, καθώς το προηγούμενο υψηλό στον Καναδά ήταν 45 βαθμοί Κελσίου, το 1937, στο Σασκάτσουαν.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα», έγραψε στο Twitter o Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, στη Σιβηρία το θερμόμετρο ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου, με το κύμα καύσωνα να επιμένει προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες.

Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες σε ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη φαίνεται ότι σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη Σιβηρία το 2019 και το 2020.

Η κλιματική αλλαγή

Η πλειονότητα των επιστημόνων αποδίδει τα φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή με ανθρώπινη υπαιτιότητα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα επόμενα χρόνια. Ήδη τα καλοκαίρια, αλλά πλέον και οι χειμώνες, γίνονται όλο και πιο ζεστοί. Ακόμα και οι περιοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κρύο παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία.

Σχολιάζοντας το παγκόσμιο φαινόμενο ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός εξηγεί ότι την τελευταία εικοσαετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό από καύσωνες, κάτι το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος. «Οι καύσωνες στη χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987, ενώ μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στο νέο αιώνα είχαμε απανωτούς τέσσερις καύσωνες, από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρων ήταν το 2007, και τώρα αυτός», δηλώνει. Αναφερόμενος, δε, στο γεγονός πως Σιβηρία και Καναδάς ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Ζερεφός κάνει λόγο για τεράστιες, τερατώδεις και μοναδικές στην ιστορία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων διαφορές στις θερμοκρασίες. «Είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», τονίζει.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή