ΠΑΣΟΚ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα, αγωνίζεται για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας.

Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και στην ισότητα των φύλων από τη δεκαετία του 1980. Και σήμερα καλείται να συμπαρασύρει τα κόμματα και την κοινωνία με στρατηγικές προτάσεις σε αλλαγές που σχετίζονται με την έμφυλη βία και τις ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους. Έχουν βιαστεί, ξυλοκοπηθεί ή δολοφονηθεί και δύο εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Ένα σημαντικότατο κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία βιώνει σε όλους τους χώρους της, κακοποιητικές συμπεριφορές, βιασμούς, δολοφονίες αλλά και φαινόμενα ψυχολογικής και διαδικτυακής βίας.

Μία «πανδημία» που έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, χώρας καταγωγής ή διαμονής με ανεξίτηλες συνέπειες στη σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική ζωή των γυναικών μέχρι και την γυναικοκτονία.

 Οι κρατικές, κοινοβουλευτικές, αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ είναι επιβεβλημένες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο με πυξίδα την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Η ενδυνάμωση των γυναικών και η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου αλλά και μια νέα στάση συλλογικής κουλτούρας βασισμένη στις αξίες της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ οι οποίες θα πρέπει να διαποτίζουν την οικογένεια, την παιδεία, την προσωπική και δημόσια ζωή ανδρών και γυναικών.

«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ποτέ αποδεκτή, ποτέ δικαιολογημένη, ποτέ ανεκτή» 

Μπαν Κι-μουν

Ας δυναμώσουμε τις φωνές μας…