Πιστοποιητικό νόσησης: Αρκεί το θετικό rapid για τους εμβολιασμένους – Τι ισχύει για αναρρωτική και τηλεργασία


Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας για την αναρρωτική άδεια λόγω νόσησης

Αλλαγές και ως προς τον τρόπο χορήγησης των πιστοποιητικών νόσησης φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, που σαρώνει όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε, ισχύουν τα εξής:

  • οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid τεστ για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.
  • οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ (pcr).

Οσον αφορά στα πιστοποιητικά νόσησης, αυστηροποιείται επίσης το πλαίσιο χορήγησής τους.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι για να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα θα χρειάζονται υποχρεωτικά PCR.

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται: α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων. Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες. Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τώρα, στην περίπτωση παροχής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το θετικό rapid test θα είναι αρκετό για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε ποσοστό 50% στον Δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας».

Στον Δημόσιο Τομέα εφαρμόζεται και το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου, με τους υπαλλήλους να μην προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα, προσέρχονται σε τρία «κύματα» και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.

Η υποχρεωτική τηλεργασία εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως 50% των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 30 Δεκεμβρίου 2021 προβλέπεται:

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
  • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
  • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη και μέχρι ποσοστού 50%. Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.



Πηγή