Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται τη Δευτέρα


Επιμένει η κυβέρνηση στα θέματα καθημερινότητας παράλληλα με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι έτοιμη να ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχουν σχετικές συζητήσεις στους «κόλπους» του οικονομικού επιτελείου, που εξετάζει τους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος των 534 ευρώ, το οποίο σήμερα χορηγείται κυρίως σε κλαμπ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Το επόμενο ζητούμενο είναι η στήριξη σε επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί μείωση στους τζίρους τους. Ένα μέτρο που θα έρθει αργότερα, αφού διαπιστωθεί πρώτα, ποιες επιχειρήσεις επλήγησαν.

Θα ξεκινήσει η διαδικασία, προκειμένου να κλειδώσει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.  Από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά. Με τη δεύτερη αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να οδηγηθεί ο κατώτατος μισθός στα 696 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «τρέχει» μέτρα και για ειδικές κοινωνικές κατηγορίες, όπως οι ρομά. Παρουσιάστηκε στη Βουλή, από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου  η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030. Η στρατηγική αυτή, μαζί με το Σχέδιο Δράσης που εμπεριέχει, αντανακλούν τη στροφή που γίνεται σταδιακά σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το παραδοσιακό προνοιακό σύστημα, προς την προώθηση της ισότητας και τη διασφάλιση ευκαιριών που θα ενεργοποιήσουν δημιουργικά άτομα και οικογένειες Ρομά.

Η νέα στρατηγική αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι αφορούν:

-Την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά.

-Την πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων.-Την προώθηση της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή



Πηγή