ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: SOS εκπέμπουν το Πάπιγκο και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Ήπειρος

Το Πράσινο Κίνημα φέρνει στο προσκήνιο τις αρνητικές εξελίξεις που είχαμε στον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», καθώς προσωρινό ήταν τελικά το πάγωμα των εργασιών για την ανέγερση δύο διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, που κατασκευάζονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για τη θηριωδία που συντελείται, σε μια απόλυτα προστατευόμενη περιοχή, από γνωστό εφοπλιστή.

Όπως έχει καταγγελθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την εξυπηρέτηση της οικοδομικής δραστηριότητας είχε συντελεστεί κατάφωρη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Σε μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για την συνέχιση των οικοδομικών εργασιών που οδεύουν άλλωστε προς την ολοκλήρωσή τους.

Η περιοχή του Παπίγκου υπάγεται σε πολλαπλά καθεστώτα περιβαλλοντικής προστασίας και σύντομα αναμένεται ότι θα ανήκει και στο Πολιτιστικό Τοπίο “Ζαγόρι”, ως Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με την αποδοχή της εγγραφής του στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO. Η εν λόγω επέμβαση πραγματοποιείται σε έκταση που βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού και εντός των ορίων της Ζώνης Ια – Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, δηλαδή σε περιοχή αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας, στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση για χρήση κατοικίας. Η μεγάλη έκταση των κατασκευών, αλλοιώνει τόσο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού όσο και τη σχέση του με τους ορεινούς όγκους που τον περιβάλλουν. Ανατρέπει την υπάρχουσα αρμονική σχέση του ανθρωπογενούς με το φυσικό τοπίο.

Σημειώνεται επιπλέον ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί και προστατεύεται ως «Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντάσσεται στο γεωσχηματισμό του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της UNESCO και στην Περιφερειακή Ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR2130001 «Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου» και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας GR2130009 «Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)» του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000».

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Παρά τις επί διετία έγγραφες καταγγελίες, τις ερωτήσεις και επερωτήσεις στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την εκτενή δημοσιότητα στον τύπο καθώς και νομικές ενέργειες και δελτία τύπου από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις η οικοδόμηση και άλλες σχετιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις των ορίων και των όρων προστασίας της περιοχής αυτής, συνεχίζονται με την ανοχή, αδράνεια και ενίοτε σύμπραξη, των αρμόδιων Υπηρεσιών. Το Πράσινο Κίνημα καλεί έστω και την τελευταία στιγμή τους αρμόδιους να μην ολοκληρώσουν την καταστροφή σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.”