Προκαλούν και πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ξέρει να δίνει μόνο υποσχέσεις για να βοηθήσει στις πυρκαγιές


Οι σφοδρές πυρκαγιές που έπληξαν την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες και έφεραν την οργή λαού κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφεραν σήμερα δημοσιεύματα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι οι υποσχέσεις της Ελλάδας για συνδρομή στην κατάσβεση τους έμειναν μόνο στα λόγια.

Αν και η κυβέρνηση Ερντογάν δέχθηκε σφοδρή κριτική για το γεγονός πως δεν αποδέχθηκε την πρόταση βοήθειας της ελληνικής πλευράς, το τουρκικό ΥΠΕΞ «διέρρευσε» non paper στο οποίο αναφερόταν ότι «πληροφορίες πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ουσιαστικά, αποτελεί προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών τουρκικών μέσων να μειώσουν πλήρως την προσφορά βοήθειας από την Ελλάδα και συγκεκριμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Μπορεί μεν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έδωσε το μήνυμα, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 29 Ιουλίου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία με τις πυρκαγιές, μόλις η Τουρκία κατέθεσε αίτημα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” η Ελλάδα αρνήθηκε» αναφέρει δημοσίευμα της Σαμπάχ.

Η Χουριέτ γράφει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ότι «σκόπευαν να βοηθήσουν την Τουρκία, αλλά λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορούν τώρα να συνδράμουν», με τίτλο: «Η «προσφορά βοήθειας» της Ελλάδας αποδείχθηκε ψέμα».

Πράγματι, οι φωτιές των τελευταίων ημερών κινητοποίησαν μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημο αίτημα της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά για βοήθεια.



Πηγή