Προς χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους – Τι εξετάζεται


Προς σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους το επόμενο διάστημα «έδειξαν» οι ειδικοί κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως εξετάζεται η εναρμόνιση της στρατηγικής της χώρας στην ευρωπαϊκή γραμμή απελευθέρωσης των μετακινήσεων των εμβολιασμένων δίχως τη διενέργεια τεστ. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι η όποια χαλάρωση θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, «δείχνοντας» στη λήψη των σχετικών αποφάσεων σύντομα.

Πάντως, από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως το σχετικό ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πολύ προσοχή, έτσι ώστε να μην δοθεί το λάθος μήνυμα στους πολίτες. Εξάλλου, η ίδια σημείωσε πως ακόμη θα αργήσει η πτώση των κρουσμάτων στα επίπεδα των 3.000.

Με «Όμικρον» το 88% των νοσηλευομένων

Όπως δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, το 88% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά ασθενείς με τη μετάλλαξη «Όμικρον», υπογραμμίζοντας ότι τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τις 140.000.

«Εξακοκολουθούμε να έχουμε πολλούς θανάτους, οι δείκτες παραμένουν ψηλά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο», είπε, ενημερώνοντας ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000 δόσεις. «Είναι σημαντικό για όσους φοβούνται το εμβόλιο mRNA και επιθυμούν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός και υπολογίζεται στα 140.000 άτομα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια επεσήμανε ότι η θετικότητα αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,3%, κάτι που απέδωσε στο μειωμένο αριθμό ελέγχων λόγω της κακοκαιρίας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών να είναι 455 ανά μέρα. Όσον αφορά στους θανάτους, ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 104, με διάμεση ηλικία τα 81 έτη,

«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις. Μάλιστα, όπως τονίστηκε 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και είναι σίγουρο πως θα εκτεθούν στον ιό.

Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi

«Το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο», είπε στο μεταξύ η Μίνα Γκάγκα, ενημερώνοντας ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000 δόσεις. «Είναι σημαντικό για όσους φοβούνται το εμβόλιο mRNA και επιθυμούν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Καμία παραλλαγή αθώα»

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού είπε ότι σε παγκόσμια κλίμακα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μείωση μετά την επικράτηση της Όμικρον, σημείωσε ότι «η διασπορά της Όμικρον στην Ελλάδα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό πλατό».

Αναφορικά με τους θανάτους, τόνισε ότι περισσότερο από το 70% αφορούν σε ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «είναι σίγουρη η επόμενη συνάντηση τους με τον ιό και δεν θα είναι καθόλου απλή, καθώς μπορεί να είναι θανατηφόρα» κι -ως εκ τούτου- συνέστησε σε όλους τους ηλικιωμένους τον εμβολιασμό με όλες τις δυνατές δόσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο άρσης τους, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «σε προτεραιότητα είναι η χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους», κυρίως όσον αφορά στις μετακινήσεις.



Πηγή