Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά: «Πολύ επικίνδυνο να γίνονται τα self tests στο φαρμακείο»


Για τη διάθεση των self tests στα φαρμακεία καθώς και τα ερωτήματα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί στην κυβέρνηση μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης.

«Θα ήθελα να πω ότι τα ερωτήματα που βάλαμε είναι ερωτήματα τα οποία οφείλει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση» είπε αρχικά, μιλώντας στο Mega και συμπλήρωσε πως «η διάθεση και η πρόθεση των φαρμακοποιών είναι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο «ερωτηματικό» είναι το αν θα γίνονται στο φαρμακεία καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα είναι κάτι «πολύ επικίνδυνο».

«Δεν μας ενδιαφέρει καμία αμοιβή στο όλο θέμα, δεν θέλουμε να υπάρχει αμοιβή. Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε πως γίνονται τον πολίτη και αυτός να πάει σπίτι να το κάνει» τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΠ στη συνέχεια.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι κάτι πολύ απλό και ο καθένας μπορεί να το κάνει.

«Εάν στα 20 εκατομμύρια τεστ, κάποιοι πολίτες έχουν την ευσυνειδησία να πάνε στο επόμενο βήμα, εάν είναι θετικοί, τότε έχουμε δημιουργήσει τεράστιο τείχος ασφαλείας απέναντι στην πανδημία» δήλωσε στο τέλος ο κ. Κούβαρης.

Self tests κορωνοϊού
Self tests κορωνοϊού

Αρχές Απριλίου η διάθεση των self tests

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε γνωστό ότι στις αρχές Απριλίου τα δωρεάν self tests θα είναι έτοιμα προς διάθεση.Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς γνωστοποίησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες όσον αφορά στα self tests.

Ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο Mega, είπε ότι όταν οι πολίτες προμηθευτούν το δωρεάν τεστ που δικαιούνται, οι φαρμακοποιοί θα ενημερώνουν τη σχετική πλατφόρμα, υπενθυμίζοντας πως σε κάθε ΑΜΚΑ αντιστοιχεί ένα self test την εβδομάδα.

«Θα ελέγχουμε την περιοδικότητα της προμήθειας. Θα δίδονται 4 δωρεάν τεστ το μήνα στους πολίτες».

Διευκρίνισε, παράλληλα, πως βρίσκεται υπό διαμόρφωση η διαδικασία για το τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης αν βγει θετικός στο self test που θα πραγματοποιήσει.

«Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο» είπε.



Πηγή