Σαν σήμερα καταγράφηκε η τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 μαθητές (pics)


Σαν σήμερα το 2003 καταγράφηκε ένα από τα πιο δραματικά δυστυχήματα στην ιστορία της Ελλάδας, όταν πούλμαν με 49 μαθητές της A’ Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.

Τη στιγμή που βρισκόταν το πούλμαν στην παλαιά Εθνική Οδό, στα Τέμπη, είχε εισέλθει μια νταλίκα με ρυμουλκούμενη καρότσα που μετέφερε φύλλα ξυλείας-νοβοπάν.

Ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος στη στροφή, βγήκε από την πορεία του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το πούλμαν που μετέφερε τους μικρούς μαθητές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ξύλα-νοβοπάν να φύγουν από τη θέση τους και να σκίσουν την αριστερή πλευρά του πούλμαν.

Δύο ώρες χρειάστηκαν τα σωστικά συνεργεία, πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ για να ανασύρουν ζωντανούς και νεκρούς μαθητές.

Στις 02:00 τα ξημερώματα γνωστοποιήθηκε επίσημα ο τραγικός απολογισμός, όπου ήταν 21 νεκροί μαθητές και 20 τραυματίες, εκ των οποίων οι εννιά σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Την επόμενη μέρα η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του οδηγού της νταλίκας που μετέφερε τα ξύλα-νοβοπάν, σύμφωνα με το gazetta.

Η νταλίκα, όπως προέκυψε από το πόρισμα, ήταν σε κακή κατάσταση, το φορτίο που μετέφερε ήταν υπέρβαρο, τα ελαστικά φθαρμένα και η ταχύτητα μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Τον Οκτώβριο του 2008 έγινε το δικαστήριο και ο οδηγός νταλίκας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη. 

Οι ιδιοκτήτες της σε 14 και 11 χρόνια, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και στους υπεύθυνους του εργοστασίου στον Έβρο. Η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.



Πηγή