Στο επίκεντρο της Παπαστράτος η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση σε ένα καλύτερο «αύριο»


Στον «δρόμο» της βιώσιμης ανάπτυξης, εταιρείες όπως η Παπαστράτος, δεν διστάζουν να κάνουν πράξη τη μετάβαση από μία γραμμική οικονομία σε μια κυκλική οικονομία.

Αναζητώντας τον αποδοτικότερο τρόπο για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών προκλήσεων, όπως αυτές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η Παπαστράτος έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά δράσεων στον τομέα της βιωσιμότητας.

Για την Παπαστράτος άλλωστε, η βιωσιμότητα αποτελεί προσέγγιση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη της μελλοντικής εταιρικής επιβίωσης. Υπό το πρίσμα αυτό, η εταιρεία δημιουργεί νέες, εναλλακτικές τάσεις στην παραγωγή, στη διανομή και στην κατανάλωση με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Όλα αυτά, λεπτομερώς, μαζί με τους στόχους που επιτεύχθηκαν μέσα στο 2022, περιγράφονται στην 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος. Εκεί αποτυπώνονται με συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα και τεκμηρίωση, πέραν από τους στόχους που υλοποίησε η εταιρεία μέσα στο 2022, καθώς και οι δείκτες απόδοσης (KPIs) της επιχειρηματικής λειτουργίας της, σε συνάρτηση με τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση).

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της Έκθεσης, o Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, επισήμανε πως «στο επίκεντρο» της δράσης της εταιρείας βρίσκεται ο άνθρωπος, «παράγοντας αξία όχι μόνο για το οικοσύστημα εντός του οποίου λειτουργούμε αλλά και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ευρύτερα. Η 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν αποτελεί απολογισμό αυτών που κάναμε μέχρι σήμερα, αλλά πυξίδα για αυτά που θα συνεχίσουμε να πράττουμε αύριο».

Η κοινωνία είναι στο επίκεντρο της ατζέντας της

Η Παπαστράτος για μια ακόμη χρονιά, με βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της την επιστημονική έρευνα και τη σύγχρονη τεχνολογία, πέτυχε την προώθηση και πώληση εναλλακτικών προϊόντων καπνού σε ποσοστό 80% των συνολικών εμπορικών δαπανών της και έσοδα της τάξης του 70% από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Μάλιστα, ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών που έχουν κάνει την αλλαγή σε IQOS έφτασε τους 430.000.

Φυσικά, η επιτυχημένη αυτή πορεία από την Παπαστράτος, έλαβε χώρα μέσα σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, ισότητας και συμπερίληψης, χάρη στην πραγματοποίηση 391 νέων προσλήψεων, τις 100.000 ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα συστήματα, καθώς και τις επενδύσεις ύψους 600.000 ευρώ για κοινωνική συνεισφορά σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την ενδυνάμωση της γυναίκας, λαμβάνοντας μάλιστα για 3η συνεχή χρονιά την πιστοποίηση EQUAL SALARY.

Η «υγεία» του περιβάλλοντος ως προϋπόθεση της εταιρικής «υγείας»

Για την Παπαστράτος η ισορροπία ανάμεσα στην «υγεία» του περιβάλλοντος και της κοινωνίας με την εταιρική «υγεία», είναι προτεραιότητα. Άλλωστε, τα εταιρικά κέρδη, όπως δείχνουν οι αριθμοί, εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τους φυσικούς πόρους. Έχοντας λοιπόν, ως κεντρικό άξονα της επιχειρηματικής και επενδυτικής της στρατηγικής, την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, η Παπαστράτος υλοποίησε μια σειρά από καινοτόμες δράσεις για το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια του 2022.

Ανάμεσά τους, η κάλυψη σε ποσοστό 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από Εγγυήσεις Προέλευσης από ΑΠΕ, καθώς και η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με 267.724 λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της πρωτοβουλίας «Zero Plastic & Recycling Project».

Με το βλέμμα στραμμένο σε μία ακόμη πιο δυναμική εξέλιξη

Εάν υπάρχει ένα «μυστικό» που άνοιξε και το 2022 τον δρόμο της επιτυχίας για την εταιρεία Παπαστράτος, δεν είναι άλλο από την εταιρική της διακυβέρνηση, που θέτει στο επίκεντρο το περιβάλλον και την κοινωνία και εν τέλει την οικονομική της ανάπτυξη. Έτσι λοιπόν, η Παπαστράτος συνέχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται δυναμικά και το 2022, καταγράφοντας θετική πορεία σε πολλαπλά επίπεδα.

Πώς το πέτυχε αυτό; Εξάγοντας το 90% της παραγωγής της σε 20 αγορές του εξωτερικού, συνεισφέροντας ένα δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2022, αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Εναλλακτική Επεξεργασία Φίλτρων Καπνικών Προϊόντων Α.Ε.» και λαμβάνοντας για 8η συνεχή χρονιά τη διάκριση του Κορυφαίου Εργοδότη στην Ελλάδα από το Top Employer Institute. Όπως είναι σαφές, το γεγονός πως, πλέον, η Παπαστράτος αποτελεί το Διοικητικό Κέντρο της Philip Morris International για 12 χώρες στη νότιο-ανατολική Ευρώπη, δεν προέκυψε τυχαία.

Το τρίπτυχο της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας της Παπαστράτος, σύμφωνα με την 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022, όπως όλα δείχνουν, επικεντρώνεται στους ακόλουθους τρεις άξονες (ESG): Προστασία Περιβάλλοντος (Ε), Μέριμνα για την Κοινωνία και τον Άνθρωπο (S) καθώς και Οικονομική Ανάπτυξη και Διακυβέρνηση (G). Μέσα και από τις παραπάνω συμμετοχές και δράσεις, λοιπόν, τα μη καιόμενα προϊόντα της Παπαστράτος για ακόμη μία χρονιά υπερβαίνουν κάθε προσδοκία, οδηγώντας τον κόσμο σε ένα καλύτερο, βιώσιμο «αύριο».





Source link