ΣΥΡΙΖΑ: Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις τρομάζουν τον Τσίπρα


Τον κώδωνα του κινδύνου αναμένεται να κρούσουν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα. Διαπιστώνουν έλλειμμα στρατηγικής, αλλά και ότι ο ίδιος ο πρόεδρος με την πολιτική του αφήνει κενό χώρο που κάλλιστα μπορούν να τον καλύψουν μορφώματα της Ακροδεξιάς σαν και αυτά που κυριάρχησαν την εποχή των Μνημονίων και τότε εκμεταλλεύθηκε και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα δεν μπορεί.

Παράλληλα, βλέπουν από τις μυστικές δημοσκοπήσεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να πάρει κεφάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη μεταξύ τους σύγκριση.

Η απογοήτευση είναι έντονη σε ορισμένα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι γνώστες των κρυφών δημοσκοπήσεων και δείχνουν πως το αίσθημα της κοινής γνώμης όπως αυτή είναι: «Όλοι ίδιοι είστε».

Το ότι οι πολίτες θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ίδιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν χαροποιεί τα στελέχη της Κουμουνδούρου, καθώς αυτό μεταφράζεται πως ναι μεν δεν ψηφίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά καταψηφίζουν και τον Αλέξη Τσίπρα, που για την ώρα δημοσκοπικά δεν καρπώνεται αυτό που χάνει ο πρωθυπουργός.

Ο κίνδυνος από το συγκεκριμένο κενό έχει πολλές παραμέτρους, που μπορούν με πονηρό και ευρηματικό τρόπο να εκμεταλλευτούν πολιτικές δυνάμεις με φωνές λαϊκίστικες και συμπεριφορές ακροδεξιές.

Η ανησυχία για μία τέτοια πιθανότητα εκδηλώνεται στις συζητήσεις των στελεχών που αποτιμούν την στρατηγική που ακολουθεί ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης του στην περίπτωση των πυρκαγιών αλλά και στο θέμα της πανδημίας και ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια. 

Ειδικά η στάση για τα εμβόλια, όπου  ο κ. Τσίπρας αλλά και το κόμμα του δεν έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ των εμβολιασμών και ο πρώην υπουργός του Π. Πολάκης θολώνει το μήνυμα κάθε τρεις και λιγάκι, φαίνεται πως έχει στοιχίσει πολιτικά με συνέπεια να μην μπορεί να πιστωθεί τη φθορά της κυβέρνησης. 

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα όπως αυτό με τις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Τσίπρας που επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές είχε στόχο να καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν το καταφέρει ή όχι θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα αν μπορέσει κάτι τέτοιο να πετύχει. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται κάτι για το αντίθετο. 

Αυτούς τους προβληματισμούς που διατηρούν ορισμένα μέλη που συμμετέχουν στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να τους καταθέσουν στη συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών προκειμένου να ακούσουν τι θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τι θα κάνει κυρίως ο ίδιος για να μπορέσει να μεταβάλει την κατάσταση του «όλοι ίδιοι είστε». 

Θα τονίσουν πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά την στρατηγική του κόμματος έτσι ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκά και τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επιπλεύσουν πολιτικά και έστω και συγκυριακά φωνές από το παρελθόν τύπου Κασιδιάρη. Κίνδυνος που αν δεν αποτραπεί, θα κάνει μεγάλη πολιτική ζημιά στον προοδευτικό χώρο για  δεύτερη φορά, με πρώτη, φυσικά, την εκλογή του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή