ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο το επιτελικό κράτος


Τη νέα αντιπολιτευτική στρατηγική του ξεδιπλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν φέτος περισσότερα από 1 εκατ. στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Σε μετριοπαθείς και ψύχραιμους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί βήμα – βήμα να αποδομήσει το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης, ενώ με το ξεκίνημα των πυρκαγιών στο τέλος Ιουλίου, δόθηκε αυστηρή οδηγία –μέσω sms– οι βουλευτές και τα όργανα του κόμματος να ακολουθούν πιστά την γραμμή του προέδρου και να μην παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο. Με σφιχτή επικοινωνία, στοχευμένες ανακοινώσεις και ένα «σκωτσέζικο ντους» με συναίνεση τη μία και με επίθεση στην κυβέρνηση την επομένη, η Κουμουνδούρου έχει διπλό στόχο: να αναδείξει την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαφύλαξη περιουσιών και του Περιβάλλοντος, ενώ, παράλληλα, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη με εναλλακτικές προτάσεις και θέσεις.

Χωρίς να ενσωματώνει το θυμό του κόσμου και λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τους χρήστες του διαδικτύου και τα μέλη του κόμματος που ζητούν εδώ και τώρα εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σε μία διακαναλική συνέντευξη Τύπου μετριοπαθής και συναινετικός, κατά την οποία παρουσίασε εκ νέου το πόρισμα Γκολντάμερ που είχε ζητήσει ο ίδιος μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε, συμφώνησε να υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης –τότε στην αντιπολίτευση– εφόσον υπήρχε εναλλαγή της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επτά προστάσεις του κόμματος χωρίς να ζητήσει παραιτήσεις των υπευθύνων, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, «δείχνοντας» ωστόσο ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μία φορά δεν ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, επιμένοντας αφενός πως οι κάλπες εν μέσω πανδημίας είναι μία καταστροφική επιλογή, ενώ τόνισε πως δεν θα εργαλειοποιήσει την κρίση και την οργή, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν στην ώρα τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η μετριοπαθής στάση του κ. Τσίπρα ξάφνιασε και απογοήτευσε αρκετά μέλη και στελέχη, που υποστήριξαν πως η παροχή συναίνεσης στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, αποτελεί «σωσίβιο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βάζει στο ίδιο κάδρο την αξιωματική αντιπολίτευση με το κυβερνών κόμμα. Δεν ήταν λίγες οι φωνές που επέμεναν πως πρέπει η «κυβέρνηση να φύγει» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκφράσει τον θυμό των πολιτών, με τον κ. Μπίστη – βασικό μέλος του «πρωινού καφέ» της Κουμουνδούρου– να αναλαμβάνει την υπεράσπιση των αντιπολιτευτικών επιλογών με σχετικό άρθρο του.

Ο κ. Μπίστης εκτιμά πως «αν παραμείνει αταλάντευτος σε αυτή τη γραμμή πλεύσης πρώτα θα ωφεληθεί ο τόπος και ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θα καταλάβουν και οι δύσπιστοι ότι αυτός ο δρόμος είναι όχι μόνο ο σωστός. αλλά και ο πιο σύντομος για τη νίκη στις κάλπες».

Κεντρικό ρόλο στην επικοινωνία αποκτά πλέον και τομέαρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, με «βροχή» ανακοινώσεων, ερωτημάτων προς τον κ. Χρυσοχοΐδη και επισκέψεις στις πυρόπληκτες περιοχές.

Το γεγονός ότι μέσω ΚΥΣΕΑ αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν, στηλιτεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την ερμηνεία της Κουμουνδούρου, αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου βλέπει ως θέμα ασφάλειας και όχι ως ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης τα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν.

Το Τμήμα Προσφυγικής –Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό που ασχολήθηκε με το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν, κάνει λόγο για έναν «αλλόκοτο “Μυστικό Δείπνο”… και μάλιστα χωρίς Χριστό!».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα προσφύγων, όχι με προστασία και αλληλεγγύη, «αλλά με κλειστά σύνορα και δυνάμεις αποτροπής… δηλαδή με επικίνδυνες για την ζωή των προσφύγων επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, με παγίδες θανάτου στον Έβρο, με φράχτες, σειρηνοφόρα οχήματα που τρελαίνουν με την ένταση του ήχου που εκπέμπουν, με εκτοξευτήρες νερού που δεν είναι για να σβήνουν φωτιές, αλλά για να διαλύουν τα σώματα και να σβήνουν τις ελπίδες των ανθρώπων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, πως θα στηρίξει με επιμονή κάθε προσπάθεια στον αγώνα για την ειρήνη την δημοκρατία, την ενότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική χειραφέτηση του αφγανικού λαού.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή