Σύνοδος Κορυφής: Ευχαριστημένη η Τουρκία από την απόφαση – Μιλάει για…προκλητική στάση Ελλάδας και Κύπρου


Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για την κοινή ανακοίνωση που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Ναι μεν αρχικά εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για την -διακριτική έστω- στηλίτευση εκ μέρους της ΕΕ της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, αλλά στη συνέχεια δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το ότι απέφυγε τις κυρώσεις, και έγινε επίσημος συνομιλητής της ΕΕ παρά την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τη φίμωση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής με την φυλάκιση των αντιπάλων της όπως ο Ντεμιρτά, και την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα σε μια επίδειξη θράσους, το τουρκικό Υπ.Εξ στην ανακοίνωση του, κατηγορεί την…ΕΕ ότι αγνοεί τις… «μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του ελληνοκυπριακού δίδυμου». 

Σημειώνει συγκεκριμένα ότι «είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η ΕΕ, η οποία αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του Ελληνο-ελληνοκυπριακού δίδυμου ή δεν μπορεί να τις αποτρέψει με το πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, ως παράνομες τις δραστηριότητες γεώτρησης της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειος.

Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό. Οι δηλώσεις για την Κύπρο, από την άλλη πλευρά, είναι κείμενα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι η δήλωση δεν αναφέρεται ξανά στους Τουρκοκύπριους και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται».

Πέραν τούτων όμως, η πραγματικότητα είναι πως η Άγκυρα είναι ευχαριστημένη από το “δια ταύτα” των αποφάσεων της Συνόδου. 

«Τα θετικά βήματα που θα λάβει η ΕΕ προς την κατεύθυνση των κοινών μας συμφερόντων θα χαιρετιστούν από την υποψήφια Τουρκία με θετικά βήματα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ένωση στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους.

«Αν και το μέρος αξιολόγησης της έκθεσης με τίτλο «Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» το τουρκικό Υπ.Εξ τονίζει την ανάγκη για θετική ατζέντα, και αναφέρει ότι «φάνηκε ότι γράφτηκε υπό την επήρεια των στενόμυαλων ισχυρισμών πολλών κρατών μελών και με μονόπλευρη άποψη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ».

Παρόλα αυτά όμως «χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η έκθεση για την προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με βάση μια θετική ατζέντα και τη ρητορική που προσπαθεί να αντικατοπτρίζεται στη δήλωση της συνόδου κορυφής».

Υπενθυμίζοντας ότι είναι επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει σχέσεις με την ΕΕ με βάση το αμοιβαίο όφελος, το τουρκικό Υπ.Εξ επισημαίνει:

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δικαιολογημένη η προσδοκία μας ότι η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα βάσει θετικής ατζέντας. Ελπίζουμε ότι η σύνδεση αυτών των βημάτων υπό όρους στη δήλωση της συνόδου κορυφής, με την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τομέων και η αναβολή τους έως τον Ιούνιο δεν θα οδηγήσει στην απώλεια της θετικής δυναμικής που έχει καταγραφεί».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε»

Το τουρκικό Υπ.Εξ εκφράζει τη διάθεση του για συνεργασία με την ΕΕ και στο προσφυγικό αλλά βάζει και αστερίσκους. Συγκεκριμένα λέει: «Αν και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΕ για να συνεχίσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου με όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη μετανάστευση, και έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό το θέμα, το γεγονός ότι η πλευρά της ΕΕ πρέπει να είναι επιλεκτική και να δίνει ασαφείς δηλώσεις , αγνοώντας το συνολικό περιεχόμενο της συμφωνίας, παραμένουν τα αδύναμα βήματα για την ΕΕ, την οποία θέλουμε να μετατρέψουμε σε παγκόσμιο παράγοντα».

«Πέρα από το διάλογο στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να εργαζόμαστε ανά κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο στρατηγικής για τη διεύρυνση».

Αναφερόμενο στις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, για παράδειγμα, στη Λιβύη, τη Συρία και τον Νότιο Καύκασο, το τουρκικό υπουργείο δήλωσε ότι η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα ωφελήσει την ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και την προώθηση των κοινών συμφερόντων των δύο πλευρών.

«Από αυτή την άποψη, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε αμέσως διάλογο ανώτατου επιπέδου που εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της διαχείρισης της μετανάστευσης και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων, όχι μόνο σε θέματα περιφερειακά και υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.



Πηγή