Ταμείο Ανάκαμψης και RePowerEU «δίνουν ρεύμα» στις ΑΠΕ


Καταλύτης ανάπτυξης για μια σειρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και το RePowerEU παρέχουν επιπλέον ρευστότητα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο πήχης των χρηματοδοτήσεων ανεβαίνει πλέον ακόμη περισσότερο, καθώς η χώρα μας δικαιούται να αντλήσει επιπλέον 8,5 ευρώ συνολικά από ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, μετά από πρόσφατες ανακοινώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών, αποκτά πρόσβαση σε επιπλέον δάνεια 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 225 δις. ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει και ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε μορφή επιδοτήσεων μέσω της δημοπράτησης επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπών διοξείδιού του άνθρακα.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και το σενάριο μεταφοράς κονδυλίων από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτά αφορούν το ΕΣΠΑ είτε και την Κοινή Αγροτική Πολιτική προς το Ταμείο Ανάκαμψης, με γνώμονα πάντα την χρηματοδότηση επιπλέον έργων ΑΠΕ>

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του Ιουλίου, όταν και θα προχωρήσει η ελληνική πρόταση αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένου και του ReRowerEU, ώστε να περιλαμβάνει και τον τελικό οδικό χάρτη της αξιοποίησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολό τους εντός του 2026. Εντούτοις, ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για πιθανή επέκταση της διάρκειάς του, τουλάχιστον για διάστημα έξι με 12 μηνών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Ταμείου, τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα για μία ενδιάμεση αναθεώρηση έως το τέλος του 2023, με σκοπό να διορθώσουν προβλήματα και να καλύψουν καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως στο πλαίσιο της αναθεώρησης αναμένεται να αφαιρεθούν επενδύσεις που δεν προχωρούν και θα προστεθούν άλλες, πολλές από τις οποίες εκτιμάται ότι θα προκύψουν από τον κλάδο των ΑΠΕ.

Ποιες «πράσινες επενδύσεις χρηματοδοτούν το Ταμείο Ανάκαμψης και το RePowerEU

Με αυτά τα δεδομένα, μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων παρέχεται ρευστότητα σε μια σειρά από έργα ΑΠΕ και συγκεκριμένα:

  • Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο κ.ά.
  • Έργα ενεργειακής απόδοσης, π.χ. παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια επιχειρήσεων, αναβάθμιση υποδομών και αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής.
  • Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών.
  • Έργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.

Η λογική της χρηματοδότησης μιας τόσο μεγάλης «βεντάλιας» πράσινων επενδύσεων βασίζεται στην κάλυψη της ανάγκης για περισσότερη ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ σε συνδυασμό με επέκταση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα. Κοινή συνισταμένη είναι να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος και ταυτόχρονα να αυξηθεί σταθερά και βιώσιμα το μερίδιο της «πράσινης» ενέργειας.

Εθνικές Εκλογές 2023





Source link