Τα 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις


Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μία ανάσα μακριά μας και τώρα είναι η ώρα να επιλέξεις δώρα για τους αγαπημένους σου.

Και επειδή μιλάμε για δώρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα βίβλιο. Παρακάτω θα δεις 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις ή να χαρίσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα φέτος τις γιορτές.

ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ: Γιατί κάποιοι μπορούν να κάνουν λεφτά και κάποιοι άλλοι όχι

Τα 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις | laith

O Oυίλιαμ Λάιθ μας λέει  πως κάποιοι από μας βγάζουν πολλά λεφτά. Κάποιοι άλλοι δεν βγάζουν τίποτα. Το χρήμα δεν είναι κάτι αληθινό. Εμείς το δημιουργήσαμε. Οι άνθρωποι. Απ’ όλα μας τα δημιουργήματα, το χρήμα είναι το αριστούργημά μας. Κι όμως, η λαχτάρα να το αποκτήσουμε μας σκοτώνει.

Αυτό το δίλημμα αποτέλεσε για τον Λάιθ το έναυσμα για να ξεκινήσει μια περιπετειώδη περιπλάνηση στον κόσμο των σύγχρονων Κροίσων που, όσο παράδοξος και ηθικά αμφιλεγόμενος κι αν είναι, αποτελεί το απόλυτο αντικείμενο του πόθου για μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Πέρασε μέρες και νύχτες στο πλευρό του αληθινού «Λύκου της  Γουόλ Στριτ», ο οποίος, ανικανοποίητος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που είχε αποκτήσει, επινόησε μιαν απάτη.  Μετάφραση Βίκυ Δέμου . Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ;

Τα 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις | tanaton

Ο Anthony Peake καταγράφει για το τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε . Η ζωή δεν είναι αυτό που φαίνεται. Έχεις ποτέ νιώσει το παράξενο συναίσθημα που είναι γνωστό σαν ντεζαβού; Έχεις μερικές φορές την αίσθηση ότι γνωρίζεις τι πρόκειται να συμβεί; Μετάφραση Μαρία Κωνσταντούρου. Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Ο ΑΣΒΟΣ

Τα 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις | asvos

Ένα ψυχολογικό θρίλερ του Frendrik  P. Winter με  υπερφυσικά στοιχεία, που μας δείχνει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η ψυχή του ανθρώπου όταν πιέζεται υπερβολικά.  «Κάθε χρόνο τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος που τον αποκαλούν Ασβό εισβάλλει από το πάτωμα του υπογείου στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει. Σέρνει το θύμα του μέσα στο έδαφος και εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της. Φέρει τον τίτλο «Είμαι ο Ασβός» και αποτελεί τη νοσηρή βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη. Η Άνικα βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία να σώσει τον εκδοτικό της οίκο, που απειλείται με πτώχευση αν δεν βρεθεί άμεσα ένα best seller  . Αποφασίζει να το εκδώσει. Η αμφιλεγόμενη απόφασή της την οδηγεί σε βαθιά σκοτάδια που νόμιζε πως είχε θάψει από παιδί».
Μετάφραση Δέσποινα Καννελοπούλου .Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

ΕΙΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ Ο Μ. ΝΑΠΟΛΕΩΝ;

Τα 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις | napoleon

Το μικρό αυτό πόνημα του Δημοσθένη Δαββέτα, ερευνά –με βάση το αρχειακό υλικό της Γένοβας, αλλά και ιστορικά κείμενα του 17ου, του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα– το ενδεχόμενο των ελληνικών ριζών (εκ μέρους του πατρός του) του Βοναπάρτη. Προέρχεται η οικογένειά του από τη Μάνη; Υπάρχει σχέση με την αυτοκρατορική ρίζα των Κομνηνών από την Τραπεζούντα; Ποια γενικώς ήταν η επίδραση του ελληνικού στοιχείου στην προσωπικότητα του Μ. Ναπολέοντα, ο οποίος θαύμαζε τον Μ. Αλέξανδρο και τους Έλληνες φιλοσόφους κι ονειρευόταν να ελευθερώσει την Ελλάδα από τους Τούρκους; Τι γνωρίζουμε για τη σχέση του με τους Στεφανόπουλους από τη Μάνη; Αυτά κι άλλα πολλά ακτινογραφούνται στο βιβλίο, έτσι ώστε να φέρουν στο φως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του μεγάλου στρατηλάτη. Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

ΚΕΡΜΕΛΣΧΑΟΥΖΕΝ

Τα 13 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις | goudis

Ένα αριστουργηματικό θρίλερ της κλασικής «γκότθικ» γερμανικής λογοτεχνίας  (ή ένα αληθινό συμβάν χρονικού ρήγματος, όπως το θέλει ο θρύλος;) που θα παραμείνει «εσαεί» αξέχαστο στον αναγνώστη, του Φρειδερίκου Γκερστάικερ , σε μετάφραση Χρίστου Γούδη. Βασισμένη σε αυτό ήταν η παλιά καλή κλασική ταινία «Μπριγκαντούν» του 1954. 

«Ένας νεαρός ρομαντικός ζωγράφος στη Γερμανία του 19ου αιώνα χάνεται πεζοπορώντας σε ένα δάσος. Εκεί, «ως δια μαγείας» συναντά μια πανέμορφη κοπέλα και μαγνητίζεται από το βλέμμα της. Εκείνη τον οδηγεί στο μυστηριακό χωριό της, το Γκέρμελσχαουζεν, όπου, παρά τη ζοφερή και αινιγματική ατμόσφαιρα που πλανάται επάνω του, εκείνος νιώθει να έλκεται από την κοπέλα με έναν ισχυρό έρωτα και αποφασίζει να μείνει κοντά της. Όμως ξαφνικά και απροσδόκητα τα πράγματα παίρνουν μιαν απόκοσμη τροπή…». Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα των best sellers Στέφανου Δάνδολου. Άραγε ξέρουμε τα πάντα για τις τελευταίες ώρες του Χριστού; Μήπως συνέβη κάτι λίγο πριν την Σταύρωση, για το οποίο κανείς δεν έχε3ι μιλήσει εδώ και αιώνες; Τι ρόλο έπαιξε η Κλαυδία Πρόκλα  σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου;

Ο Στέφανος Δάνδολος αντλεί έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, που δεν αναδείχτηκε ποτέ και, συνυφαίνοντας την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής. Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΟΙ ΑΧΩΡΙΣΤΕΣ

Πιο σύγχρονο από ποτέ το κλασσικό αυτό μυθιστόρημα της Σιμόν ντε Μποβουάρ έχει μια ιδιαίτερη δύναμη και γοητεία. Όπως έλεγε και η ίδια : « Κι αν, απόψε τα μάτια μου είναι δακρυσμένα είναι άραγε γιατί  εσείς  έχετε πεθάνει ή γιατί εγώ ζω; Ξέρω ότι δεν είστε πια πουθενά και, ακριβώς, μέσα από ένα λογοτεχνικό τέχνασμα σας μιλώ εδώ» . Η στενή φιλία ανάμεσα στην Σιμόν , στα εννέα της χρόνια και την Ελιζαμπέτ Λακουάν-τη Ζαζά- της οποίας τον θάνατο πίστευε δολοφονία και όπως έλεγε ήταν «πνευματοκρατικό έγκλημα». Μετάφραση Ρίτα Κολαϊτη. Εισαγωγικά κείμενα Νίκος Μπακουνάκης-Μαριαλένα Σπυροπούλου. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΞΥΠΝΙΑ

Το μυθιστόρημα του Τασμανού Ρίτσαρντ Φλάναγκαν που απέσπασε το βραβείο Booker 2014 θεωρήθηκε από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του  ένα από τα σημαντικότερα έργα του.

Η αρρώστια της ηλικιωμένης μητέρας της που βρίσκεται στο νοσοκομείο κάνει την Άννα να παρασύρεται σε άγνωστες σκέψεις για την απώλεια, την αγάπη, τη θλίψη, το τυχαίο. Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΜΑΡΘΑ & ΕΡΝΕΣΤ ένας καταδικασμένος έρωτας

Η Αμερικανίδα  συγγραφέας Πόλα ΜακΛέιν λατρεύει τον  Έρνεστ Χεμινγουέι και του αφιερώνει ένα ακόμη βιβλίο της. Το 1937 η Αμερικανίδα Μάρθα Γκέλχορν ταξιδεύει μόνη στην Μαδρίτη για να καλύψει δημοσιογραφικά τις αγριότητες του εμφυλίου , γνωρίζει κι ερωτεύεται όμως τον θρύλο Έρνεστ  Χεμινγουέι. Ακολουθεί ένας παθιασμένος και θυελλώδης γάμος. Όλα ανατρέπονται όμως με την έκδοση του βιβλίου του Χέμινγουέι «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Η Μάρθα θα αναγκαστεί να χαράξει τον δικό της δρόμο ως γυναίκα και ως συγγραφέας. Μετάφραση Φωτεινή Πίπη. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Πιερ Αμπρουάζ Φρανσουά Σοντερλό Ντε Λακλό είναι διάσημος για το επιστολικό μυθιστόρημα «Οι επικίνδυνες σχέσεις» που δημοσίευσε με τεράστια επιτυχία το 1782. Θεωρείται σπάνια περίπτωση στην ιστορία της γαλλικής  γραμματολογίας  ενώ συχνά τον συγκρίνουν με τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ σε επίπεδο σκανδαλολογίας. Το έργο του έχει παιχτεί και στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μετάφραση- Πρόλογος Κώστας Κατσουλάρης. Επίμετρο Φιλίπ Σολέρς. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

TΟ ΚΑΡΟΥΖΕΛ

Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ μάς πηγαίνει ένα αξέχαστο ταξίδι στα βάθη της ψυχής, μέσα από μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται στο μαγευτικό τοπίο της Κορνουάλης. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΕΡΑ ΟΥΛΚΜΑΝ

Η Μάρω Βαμβουνάκη γράφει για μια αγάπη ανθρώπινη, καταδιωγμένη, σταυρωμένη, ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που στ’ αλήθεια και με πάθος ενώθηκαν. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΓΗΤΕΙΕΣ, ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΑ

Η Δήμητρα Ιωάννου θα μας ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του νέου της μυθιστορήματος στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, με μια ιστορία γεμάτη ξόρκια, μπαχάρια και βοτάνια. Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.



Πηγή