Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Βάλια Κάντα

Ήπειρος

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που συντελείτε στα ορεινά της Πίνδου και συγκεκριμένα στην Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα στα Βλάχικα) με την καταστροφή παρθένων δασών, σπάνιων φυτών και βοτάνων, της χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού χώρο της αρκούδας της Πίνδου, μία περιοχή που θεωρείται προστατευμένη με το σχέδιο NATURA 2000.

Οι  πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό από κατοίκους των χωριών των Γρεβενών αναφέρουν ότι έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή μικρά υδροηλεκτρικά, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι και τα μηχανήματα να έχουν ξεκινήσει το καταστροφικό τους έργο προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους και να ετοιμάσουν τα εργοτάξια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , περισσότερα από 5 χιλιόμετρα δρόμο θα χρειαστεί να διανοίξουν προκειμένου να φτάσουν στο σημείο που θα πάρουν το νερό.

Από εκεί άλλα 4 με 5 χιλιόμετρα θα είναι οι αγωγοί, δίπλα στην κοίτη του ποταμού, μέχρι να φτάσουν στο υδροηλεκτρικό και περίπου 10 χιλιόμετρα προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα έχει συνολική έκταση 68.990 στρέμματα.

Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς. Είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας, του αγριόγατου και του αγριόγιδου καθώς και χώρος όπου καταφεύγουν να ξεχειμωνιάσουν τα πιο σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας.