Το προφίλ των εμβολιασμένων που νόσησαν – Ποσοστά ανά σκεύασμα και ηλικία


Τι προκύπτει με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για τους εμβολιασμένους που νοσούν.

Την αναγκαιότητα της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης επιβεβαιώνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης «τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

Το προφίλ των εμβολιασμένων που νόσησαν – Ποσοστά ανά σκεύασμα και ηλικία | p1

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων με Covid σε εμβολιασμένους αναλόγως με ποιο εμβόλιο είχαν ανοσοποιηθεί κατά της Covid

pinka2


Την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

Στους πολίτες 18-39

To 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της JJ. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Στους πολίτες 40-59

Το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και  ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της JJ.  Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Στους πολίτες 60-79

Ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer. Αγγίζουν το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% με Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% με JJ. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.



Πηγή