Φορτισμένη ατμόσφαιρα στην παράδοση – παραλαβή στο Άμυνας


Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο υπουργείο Άμυνας κατά την διαδικασία παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέδωσε παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και των Αρχηγών των Κλάδων, στο Νίκο Χαρδαλιά, αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις του με τον υπουργό.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε σε φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας της απομάκρυνσης του Α. Στεφανή από τη θέση του, παρουσία των υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κώστα Φλώρου, του γενικού γραμματέα, Αντώνη Οικονόμου, καθώς και των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ο Ν. Χαρδαλιάς είναι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Το πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας, είναι πως παρατηρείται υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού.

Όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Άμυνας, γνωρίζουν ότι οι σχέσεις Στεφανή-Παναγιωτόπουλου και Στεφανή- Φλώρου ήταν σε πολύ κακό σημείο εδώ και πολύ καιρό.

Και αυτό φάνηκε κατά τις ομιλίες, όπου υπήρξαν αναφορές για τις σχέσεις αυτές τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας, ενώ ακούστηκαν και «ευχολόγια» προς τον απερχόμενο υφυπουργό για να ακολουθήσει  πολιτική σταδιοδρομία.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία «κόντρα» που έγινε γνωστή στο υπουργείο Άμυνας ήταν κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, οπότε, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη διαθεσιμότητα ελικοπτέρων για την δασοπυρόσβεση, παραιτήθηκε ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, και στη συνέχεια αναιρέθηκε η παραίτηση του, την οποία … διέψευδε το υπουργείο.

 Στεφανής: Είχαμε σκληρές αντιπαραθέσεις

Αποχαιρετώντας το υπουργείο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, και απευθυνόμενος «στην στρατιωτική ηγεσία, τον κ. αρχηγό ΓΕΕΘΑ», είπε, ότι «επειδή όλοι γνωριζόμαστε, είχαμε σκληρές αντιπαραθέσεις».

Εσπευσε, ωστόσο, να χαρακτηρίσει αυτές τις αντιπαραθέσεις ως «λογικό», καθώς και «έτσι πρέπει να είναι. (…) Είχαμε άποψη, είχαμε αντιπαράθεση, αλλά πάντα με βάση το καλό της πατρίδας βρίσκαμε την κοινή λύση», είπε χαρακτηριστικά. Πέραν αυτής της αναφοράς, βέβαια, ουδεμία ουσιαστική διευκρίνιση έδωσε.

Ασυμφωνία για τα εξοπλιστικά

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποχαιρετώντας τον Α.Στεφανή, αναφερόμενος ειδικότερα στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διαδικασία των αποφάσεων στο υπουργείο, είπε χαρακτηριστικά ότι «στην πορεία αυτή δεν συμφωνούσαμε σε όλα», αλλά έσπευσε να προσθέσει αινιγματικά ότι, τελικώς, «πάντα συμφωνούσαμε τελικά σε αυτό που έπρεπε να γίνει». 

Χωρίς όμως να διευκρινίζει τι εννοεί. “Έπρεπε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διοίκηση ενός μεγάλου υπουργείου με καθολική συμμετοχή σχεδόν ακόμα και στην κοινωνική ζωή και επίσης να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε την επόμενη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα από ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κυρίως και παρεμβάσεων κυρίως στο εξοπλιστικό κομμάτι. Σε αυτό είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της στρατιωτικής ηγεσίας δια του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου, και των αρχηγών των Επιτελείων. Στην πορεία αυτή δεν συμφωνούσαμε σε όλα αλλά πάντα συμφωνούσαμε τελικά σε αυτό που έπρεπε να γίνει» είπε συγκεκριμένα ο Παναγιώτοπουλος.

Ενδεικτικές της ατμόσφαιρας στην παράδοση – παραλαβή ήταν οι αναφορές Παναγιωτόπουλου, όπως «δυσκολεύομαι πραγματικά να βάλω στη σειρά τις σκέψεις και τα λόγια», «οι εξελίξεις τα φέρανε έτσι ώστε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς να αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Άμυνας στη θέση του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή», κ.ο.κ.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, πάντως, εξέφρασε την «ευχή» να συνεχίσει την πολιτική πορεία του ο Α. Στεφανής. «Εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μέλος του πολιτικού συστήματος και ο κύκλος αυτός συνεχίζεται», είπε, χαρακτηρίζοντας ως «μια στάση» (!) την απομάκρυνση Στεφανή από το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι, «κάθε άλλο παρά ο κύκλος έχει κλείσει» και «η πορεία του Αλκιβιάδη Στεφανή δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως εξελίσσεται».

Να σημειώσουμε ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής, είναι ένα από τα πρόσωπα που ακούγεται ότι μπορεί να αναλάβουν το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Οψέποτε γίνει…

Από τη μεριά του, ο Α. Στεφανής, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό διότι, όπως είπε, «έκανε τρεις ανασχηματισμούς και εγώ ήμουνα εδώ (σ.σ. στη θέση του υφυπουργού)», τον πρόεδρο της Βουλής, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, και άλλους.Ωστόσο, ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και για το χαρακτηριζόμενο ως «δεξί χέρι» του υπουργού, τον σύμβουλό του, Θ. Βάλαρη. Ειδικότερα για τον τελευταίο, μάλιστα, ο οποίος, όπως είπε, προέρχεται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι η «παρουσία του στα δρώμενα του υπουργείου είναι καταλυτική».



Πηγή