Όλο και πιο κοντά στην κανονικότητα: Ποια τα επόμενα βήματα χαλάρωσης και το χρονοδιάγραμμα


Ολοένα και περισσότερα μέτρα, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, χαλαρώνουν, με την κυβέρνηση να προτείνει στην επιτροπή, που συνεδριάζει την Τετάρτη, την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός.

Ειδικότερα, το μέτρο αυτό προτείνεται, επειδή έχουν υποχωρήσει οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων, ενώ το σύνολο του ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί αγγίζει το 80%.

Άλλωστε, μέχρι και τον Απρίλιο αναμένεται να αρθούν περαιτέρω μέτρα, ενώ θα απελευθερώνονται ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες για τους πλήρως εμβολιασμένους. Παράλληλα, θα δίνεται έμφαση στη θωράκιση των ανεμβολίαστων μέσα από το εμπλουτισμένο και με δύο πρωτεϊνικά σκευάσματα εμβολιαστικό πρόγραμμα.

  • Διαβάστε επίσης: Εισήγηση για άρση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Στην περεταίρω κατάργηση των μέτρων μέσα στον Μάρτιο αναφέρθηκε το πρωί ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Για τους μη εμβολιασμένους ακόμα δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα.

«Η αίσθηση που υπάρχει και το έχω πει είναι πως για το επόμενο 6μηνο φαίνεται ότι στην Ευρώπη θα είναι μία καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχει μία προετοιμασία από όλα τα κράτη σε περίπτωση που ο κορωνοϊός να επανέλθει το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

  • Διαβάστε επίσης: Μέτρα τέλος: Επιστρέφουν στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι τον Μάρτιο

Εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας κάνουν οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα πράγματα πάνε καλά, δεν έχουμε όμως ακόμη ξεμπερδέψει. Μάλιστα, ο Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο πρωί στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα για νέο πανδημικό κύμα, αλλά και εμφάνισης νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σε ύφεση αλλά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Όταν λέμε ύφεση δεν σημαίνει χαλάρωση, η ύφεση είναι πριν από την καταιγίδα. Ρίχνουμε λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια της ύφεσης και μετά πάμε να μαζέψουμε την φωτιά όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη».

  • Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» κινδύνου από τον Ν. Καπραβέλο για νέο πανδημικό κύμα

Επίσης, ο Θεοκλής Ζαούτης είπε ότι η «Όμικρον» φέρνει το τέλος της έντονης φάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση της πανδημίας, βλέπουμε παγκοσμίως ότι η Όμικρον, μάλλον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης, ωστόσο με τον συγκεκριμένο ιό πάντα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα με ένα καινούριο στέλεχος, με μια νέα μετάλλαξη», είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

«Ακόμη πάντως και να έχουμε την εμφάνιση νέου στελέχους, είναι πολύ δύσκολο να μην το καλύπτουν τα εμβόλια τουλάχιστον ως προς την σοβαρή νόσο», σημείωσε.

  • Διαβάστε επίσης: Ζαούτης: «Η Όμικρον φέρνει το τέλος της έντονης φάσης»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση δεν είναι πλέον αν αυτός ο ιός κυκλοφορεί και εάν τον κολλάμε, οι πιο σημαντικοί δείκτες για την επόμενη μέρα είναι οι νοσηλείες, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι.

Άλλωστε, όπως εξήγησε κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν οι κορωνοϊοί και κολλούσαμε όλοι ένα κοινό κρυολόγημα, μια γρίπη. Το 15%-30% των κρυολογημάτων ήταν από κορωνοϊούς οι οποίοι κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτοι μεταξύ μας, απλώς υπήρχε μια ανοσία και έτσι δεν αρρωσταίναμε βαριά.



Πηγή