Κατά 4,7% αυξήθηκε το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ στην ΕΕ η αύξηση έφτασε το 5,2%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Και όμως παγκοσμίως οι πραγματικοί μισθοί πέφτουν
Στην Ελλάδα το κόστος του ωρομισθίου αυξήθηκε κατά 9,3% και η χώρα μας βρέθηκε στην ένατη θέση στην σχετική κατάταξη και πολύ πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που κινήθηκε στο 5%.
Κόστος εργασίας: Πόσο αυξήθηκε σε ΕΕ και ευρωζώνη
Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι ο μισθός/ημερομίσθιο και το μη μισθολογικό κόστος. Στην Ελλάδα, το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 8,7% και το μη μισθολογικό κατά 11,5%
Στη ζώνη του ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους
-το κόστος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ
-το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 5,2%.
Στην ΕΕ, αντίστοιχα το κόστος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 5,1% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 5,4%.
Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα
Όσον αφορά στους τομείς που συνέβαλαν στην αύξηση του μισθολογικού κόστους στην ευρωζώνη, κατά 4,8% αυξήθηκε στη βιομηχανία, κατά 5,3% στις κατασκευές και κατά 4,5% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, καταγράφηκε +5,3% στη βιομηχανία, +5,8 % στις κατασκευές και +4,9% στις υπηρεσίες.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, τις υψηλότερες αυξήσεις κατέγραψε η εκπαίδευση (+6,7%), οι κατασκευές και οι τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή (αμφότερες +5,6%). Οι χαμηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στην «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου, ατμού και κλιματισμού» και «μεταφορά και αποθήκευση» (+4,1%).
Κόστος ωρομισθίου μεταξύ των χωρών
Οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στην Κροατία (+17,6%), στη Βουλγαρία (+15,4%), στη Ρουμανία (+15,0%). , Ουγγαρία (+13,2%) και Πολωνία (+13,0%). Δύο ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση άνω του 10%, συγκεκριμένα: η Λετονία (+11,0%) και η Λιθουανία (+10,9%).