Του δικαιώματος να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα της τηλεργασίας οι Βρετανοί υπεραμύνεται ο υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Ρέινολντς, την ώρα που οι Συντηρητικοί ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε πως πρόκειται να υποβάλει νομοσχέδιο που θα παρέχει στους εργαζόμενους ένα πλαίσιο προστασίας, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορεύονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και θα καθίσταται η τηλεργασία δικαίωμα.
Ο Ρέινολντς είπε ότι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που δεν χρειάζεται να απαντούν σε email ή τηλεφωνήματα εκτός του ωραρίου τους, θα τους καθιστούσε πιο «παραγωγικούς και ανθεκτικούς».
Στο μεταξύ, στοχοποίησε τον συντηρητικό προκάτοχό του, Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο οποίος υποστήριξε την επιστροφή των ανθρώπων στο γραφείο.
Να σημειωθεί πως, η παραγωγικότητα της Βρετανίας αναπτύσσεται πιο αργά τα τελευταία χρόνια από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν την παραγωγικότητα ως ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επενδύσεων.
Μερικοί κατηγορούν επίσης την τηλεργασία σε πολλούς οργανισμούς. Άλλοι επισημαίνουν μελέτες που προτείνουν το υβριδικό μοντέλο, τονίζοντας πως μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα
Μιλώντας στους Times, ο Ρέινολντ υποστήριξε ότι η ευέλικτη εργασία συμβάλλει στην παραγωγικότητα. «Νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι καταλήξουν σε συμφωνία με τον εργοδότη τους, τότε η τηλεργασία συμβάλλει στην παραγωγικότητα, συμβάλλει στην ανθεκτικότητά τους, στην ικανότητά τους να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ σημαντική περιφερειακή ανισότητα. Θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η εξ αποστάσεως εργασία», πρόσθεσε.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι «αναγκαίο το εργατικό δυναμικό να δουλεύει από το γραφείο», όπως όταν οι νέοι πρέπει να μάθουν από τους πιο έμπειρους.