Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μείωση του αγροτικού κόστους και την ανακούφιση των αγροτών, παρουσίασε ενώπιον της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Από το πρωί συζητείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα προϊόντα ΠΟΠ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται καταιγισμό κριτικής από την Αντιπολίτευση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα, στην οποία απάντησε πριν από λίγο ο αρμόδιος υπουργός.
Ο κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι ότι πλέον, με έναν σταθερό μηχανισμό, επιστρέφει ο ΕΦΚ, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και εξήγησε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι το μόνο που πρέπει να εφαρμοστεί, αφού “δεν είναι παρά ένα ένα βήμα”. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση έχει την βούληση να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως τα ζητήματα των κόκκινων αγροτικών δανείων, “που ήταν μια θηλειά στο λαιμό, όχι μόνο 20.000-30.000 αγροτών φυσικών προσώπων αλλά και περισσότερων απ 700 αγροτικών συνεταιρισμών». Έτσι, ενημέρωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα δίνει τέλος στην ομηρία ανθρώπων που «έτυχε να μπλεχτούν σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό και η περιουσία τους είναι ακόμα δεσμευμένη, εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και απλών αγροτών, οι οποίοι είδαν, για μια με δύο χρονιές, να μην πηγαίνει καλά η παραγωγική διαδικασία ή έτυχε να βρεθούν σε μια δυσκολία της ζωής, και τώρα βρίσκονται υπό τον βρόγχο ενός κόκκινου δανείου» . Όπως ειδικότερα είπε θα γίνει σημαντική μείωση του κεφαλαίου, θα υπάρξει αναχρηματοδότηση των δανείων, “διότι” – όπως προσέθεσε – η κυβέρνηση, θέλει, με κάθε τρόπο, να δώσει ανάσα στον αγροτικό κόσμο, να απαλλαγεί από βάρη και από παθογένειες του παρελθόντος.
Αναφορικώς με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των εξαγωγών από την Ελλάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην στήριξη και ενίσχυση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
«Εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό και αυτό αποδεικνύεται από τη ζήτηση της αγοράς, από την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει θετικό ισοζύγιο, στον αγροτικό τομέα, που ήταν αρνητικό το 2019, και από το γεγονός ότι βαίνει μονίμως αυξανόμενη», είπε και συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι θα διατεθούν 150 συν 150 εκατομμύρια. Από αυτά, το 35% θα είναι με τραπεζικό δανεισμό και η ίδια συμμετοχή των αγροτών θα είναι 15%.
Ακόμη ο κ. Τσιάρας, εξήγγειλε δράσεις για την στήριξη του του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση υπηρετεί ένα στρατηγικό σχέδιο με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την απαλλαγή των ανθρώπων του από τις παθογένειες του παρελθόντος και την μείωση του κόστους παραγωγής. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο αρμόδιος υπουργός, στις ανεκμετάλλευτες γαίες, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόθεση να διατεθούν σε αγρότες ή συνεταιρισμούς ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα και κυρίως, να κατευθυνθούν σε μια εξαγωγική παραγωγική διαδικασία, να έχουν τη γη, για να την καλλιεργήσουν καθώς εξήγησε ότι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας είναι οι μικρές, σε έκταση, αγροτικές εκμεταλλεύσεις.