Στην εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, του ομίλου Βιοχάλκο, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ ευρώ πέρασε η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, πρώην θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η Ηπειρώτικη Βιομηχανία αλλάζει όνομα, γυρίζει σελίδα, βγαίνει ολοκληρωτικά από τέλμα των τελευταίων ετών και ανάβει ξανά τα φουγάρα της. Στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής και με την εκμετάλλευση του διεθνούς εμπορικού δικτύου της «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ», η μετατροπή του προφίλ της μονάδας σε εξαγωγική.
Στόχος είναι η πλήρης αναβίωση και αναβάθμιση του εργοστασίου παραγωγής κερμάτων, ώστε να παράγει 5.000 τόνους ετησίως και να μετατραπεί σε εξαγωγική μονάδα
Το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων και στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια καλύκων και ταινιών σε ρολά. Το εργοστάσιο λειτουργεί από τις 08.08.2019 ως ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Μεταλλουργική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία».
Η ανακοίνωση
Η ανώνυμη εταιρεία, με την επωνυμία «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμος Εταιρεία» (στο εξής «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ») ανακοίνωσε ότι, στις 13 Απριλίου 2018, υπογράφηκε μεταξύ της «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ» και της ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών», ενεργούσης με την ιδιότητα της ειδικής εκκαθαρίστριας της ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ» (στο εξής «ΜΒΗ ΑΕ»), συμβολαιογραφική σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης προς την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της «ΜΒΗ ΑΕ», ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, πάσης φύσεως απαιτήσεων, δικαιωμάτων, σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, λογότυπων, διακριτικών γνωρισμάτων, εμπορικής επωνυμίας και των πάσης φύσεως διοικητικών αδειών που συνδέονται με τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού της «ΜΒΗ ΑΕ», αντί τιμήματος ποσού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στις αρχές Αυγούστου (8 του μηνός), η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της μετατροπής του Υποκαταστήματος Πωγωνίου Ιωαννίνων σε ανώνυμη εταιρεία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εισηγμένη, «σε συνέχεια της από 05.02.2019, ανακοίνωσης σχετικά με τη μετατροπή του Υποκαταστήματος Πωγωνίου Ιωαννίνων σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρεία, σύμφωνα με τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 2, του άρθρου 52 του Ν.4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 23, παρ. 6.γ., του Ν. 4223/2013, η μετατροπή ολοκληρώθηκε στις 08.08.2019. Ως εκ τούτου, το υποκατάστημα θα λειτουργεί από την 08η.08.2019 ως ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Μεταλλουργική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία”».
Η διοίκηση της ElvalHalcor θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρη αναβίωση του εργοστασίου παραγωγής κερμάτων, όπου ουσιαστικά θα αναλάβει το ενεργητικό της πρώην Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου. Η εταιρεία, θα ανακαινισθεί πλήρως και ο εξοπλισμός της θα αναβαθμισθεί με στόχο να καλύψει ανάγκες παραγωγής κερμάτων μέχρι 5.000 τόνους ετησίως. Σήμερα η εταιρεία έχει μόλις δύο συμβόλαια (Τράπεζα Ελλάδος και Τράπεζα Κύπρου) και η παραγωγική ικανότητά της δεν ξεπερνά τους 500 τόνους ετησίως. Η αναβάθμιση ωστόσο των εγκαταστάσεων θα της επιτρέψει να διεκδικήσει και άλλα έργα (παραγωγής κερμάτων), τόσο εντός Ευρωζώνης όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στελέχη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανέφεραν ότι η νέα εταιρεία διαθέτει νέο και μεγαλύτερο μέγεθος, το οποίο είναι πιο ορατό στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι πρώτες επενδύσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου, από τα οποία παράγονται τα κέρματα του ευρώ, θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό
Η ηπειρώτικη βιομηχανία ιδρύθηκε το 1979 και μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, κρατικοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ που συγχωνεύτηκε με την ΠΥΡΚΑΛ) αναλαμβάνοντας συμβόλαια παραγωγής για τον Ελληνικό Στρατό, κυρίως κάλυκες και βολίδες.
Το 1998 ο μηχανολογικός εξοπλισμός της ΜΒΗ εκσυγχρονίστηκε με επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σύμβαση προμήθειας των δισκίων χαλκονικέλιου, από τα οποία το Νομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η παραγγελία αρχικά αφορούσε πάνω από 700 εκατομμύρια τεμάχια, λόγω των μεγάλων αναγκών αντικατάστασης της δραχμής με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Μετά την κυκλοφορία του ευρώ, οι παραγγελίες προς τη ΜΒΗ μειώθηκαν σε 100 εκατομμύρια κατά μέσο όρο ετησίως και εν τέλει περιορίστηκαν μόλις στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια τον χρόνο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να υπολειτουργεί.
Η μεταλλουργική εταιρεία με έδρα στο Πωγώνι Ηπείρου εδώ και καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. Έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει και τον Νοέμβριο του 2016 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας αποκτήθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ElvalHalcor, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, στην αρχή του 2019, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε προ ημερών και πλέον το εργοστάσιο παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων θα λειτουργεί με την επωνυμία “ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKH ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”.
Δυνατός παίκτης στην παγκόσμια αγορά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, μέσω της συγχώνευσης της Ελβάλ (Elval), μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έλασης αλουμινίου, και της Χαλκόρ (Halcor), του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη. Διαθέτει πάνω από 80 χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία, ισχυρή παραγωγική βάση με 12 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ φέτος είναι ιδιαίτερα βαρύ, κυρίως λόγω της νέας επένδυσης στον τομέα έλασης αλουμινίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος θα ανέλθουν σε 150 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 63% σε σύγκριση με το 2018 (92 εκατ. ευρώ). Εξ αυτών, τα 2/3 των κεφαλαιουχικών δαπανών αφορούν τη νέα επένδυση σχετικά με την αναβάθμιση και αύξηση της παραγωγικότητας στην έλαση αλουμινίου. Συνολικά ο κλάδος αλουμινίου θα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 120-130 εκατ. ευρώ και ο κλάδος χαλκού τα υπόλοιπα.