Λίγο μετά τη διαταγή Νετανιάχου προς τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τον πόλεμο απορρίπτοντας πλήρως τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αντίστοιχα αρνείται την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, το Κατάρ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη «επίσημη διαμεσολάβηση» για εκεχειρία ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
Την ώρα που οι ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού μοιάζουν να βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στο πλαίσιο μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν αποδέχεται τις αμερικανικές προτροπές για «πάγωμα» της εισβολής που θα μπορούσε να επεκτείνει τον πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διατυπώσει πρόταση για 21ήμερη κατάπαυση πυρός, ώστε να δοθεί χρόνος για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Tι γνωρίζουμε έως τώρα για μια πιθανή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ
Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, ωστόσο μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα εξής:
– Τι προτείνουν ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχες χώρες: Η πρόταση έρχεται εν μέσω θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, την ώρα που υπάρχουν έντονοι φόβοι για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ελπίζοντας να αποτρέψουν μια τέτοια έκβαση, διπλωμάτες και ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν τις τελευταίες 48 ώρες «δουλεύοντας» ουσιαστικά πάνω σε ένα διπλωματικό σχέδιο που θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα.
– Ποιες χώρες εμπλέκονται; Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Έχει συμφωνήσει η Χεζμπολάχ; Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την προτεινόμενη συμφωνία και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έχει διαψεύσει τις αναφορές για εκεχειρία στον Λίβανο. Ωστόσο, δημοσιεύματα υποστήριξαν νωρίτερα ότι ο Μικάτι υπέγραψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον απεσταλμένο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Συμφώνησε το Ισραήλ; Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι όποιες αναφορές για επικείμενη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι «λανθασμένες» και ότι ο ίδιος έχει πει στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά «με πλήρη ισχύ». Ωστόσο, μια πηγή δήλωσε στο CNNi το πρωί της Πέμπτης ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Νετανιάχου δεν διέψευσε τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση πυρός 21 ημερών.
Ο Λίβανος αρνείται την πρόταση 21 ημερών για εκεχειρία
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι διέψευσε τις πληροφορίες ότι συμφώνησε σε εκεχειρία για τον Λίβανο, μια πρόταση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Δημοσιεύματα υποστήριξαν νωρίτερα ότι ο Μικάτι υπέγραψε πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Amos Hochstein στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το γραφείο του Μικάτι ωστόσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως χαιρέτισε τη δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με την πρόταση-πλαίσιο, αλλά η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνει μέσω μιας «ισραηλινής δέσμευσης» στα διεθνή ψηφίσματα.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει την πρόταση ούτε την έχει αποδεχθεί.
Αντίστοιχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε τις αναφορές για επικείμενη κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση.
Δεν υπάρχει ακόμη «επίσημη διαμεσολάβηση» για κατάπαυση πυρός, λέει το Κατάρ
Στο μεταξύ, το Κατάρ, μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι πρότειναν εκεχειρία 21 ημερών για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει «επίσημη διαμεσολάβηση» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Αλ Ανσάρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε τώρα να πούμε ότι υπάρχει μια επίσημη γραμμή διαμεσολάβησης, μάλλον ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί», δήλωσε.
Η αραβική χώρα του Κόλπου ήταν ένας από τους πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ που ενέκριναν το πλαίσιο για μια εκεχειρία Χεζμπολάχ-Ισραήλ που προτάθηκε την Τετάρτη.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο θα μπορούσε να «ανοίξει διπλωματικό χώρο» και να «κινητοποιήσει» μια αδιέξοδη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Αλ Ανσάρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άμεση συσχέτιση» μεταξύ των συνομιλιών για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο και ότι η εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μεσολαβεί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
IDF: Νεκρός ο επικεφαλής αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ
Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο επικεφαλής μιας από τις αεροπορικές μονάδες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μετά από επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στο Χ, οι IDF αναφέρουν ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Βηρυτό και σκότωσαν τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Σουρούρ».
Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει. Οι IDF λένε ότι ο Σουρούρ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και «διέταξε» πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ.